| sadowod.com | vivaspb.com |

To αντισοβιετικό αντάρτικο στο Ντονμπάς ήταν εντυπωσιακό – ιστορικός

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΙΣΤΟΡΙΑ

SovietUndegraund

To αντισοβιετικό αντάρτικο στο Ντονμπάς ήταν εντυπωσιακό: τα έγγραφα που βρίσκονται στα αρχεία καταρρίπτουν το μύθο για το Ντονμπάς ως προλεταριακό στήριγμα των Κομμουνιστών.

Αυτό υποστηρίζει ο υπάλληλος του Ουκρανικού Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης, ιστορικός Ίγκορ Καρέτνικοβ. Τι είναι γνωστό για την αντίσταση στη σοβιετική κυβέρνηση στην περιοχή του Ντόνετσκ και γιατί ο ιστορικός συμβουλεύει να μη πιστέψεις για το τι λένε οι Ρώσοι πολιτικοί για την Ντονμπάς;

Οι ιστορικοί βρήκαν το 2010 στα αρχεία ένα έγγραφο σχετικά με τη μυστική συνάντηση της περιφερειακής επιτροπής του Κόμματος του Ντόνετσκ, το οποίο εξέτασε τα μέτρα της περιφερειακής Κα Γκε Μπε (КГБ - Επιτροπή Κρατικής Ασφάλειας της ΕΣΣΔ) για να «σταματήσουν τις αντι-σοβιετικές δραστηριότητες». Το έγγραφο αυτό αποτελείται από δύο μέρη: την αναφορά του Κράβτσενκο, επικεφαλή της περιφερειακής Κα Γκε Μπε, σχετικά με την κατάσταση των αντικομμουνιστικών πυρήνων στην περιοχή και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Κα Γκε Μπε για την καταπολέμηση των αντι-σοβιετικών δραστηριοτήτων.

"Όσο για μένα, για την εικόνα του σοβιετικού, προλεταριακού Ντονμπάς, του στηρίγματος του Κομμουνιστικού Κόμματος, η δραστηριότητα των ανθρώπων, των οργανώσεων είναι εντυπωσιακή", λέει ο Καρέτνικοβ.

- Είναι οι οργανώσεις του Ντόντσενκο (укр. - Донченко) και του Ντονίτσενκο (укр. - Дониченко), οι οποίες πολέμησαν με τις σοβιετικές αρχές και αποκάλυψαν την εγκληματική φύση του Κομμουνιστικού Κόμματος, είναι και ένας δημοσιογράφος του Λούγκανσκ ο Γαγιοβίϊ, ο οποίος είναι σοβιετικός αντιφρονών.

«Το 1957 στην Χριστίνιβκα- νυν κατεχόμενη πόλη Κίροβσκε – υπήρχε επανάσταση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Είχαν προγραμματιστεί την κατασκευή 20 ορυχείων. Συγκεντρώθηκαν άνδρες από όλες τις περιοχές της Ουκρανίας στην Κομσομολική Δόμηση. Το ακόλουθο γεγονός: σκοτώθηκε ένας ανθρακωρύχος, και - φανταστείτε – ο άπλυτος, στη φόρμα του ήταν θαμμένος σε ένα φέρετρο, το οποίο ήταν πολύ μικρό γι 'αυτόν, και τα χρήματα δεν δαπανήθηκαν για κηδεία αλλά χορηγήθηκαν σε αλκοολούχα ποτά. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε όταν έμαθε για αυτό. Οι αρχές κάλεσαν στρατιωτική μονάδα για να τους καταστείλουν, τότε συνελήφθησαν 300 άτομα. Στη συνέχεια, το Κομμουνιστικό Κόμμα το ανέφερε ως χουλιγκανισμό - αλλά στην πραγματικότητα υπήρχαν αντι-σοβιετικά συνθήματα» - λέει ο ιστορικός.

Επίσης, βρέθηκαν πολυάριθμα σημεία στο Ντονμπάς, όπου κρυφά εκτέλεσαν και έθαψαν τους αντιφρονούντες.

Τα αρχειακά έγγραφα για τις άγνωστες σελίδες της ιστορίας της Ντονμπάς παρουσιάστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2018 στην έκθεση "Ντονμπάς: επανεμφάνιση της εικόνας" στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ουκρανίας.

"Το μήνυμα του αντι-ουκρανικού Ντονμπάς απευθύνεται σε Ουκρανούς, δεν είναι για τη ρωσική κατανάλωση"

"Το όραμά μου για το Ντόνετσκ, στο οποίο γεννήθηκα και μεγάλωσα, δεν αντιστοιχεί ακριβώς στην εικόνα του Ντονμπάς που δημιουργήθηκε τώρα", δήλωσε ο Ίγκορ Καρέτνικοβ. "Το Ντονμπάς είναι άτυχο, ενεργεί πάντα ως ιδεολόγος, μύθος. Επί της Σοβιετικής εποχής καλλιεργήθηκε η ηρωική εικόνα κυρίως των ανθρακωρύχων του Ντονμπάς, παρά το γεγονός ότι η περιοχή δεν είναι μόνο ορυχεία, αλλά και μεταλλουργία, μηχανολογία, γεωργία και αλιεία. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, άρχισε να σχηματίζεται μια εικόνα της προ-ρωσικής περιοχής με λούμπεν προλεταριάτο».

"Το Ντονμπάς δεν είναι χειρότερη και όχι καλύτερη από άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, έχει ορισμένα χαρακτηριστικά και το Ντονμπάς. Είναι όπως είναι και είναι μέρος της Ουκρανίας. Σας συμβουλεύω τώρα να μην ακούτε τι λένε οι Ρώσοι πολιτικοί για το Ντονμπάς. Αυτή είναι μια συνεχής ενημερωτική ψυχολογική προπαγάνδα που απευθύνεται στον Ουκρανό ακροατή, προκειμένου να δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα του Ντονμπάς. Το μήνυμα για το αντι-ουκρανικό Ντονμπάς απευθύνεται σε Ουκρανούς. Δεν είναι για τη ρωσική κατανάλωση", θεωρεί ο ιστορικός.


Φωτό. Εορτασμός της Ημέρας του Ανθρακωρύχου στο Ντόνετσκ το 1949 (φωτογραφία από το αρχείο της έκδοσης donmining.info)


Μετάφραση: Κίρα Βερεσάγκινα


Πηγή: 1