Το πρότζεκτ «Mars Rover» της ουκρανικής ομάδας αναδείχθηκε ο απόλυτος νικητής του διαγωνισμού της NASA
Μέχρι πρόσφατα η ομάδα της Ουκρανίας κατείχε την τρίτη θέση στην ιστοσελίδα της ομάδας World Hackaton. Το πρότζεκτ του αεροσκάφους για τον Άρη «Mars Hopper, το οποίο αναπτύχθηκε από Ουκρανούς εφευρέτες κέρδισε το Παγκόσμιο Hackaton NASA Space Apps Challenge στην κατηγορία «Η Συμπάθεια του Κοινού».
Αυτό αναφέρεται πλέον στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού. Μέχρι πρόσφατα, η ουκρανική ομάδα βρισκόταν στην τρίτη θέση. Ωστόσο, η NASA ήλεγξε με τις δικές τις μεθόδους την ανάλυση της ψηφοφορίας όσον αφορά στην καθαρότητά της και οι Ουκρανοί εφευρέτες έλαβαν τα υψηλότερα ποσοστά.
Η ομάδα ενημερώθηκε για τη νίκη της, τρεις ημέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της 26ης Μαΐου, όμως μέσω επίσημης επιστολής τους, οι εκπρόσωποι της NASA ζήτησαν το γεγονός αυτό να κρατηθεί μυστικό.
«Ελπίζω ότι το έργο μας προκάλεσε τον ενδιαφέρον της NASA. Αν ναι, θα ήθελα και η Ουκρανία να ενταχθεί σε αυτό. Όταν σχεδιάζαμε το πρότζεκτ, υπολογίζαμε σε αυτό: σχεδόν όλες οι τεχνολογίες για την εφαρμογή του, υπάρχουν στην Ουκρανία. Θα ήταν υπέροχο αν η χώρα μας έχει λάβει μια αξιόλογη θέση μεταξύ των «διαστημικών» χωρών», - δήλωσε ο Alexandr Butkalyuk, μηχανικός του έργου.
Τώρα η ομάδα σχεδιάζει να κάνει δύο πρωτότυπα της εφεύρεσής της για επίγειες αλλά και στρατοσφαιρικού επιπέδου δοκιμές. Οι εφευρέτες έχουν εκφράσει τις προθέσεις τους στον αρμόδιο οργανισμό και περιμένουν την αντίδρασή του.
Επιπλέον, προετοιμάζονται για ένα ταξίδι στο Κέιπ Κανάβεραλ στο ξεκίνημα της διαδικασίας για την εκτόξευση ενός πυραύλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η ομάδα δεν ξέρει ακόμα αν μπορεί να μεταβεί εκεί με όλο το προσωπικό της: Το ταξίδι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με προσωπικά τους έξοδα.
Η ομάδα «Mars Hopper» αποτελείται από τους Alwxandr Butkalyuk, Vyacheslav Osaulenko, Andrew Muzichenko, Ilya Rubinsky, Paul Pravdyuk, Nikolay Denisenko και Sofia Butkalyuk. Το πρόγραμμα προσφέρει μια εναλλακτική τεχνολογία της μετακίνησης πάνω στην επιφάνεια του Άρη. Οι εφευρέτες επεξεργάστηκαν το ανάλογο dzhetpake και μοντέλο rocketglider, το οποίο χρησιμοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα ως καύσιμο.
Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη
Πηγή: 1