Πώς κατάστρεφαν την Ουκρανική γλώσσα
Την ημέρα αυτή, δεν παύουν εικασίες σχετικά με τη "καταπίεση της ρωσικής γλώσσας" στην Ουκρανία. Η Ρώσικη γλώσσας στην Ουκρανία δεν καταπιεζόταν ποτέ. Μάλλον το αντίθετο. Δείτε και μόνοι σας.
1627 – διάταγμα του τσάρου Αλεξέι Μιχαήλοβιτς να συγκεντρώσουν όλα τα βιβλία στις Ουκρανικές εκκλησίες και να τους κάψουν.
1690 – διάταγμα του Πατριάρχου Μόσχας του Ιωακείμ για την απαγόρευση της Ουκρανικής γραφής
1709 – διάταγμα του Πέτρου Ι για την απαγόρευση της έκδοσης βιβλίων στην Ουκρανικά
1748 – διάταγμα του Σινόντ που απαγορεύει την διδασκαλία στην Ουκρανική γλώσσα. 866 σχολεία έκλεισαν.
1763 – διάταγμα της Αικατερίνης Β για την απαγόρευση της διδασκαλίας στα Ουκρανικά στην Ακαδημία Κίεβο- Μογιλάνσκα.
1863 – Κανονισμός του Βαλούεβ΄: "Ουκρανική γλώσσα δεν υπάρχει και δεν υπήρχε ποτέ, και αυτός που δεν το αποδέχεται είναι εχθρός της Ρωσίας».
1876 – διάταγμα του Γέμσκ που απαγορεύει την εισαγωγή των βιβλίων στα Ουκρανικά και θεατρικές παραστάσεις στα Ουκρανικά.
1888 – διάταγμα του Αλεξάνδρου ΙΙΙ που απαγορεύει τη χρήση της Ουκρανικής γλώσσας στα δημόσια ιδρύματα. Επίσης απαγορεύει τη βάπτιση παιδιών με Ουκρανικά ονόματα.
1914 – διάταγμα του Νικολάου Ι που απαγορεύει τον ουκρανικό Τύπο
1938 – διάταγμα των Επιτρόπων για την υποχρεωτική μελέτη της Ρωσικής γλώσσας στα Ουκρανικά σχολεία
1958 – Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή της διδασκαλίας όλων των μαθημάτων στα σχολεία της Ουκρανίας στη Ρωσική γλώσσα
1991 – Διακήρυξη της Ουκρανικής γλώσσας ως επίσημη γλώσσα του κράτους
2015 – Το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου διεξήγαγε μια πανεθνική δημοσκόπηση της κοινής γνώμης. Τα αποτελέσματα ενός υποθετικού δημοψηφίσματος εάν τα Ρωσικά γίνονταν η δεύτερη γλώσσα του κράτους είχε ως εξής: 48% έναντι , 33% υπέρ, 9% δεν συμμετείχαν, το 10% δεν μπορούσαν να αποφασίσουν.
Στην παραπάνω φωτογραφία: το κάψιμο των ουκρανικών βιβλίων σε Συμφερόπολη στην Πλατεία Λένιν, 14 Μάρτη του 2010 ( πηγή - Радіо Свобода )