| sadowod.com | vivaspb.com |

Κόστος του αποκλεισμού του Ντόνμπας για την Ουκρανία

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΙΣΤΟΡΙΑ

DonbassBlokadaCost2

Η Ουκρανία, τρία χρόνια μετά από την έναρξη της κατοχής των εδαφών από την Ρωσική Ομοσπονδία, επέβαλε κυρώσεις κατά των ρωσικών τραπεζών και νομιμοποίησε το εμπορικό εμπάργκο με το κατεχόμενο Ντόνμπας.

Οι ειδικοί παραδέχονται τις αρνητικές επιπτώσεις αυτού του βήματος για την οικονομία, αλλά σε γενικές γραμμές το θεωρούν ως σωστό.

Μετά από τρία χρόνια της ρώσικης επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, η οποία ξεκίνησε με την προσάρτηση της Κριμαίας την άνοιξη του 2014 και συνεχίστηκε με την κατοχή μέρους των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και με ατελείωτες αιματηρές στρατιωτικές συγκρούσεις στη γραμμή επαφής, η Ουκρανία έχει ωριμάσει για την εισαγωγή των κατάλληλων κυρώσεων. Μετά από μια εθελοντική εκστρατεία μεγάλης κλίμακας, η οποία στην αρχή δεν ικανοποιούσε τις αρχές, ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε διάταγμα για την θέσπιση της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας. Έτσι νομιμοποίησε ουσιαστικά τον αποκλεισμό των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ για εμπόριο και μεταφορές στη γραμμή επαφής. Και ενέκρινε επίσης την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για τον περιορισμό των ουκρανικών θυγατρικών των ρωσικών κρατικών τραπεζών.

Ο αποκλεισμός για εμπόριο και μεταφορές είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας των εμπορευμάτων (εκτός των ανθρωπιστικών φορτίων) μέσω της γραμμής επαφής με τη περιοχή των αντι-τρομοκρατικών επιχειρήσεων (ΑΤΕ). Η κατάργηση του αποκλεισμού είναι δυνατή στην περίπτωση της εφαρμογής από τους τρομοκράτες των συνθηκών της συμφωνίας του Μινσκ, δηλαδή κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των βαρέων όπλων, καθώς και επιστροφή των κατασχεθέντων επιχειρήσεων.

Οι κυρώσεις κατά των θυγατρικών των ρωσικών κρατικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των «Sberbank», «VSBank», «Prominvestbank», «VTB Bank» και «BM Bank», επιβάλλεται για ένα χρόνο και είναι η απαγόρευση σχετικά με την απόσυρση των κεφαλαίων προς όφελος των μητρικών εταιρειών.

Ως απάντηση, οι κατακτητές άρχισαν την εθνικοποίηση των επιχειρήσεων του οικονομικό-βιομηχανικού ομίλου SCM του Rinat Akhmetov. Σύντομα, η ηγεσία του ομίλου δήλωσε ότι έχασε εντελώς τον έλεγχο των εταιρειών και των ορυχείων άνθρακα του στην κατεχόμενη περιοχή του Ντόνμπας.

DonbassBlokadaCost1

DonbassBlokadaCost1


Όλο αυτό το διάστημα, οι εκπρόσωποι των ουκρανικών αρχών χρησιμοποιούσαν τις τρομακτικές προβλέψεις των πιθανών αρνητικών συνεπειών του αποκλεισμού για την Ουκρανία. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα (ΕΤ), η συνέχιση του αποκλεισμού μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να προκαλέσει απώλειες για ισοζύγιο της χώρας ποσού περίπου $ 2 δισ. λόγω της χαμηλότερης παραγωγής στη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα, μια βασική βιομηχανία για τις εξαγωγές της Ουκρανίας, ενώ θα αυξηθούν οι εισαγωγές του άνθρακα. Επιπλέον, η ΕΤ εκτίμησε τις αρνητικές επιπτώσεις στον αναμενόμενο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της Ουκρανίας κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες, ή 1,5% στο τέλος του έτους. Παρόμοιες προκαταρκτικές εκτιμήσεις εξέφρασε και το Υπουργείο Οικονομικών.

Στην συνέντευξη του UNIAN, οι εμπειρογνώμονες βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία. Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής κοινωνίας των Χρηματοοικονομικών Αναλυτών, Vitaly Shapran πιστεύει ότι δεν θα υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για την οικονομία της Ουκρανίας από τον αποκλεισμό κατεχόμενων εδαφών, αφού θα είναι βραχύβιος. «Η κοινωνική κατάσταση στη ζώνη της ATΕ εξαρτάται από την Ουκρανία και από τους τοπικούς εργαζόμενους - φορολογούμενους στον ουκρανικό προϋπολογισμό. Μετά την εθνικοποίηση των επιχειρήσεων δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν και να παρέχουν θέσεις εργασίας για τον τοπικό πληθυσμό», - εξήγησε. Ο εμπειρογνώμονας παραδέχεται τη μείωση $ 2-4 δισεκατομμυρίων στις συναλλαγματικές εισροές της Ουκρανίας φέτος. Σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα μικρό ποσό στο πλαίσιο των $ 60 δις. του συνολικού εμπορίου στη διατραπεζική αγορά συναλλάγματος το 2016 και το ίδιο μικρό αντίκτυπο θα έχει σε εθνικό νόμισμα.

Ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Concorde Capital, Oleksandr Parashchiy, μεταξύ των πιθανών επιπτώσεων του αποκλεισμού για την οικονομία, σημειώνει την αρνητική επίδραση για το εμπορικό ισοζύγιο σε $ 1,5 – 2,0 δισεκ. και για το δυνητικό ΑΕΠ σε 1,5-2%. Και αναμένει επίσης την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε 4% και την επιτάχυνση του πληθωρισμού σε σύγκριση με τη πρόγνωση σε επιπλέον 0,3 -0,5%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, αυτοί οι αριθμοί δεν είναι κρίσιμοι εφ 'όσον οι τιμές για τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα της Ουκρανίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, και ως αποτέλεσμα το εθνικό νόμισμα μπορεί θεωρητικά να χάσει μόνο 0,2-0,3 γρίβνα έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ομίλου ICU, τα δάνεια των μητρικών εταιριών των τραπεζών που έπεσαν στις κυρώσεις υπερβαίνει τα $ 1.3 δις και το ετήσιο ποσό των τόκων είναι περίπου $ 90 εκατομμύρια. Και αυτά τα ποσά στη πραγματικότητα θα γίνουν κεφάλαιο των αντίστοιχων εταιριών, το οποίο με την σειρά του θα βελτιώσει την κεφαλαιοποίηση και θα υποστηρίξει στατιστικά άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ουκρανία. «Το πιο πιθανό σενάριο της εξόδου των Ρώσων μετόχων είναι η πώληση των θυγατρικών τραπεζών σε τρίτους επενδυτές. Αγοραστές για τις μικρές τράπεζες όπως «VSBank» ή «BM Bank» θα βρεθούν πιο εύκολα», λέει ο Mykhaylo Demkiv, οικονομικός αναλυτής του ICU.


Μετάφραση: Άννα Μανιάτη

Πηγή: 1