| sadowod.com | vivaspb.com |

Ανοιχτή επιστολή προς Πανελλήνια Ένωση Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

BudynokIpsilanti

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, αξιότιμοι μελή της Ένωσης! Τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Κιέβου «Κωνσταντίνος Υψηλάντης» δεν ξεχνάνε ποτέ την ανεκτίμητη συμβολή σας στην αναστήλωση και αποκατάσταση της επιτύμβιας στήλης στον τάφο του Κωνσταντίνου Υψηλάντη, η οποία αποκαταστάθηκε χάρη στις

προσπάθειες σας στην Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου (Κιέβο-Πετσέρσκαγια Λαύρα) το 1997.

Για να απευθυνθώ σε σας και σε άλλες ελληνικές οργανώσεις, ζητώντας την άμεση υποστήριξή σας, με ανάγκασε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα στο Κίεβο γύρω από το ιστορικό μνημείο «Οικία-κτήμα του Δούκα Κωνσταντίνου Υψηλάντη», όπου ζούσε η οικογένειά των Υψηλάντηδων από το 1806.

Το 2012 η Οικία αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των ιστορικών μνημείων που προστατεύονται από το κράτος και στη συνέχεια πουλήθηκε σε ιδιωτικό τομέα. Μετά από αυτό εμείς, με την υποστήριξη ενός Έλληνα- ευεργέτη, προτείναμε την εξαγορά της με την επιστροφή στα χέρια της Ελληνικής κοινότητας του Κιέβου για να στεγάσει το Μουσείο της οικογένειας Υψηλάντη και το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, όμως δεν πετύχαμε καμία συμφωνία. Σήμερα ο ιδιοκτήτης της Οικίας, χωρίς καμία διαβούλευση με το κοινό, ξεκίνησε εκεί κατασκευαστικές εργασίες. Πιστεύουμε, ότι η Οικία του Κωνσταντίνου Υψηλάντη βρίσκεται υπό απειλή καταστροφής, ως εκ τούτου απευθυνθήκαμε προς την ηγεσία της πόλης με αίτημα να σταματήσουν όλες οι εργασίες, καθώς και να αναθεωρηθούν οι όροι της πώλησης του κτιρίου, θέτοντας τη νομιμότητα της ιδιωτικοποίησης του συγκεκριμένου ιστορικού μνημείου.

Αξιότιμοι κύριοι, ζητάμε να υποστηρίξετε τα αιτήματά μας με την επιστολή-έκκληση προς τον Δήμαρχο του Κιέβου Vitali Volodymyrovych Klitschko. Οφείλουμε να σταματήσουμε την καταστροφή του ιστορικού μνημείου «Οικία-κτήμα της οικογένειας του Κωνσταντίνου Υψηλάντη», το μοναδικό διατηρηθέν μνημείο που σχετίζεται με τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης - τον Κωνσταντίνο Υψηλάντη και τους γιούς του: Αλέξανδρο, Δημήτρη, Νικόλαο και Γεώργιο.

Με εκτίμηση,

Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κιέβου «Κωνσταντίνος Υψηλάντης», καθηγητής Ν. Κορέτσκιϊ.

Κίεβο, 30-01-2018

Στοιχεία επικοινωνίας:

οδ. Ζηλιάνσκα, 146, γραφείο 117, Κίεβο, Ουκρανία, 01032

Τηλ.: +38 (044) 236-52-27 / Φαξ: +38 (050) 454-28-79 E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / Website: www.greekkiev.com.ua