| sadowod.com | vivaspb.com |

Anna Porfyroheneta

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΙΣΤΟΡΙΑ

GannaPorfyrogeneta

Στις 13 Μάρτη του 963 γεννήθηκε η Anna Porfyroheneta, η βυζαντινή πριγκίπισσα, κόρη του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ρωμανού Β´ και της αυτοκράτειρος Θεοφανούς, αδελφή του αυτοκράτορα Βασιλείου Β΄ του Βουλγαροκτόνου και του Κωνσταντίνου Η´ και σύζυγος του Μεγάλου Πρίγκιπα του Κιέβου Βλαδίμηρου Α´.

Η πριγκίπισσα γεννήθηκε στην Πορφύριο - ειδικό πορφυρό δωμάτιο του βυζαντινού παλατιού της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο έρχονταν στον κόσμο μόνο τα παιδιά των αυτοκρατόρων. Η μητέρα του κοριτσιού ήταν Αρμένισα. Ο Ρωμανός πέθανε δύο ημέρες μετά τη γέννηση της κόρης του. Στην εξουσία τότε ήρθε ο διοικητής Νικηφόρος Φωκάς, με τον οποίο παντρεύτηκε η μητέρα της Άννας, η Θεοφανώ.


Όταν η Άννα ήταν 6 ετών, έγινε ένα πραξικόπημα. Μέσω αυτού αυτοκράτορας έγινε ο Ιωάννης Τσιμισκής, ο οποίος έδιωξε την Άννα μαζί με την μητέρα της από την πρωτεύουσα. Αυτές επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη, όταν τα μεγαλύτερα αδέλφια της Άννας πήραν πίσω το θρόνο. Η πριγκίπισσα έλαβε την καλύτερη εκπαίδευση για εκείνη την εποχή. Από το 976, στην Κωνσταντινούπολη κυβερνούσαν τα δύο αδέλφια της Άννας - ο Βασίλειος Β΄ και ο Κωνσταντίνος Η´.

Η 26χρονη Πριγκίπισσα Άννα παντρεύτηκε τον Μεγάλο Πρίγκιπα του Κιέβου Βλαδίμηρο Α´. Ο γάμος πραγματοποιήθηκε στη Χερσόνησο  (Κριμαία, Σεβαστούπολη). Από τότε η Ευρώπη αποκαλούσε τον πρίγκιπά μας «Ο Βασιλιάς».

Ο Βλαδίμηρος και η Άννα βυζαντινή ήταν παντρεμένοι για 22 χρόνια και είχαν μια κόρη, τη Mary Dobronyeha. Η Άννα ίδρυσε τη Δεκάτη Εκκλησία.

Πέθανε το 1011 σε ηλικία 48 ετών. Θάφτηκε στη Δεκάτη Εκκλησία. Ο Πρίγκιπας Βλαδίμηρος πέθανε το 1015. Θάφτηκε δίπλα στη σύζυγό του. Οι τάφοι τους καταστράφηκαν το 1240, όταν οι Τατάροι εισέβαλαν και ισοπέδωσαν το Κίεβο.

 

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: 1