| sadowod.com | vivaspb.com |

Σήμερα στην Ουκρανία - Ημέρα των Ηρώων της «Ουράνιας Εκατοντάδας»

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΙΣΤΟΡΙΑ

Μαύρη επέτειος αλλά και ημέρα εξύμνησης του ηρωισμού η 20η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα της 11ης Φεβρουαρίου 2015: Με αφορμή του επέτειου του ηρωισμού των συμμετεχόντων στην Επανάσταση Αξιοπρέπειας και της διαιώνισης της μνήμης των Ηρώων της «Ουράνιας Εκατοντάδας».

Αυτές τις ημέρες, πριν από τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης Αξιοπρέπειας, η αντιπαράθεση μεταξύ του ουκρανικού λαού και του τότε καθεστώτος έφτασε στο αποκορύφωμά της. Στις 20 Φεβρουαρίου 2014 σκοτώθηκαν οι περισσότεροι ακτιβιστές του Μαϊντάν. Την επόμενη ημέρα, 21 Φεβρουαρίου 2014, οι επίσημες αρχές της Ουκρανίας αναγνώρισαν νόμιμα τα θύματα των νεκρών διαδηλωτών στο Μαϊντάν. Την ίδια ημέρα στο Μαϊντάν, πραγματοποιήθηκε αποχαιρετιστήρια τελετή για τους νεκρούς ακτιβιστές, οι οποίοι σε ομιλίες πένθους, αναγνωρίστηκαν ως η «Ουράνια Εκατοντάδα». Την ώρα του αποχαιρετισμού των νεκρών, παιάνιζε το τραγούδι πένθους «Плине кача...», το οποίο έχει γίνει ένα ουκρανικό εθνικό ρέκβιεμ.

Η τραγική λίστα της «Ουράνιας Εκατοντάδας», άνοιξε στις 22 Γενάρη του 2014, όταν από σφαίρες, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας, έπεσαν νεκροί οι ακτιβιστές του Μαϊντάν Σεργκέϊ Νιγκογιάν και Μιχαήλ Ζιζνέβσκιϊ. Την ίδια ημέρα, στο δάσος κοντά στο Κίεβο, βρέθηκε η σωρός του ακτιβιστή Γιούριϊ Βερμπίτσκιϊ, με ίχνη βασανιστηρίων. Μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2014, υπήρχαν ήδη 9 νεκροί. Από τις 18 έως τις 20 Φεβρουαρίου, στο Μαϊντάν δολοφόνησαν τους περισσότερους ανθρώπους, συνολικά 78 άτομα, Μετά τις 20 Φεβρουαρίου, έπεσαν νεκροί επιπλέον 20 άνθρωποι. Εκτός από τους Ουκρανούς, θύματα του καθεστώτος του Γιανουκόβιτς, έγιναν Λευκορώσοι, Αρμένιοι και Γεωργιανοί. Όλοι τους μπήκαν στο μνημείο των μαχητών για την ουκρανική ανεξαρτησία, στην αποκαλούμενη ως «Ουράνια Εκατοντάδα».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πετρό Ποροσένκο, τους απένειμε μετά θάνατον τον τίτλο «Ήρωες της Ουκρανίας« στους 104 ήρωες της «Ουράνιας Εκατοντάδας», ενώ τρεις αλλοδαποί, ένας πολίτης της Λευκορωσίας ονόματι Μιχαήλ Ζιζνέβσκιϊ, και δύο της Γεωργίας (οι Ζουράμπ Χούρτσια και Νταβίντ Κιπιάνι), έλαβαν μετά θάνατον φόρο τιμής, ως μέλη του Τάγματος των Ηρώων της «Ουράνιας Εκατοντάδας». Η Ουκρανία κατέβαλε πολύ υψηλό τίμημα για απελευθέρωση από τη δικτατορία και την πολιτιστική επιλογή της, να γίνει μέρος της Ευρώπης.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: ukrinform.ua, youtube