Η Ουκρανία σύντομα θα γίνει μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών CERN
Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, μετά την καταβολή της επίσημης συνδρομής μέλους, η Ουκρανία θα γίνει ένα συνεργαζόμενο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών CERN.
Το γεγονός αυτό έχει αναφερθεί από την Υπουργό Παιδείας και Επιστημών της Ουκρανίας, Λίλια Γκρινέβιτς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο CERN (15 - 16 Σεπτεμβρίου 2016).
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η Υπουργός συναντήθηκε με την Σαρλότα Λ. Βαρακαούλε, Διευθυντή τμήματος διεθνών σχέσεων του CERN και τον Κριστόφ Σαέφερ, σύμβουλο του Γενικού Διευθυντή του CERN. Μαζί ξεκαθάρισαν τους τελικούς διαδικαστικούς μηχανισμούς της απόκτησης ιδιότητας συνδεδεμένου μέλους από την Ουκρανία.
"Τώρα, πάλι, δεδομένου του τεράστιου επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας, στην Ουκρανία προσφέρθηκε μια μοναδική μορφή συνεργασίας. Από τη μία πλευρά, η Ουκρανία γίνεται συνδεδεμένο μέλος του CERN, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να πληρώσουμε πολύ χαμηλότερες αμοιβές απ' ό,τι πληρώνουν τα κράτη μέλη. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε όλες τις μορφές της επιστημονικής συνεργασίας που προσφέρονται στα τακτικά μέλη" - είπε η Λίλια Γκρινέβιτς.
Έχοντας την ιδιότητα του συνδεδεμένου μέλους, η Ουκρανία μπορεί να συμμετέχει στην δημιουργία νέων υλικών, το σχεδιασμό και την εφαρμογή των νέων πληροφοριακών τεχνολογιών και συστημάτων, την ανάπτυξη των δικτύων grid, να στείλει νέους επιστήμονες να συνεχίσουν την κατάρτιση και να συνεχίσει τη συνεργασία στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων του CERN.
Οι προοπτικές αυτές θα δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες για τους ταλαντούχους νέους, και έτσι θα πρέπει να μειωθεί η εκροή του προσωπικού στο εξωτερικό. Μετά την επιστροφή στην πατρίδα τους, οι επιστήμονες, οι οποίοι επισκέφθηκαν το CERN, φέρνουν μαζί τους τις γνώσεις και τις δεξιότητες που είναι σήμερα αδύνατο να αποκτηθούν στην Ουκρανία.
Τα ερευνητικά ιδρύματα και οι επιχειρήσεις της Ουκρανίας επίσης θα επωφεληθούν από την απόκτηση ιδιότητας συνδεδεμένου μέλους. Έτσι, μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του CERN και να λαμβάνουν παραγγελίες για την κατασκευή του εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας. Αυτό θα επιτρέψει στους Ουκρανούς βιομήχανους να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις με τους ξένους συναδέλφους για τα συμβόλαια από το CERN και να ανοίγουν νέες ευκαιρίες για βιομηχανική συνεργασία στον τομέα των σύγχρονων τεχνολογιών.
Σήμερα 103 Ουκρανοί επιστήμονες εργάζονται στο CERN.
CERN (CERN — γαλλ. Conseil Européen pour la Recherche Nucleaire, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) - μια κορυφαία παγκόσμια ερευνητική οργάνωση, το μεγαλύτερο εργαστήριο φυσικής υψηλών ενεργειών στον κόσμο. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της Γαλλίας και της Ελβετίας. Η συμφωνία για την ίδρυση του CERN υπεγράφη στο Παρίσι στις 29 Ιουνίου 1953 από τους εκπροσώπους των 12 ευρωπαϊκών χωρών. Τώρα ο αριθμός των κρατών μελών έχει φθάσει σε 21.
Η συνεργασία των ερευνητικών ιδρυμάτων της Ουκρανίας με το CERN έχει μια μακρά ιστορία. Η αρχή της χρονολογείται από τα χρόνια της δεκαετίας του '90, όταν το Ινστιτούτο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας (Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας του Χαρκόβου, Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής του Μπογκολιούμποφ, επιστημονικό ίδρυμα "Ινστιτούτο για Ενιαία Κρύσταλλα", Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Φυσικής, Ινστιτούτο πυρηνικής έρευνας) ξεκίνησαν να προβαίνουν σε σύνδεση των επιστημονικών σχέσεων με αυτό το αξιοπρεπές διεθνές κέντρο στον τομέα της φυσικής των υψηλών ενεργειών.
Σήμερα, η συνεργασία με το CERN πραγματοποιείται βάσει του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ουκρανίας και του CERN από τις 16 Οκτωβρίου 1997 και του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών της Ουκρανίας και του CERN από τις 21 Αυγούστου 2000. Το τελευταίο μνημόνιο ισχύει μόνο για τη συνεργασία ALICE.
Μετάφραση: Βλάντ Ταουσάν
Πηγή: Global Ukraine News