Η εκκλησία, όπου θάφτηκε ο Κ. Υψηλάντης
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Κίεβο (οδός Reitarska 2). Χτίσθηκε το 1744-1752, ξαναχτίστηκε το δέκατο ένατο αιώνα. Καταστράφηκε το 1934.
Η πέτρινη εκκλησία στο όνομα του Αγίου Γεωργίου, τον ουράνιο προστάτη του Γιαροσλάβ του Σοφού, χτίστηκε στο πρώτο μισό του 11ου αιώνα, μαζί με το Ναό της Αγίας Σοφίας, μερικές δεκάδες μέτρα προς τα δυτικά του. Εγκαταλείφτηκε και κατέρρευσε εξ ολοκλήρου μετά το πογκρόμ του Κίεβου από τους Μογγόλο-τάταρους. Το 1674, στη θέση της, με την υποστήριξη του κυβερνήτη του Κιέβου, Πρίγκιπα Yuriy Trubetskoy χτίστηκε μια ξύλινη εκκλησία με το όνομα του. Σε αντικατάστασή της, τα έτη 1744-1752, με την υποστήριξη της αυτοκράτειρας της Ρωσίας, Ελισάβετ, στα θεμέλια του ναού του Γιαροσλάβ του Σοφού έχτισαν μια πέτρινη Εκκλησία του Αγ. Γεωργίου.
Κρίνοντας από τις φωτογραφίες της, η εκκλησία είχε τριπλό κεντρικό κλίτος με ένα μικρό εξώστη στα δυτικά. Στην κορυφή της δίρριχτης στέγης υπήρχε διακοσμητικός χώρος. Οι τοίχοι χώριζαν τα μεγάλα τοξωτά παράθυρα. Οι επιμήκεις προσόψεις τονίστηκαν από τριγωνικά αετώματα. Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, η εκκλησία ανοικοδομήθηκε με την μορφή του ρωσο-βυζαντινού στυλ. Στη δυτική στοά έχτισαν το καμπαναριό και πάνω από το κεντρικό τμήμα του ναού ένα τεράστιο τρούλο. Παρά την ανοικοδόμηση, στην εκκλησία παρέμεινε το τέμπλο σε στυλ ροκοκό.
Σ`αυτό το ναό, το 1816 θάφτηκε ο πρώην ηγεμόνας της Βλαχίας και της Μολδαβίας, Πρίγκιπας Κ. Υψηλάντης, διοργανωτής του αγώνα του ελληνικού λαού για απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου καταστράφηκε το 1934 και στην θέση της χτίστηκε οικία του αρχιτέκτονα Γ. Καράκη για τους υπαλλήλους της NKVD και των στρατιωτικών αρχών. Το σπίτι έσπασε την κλίμακα της ανάπτυξης γύρω από το σύνολο της Αγίας Σοφίας και έκλεισε την υπάρχουσα οπτική άξονα μεταξύ των Χρυσών Πυλών και του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας που υπήρχε από τον 11ο αιώνα.
Μετάφραση: Άννα Μανιάτη