| sadowod.com | vivaspb.com |

Κιλιγιά - η αρχαιότερη πόλη της Ουκρανίας

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Kilia0

Η κωμόπολη στην περιφέρεια της Οδησσού, Κιλίγια, θεωρείται η αρχαιότερη πόλη στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις έχει ηλικία 2700 ετών, συγκρίσιμη με την εποχή της ίδρυσης της Ρώμης.

Ο πιο όμορφος μύθος για την προέλευση του ονόματος της πόλης συνδέεται με το όνομα του Έλληνα ήρωα Αχιλλέα. Σύμφωνα με το μύθο, ο Μέγας Αλέξανδρος ίδρυσε την Κιλιγιά τον 4ο αιώνα π.Χ. και την ονόμασε Αχίλλεια προς τιμήν του μακρινού προγόνου του, του Αχιλλέα. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, το όνομα της πόλης έχει δοθεί στο Κίεβο από τον πρίγκιπα Κίϊ. Στην εποχή της αρχαίας χώρας των Ρως, η πόλη ήταν γνωστή ως δεύτερη πρωτεύουσα του πρίγκιπα Σβιατοσλάβ. Λίγο πριν από το θάνατό του ο πρίγκιπας ήθελε να μεταφέρει την πρωτεύουσα από το Κίεβο στην Κιλιγιά. Όμως τα σχέδια δεν έγιναν πραγματικότητα, ο Σβιατοσλάβ σκοτώθηκε από τους Πόλοβτσι.

Kilia1

Kilia1

Η ιστορία της πόλης συνδέεται με τα ονόματα μιας σειράς διάσημων ιστορικών προσωπικοτήτων. Για παράδειγμα, ο Μπογκντάν Χμελνίτσκι πωλήθηκε ως σκλάβος στο σκλαβοπάζαρο, που υπήρξε στην Κιλιγιά κατά τη διάρκεια του τουρκικού ζυγού. Η πόλη δοξάστηκε και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ενώ σε κάθε μέτωπο τα σοβιετικά στρατεύματα υποχωρούσαν, εδώ προωθούνταν.

Η 51η μεραρχία «Περεκόπ» όχι μόνο απώθησε την επίθεση των στρατευμάτων της Ρουμανίας και της Γερμανίας, αλλά και πήγε σε επίθεση. Κέρδισε ένα προγεφύρωμα στις όχθες του ρουμανικού Δούναβη και στο καμπαναριό της ρουμανικής πόλης «Κιλιγιά-Βέκε» ύψωσαν την πρώτη σημαία της νίκης.

Το πιο ασυνήθιστο κτίριο στην Κιλιγιά αποτελεί η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Αυτή είναι η μόνη υπόγεια εκκλησία στην Ουκρανία. Από την εξωτερική της όψη είναι χαμηλή και δυσδιάκριτη. Αλλά από τη στιγμή που μπαίνεις μέσα, κατεβαίνεις 12 βήματα προς τα κάτω! και σε περιμένει ένα θαύμα. Μέσα η εκκλησία είναι μεγάλη και επιβλητική. Το ότι έχουν βαθύνει την εκκλησία στο χώμα δεν είναι τυχαίο, έτσι ήθελαν να παραπλανήσουν τους Τούρκους.

Kilia2

Kilia2

Η εκκλησία χτίστηκε το 1485, αυτή την εποχή η Κιλιγιά αποτελούσε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Τούρκοι απαγόρευσαν την κατασκευή ορθόδοξων εκκλησιών με ύψος πάνω από τον Τούρκο καβαλάρη με λόγχη (2,5 μέτρα πάνω από το έδαφος). Αλλά οι αρχιτέκτονες φρόντισαν να κάνουν έτσι ώστε ο ναός να ήταν πλήρης: εμβάθυναν τον χώρο στο χώμα ακριβώς το ύψος κατά το οποίο δεν έπρεπε να είναι μεγαλύτερο από ένα τζαμί.

Αν ρωτήσετε τους κατοίκους της Κιλιγιάς για τι είναι περίφημη η πόλη τους, είναι πιθανό να ακούσετε για τη ρέγγα Δούναβη, τα βεσσαραβικά κρασιά, την αρωματική φράουλα και τα βατραχοπόδαρα. Η πόλη βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δούναβη, που ζει πολύ νόστιμη ρέγγα, για την οποία η πλειοψηφία των Ουκρανών δεν έχουν ακούσει ποτέ. Στα έλη του ποταμού κατοικούν οι βάτραχοι των οποίων τα πόδια τρώνε οι ντόπιοι. Είναι αυτό το είδος των βατράχων που λατρεύουν οι Γάλλοι, και για κάποιο χρονικό διάστημα τα τοπικά βατραχοπόδαρα τα μετάφεραν ακόμη και στο Παρίσι. Τώρα μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή τη λιχουδιά σε κάθε ταβέρνα της Κιλιγιάς. Η πόλη είναι επίσης γνωστή για το κρασί και τις φράουλες. Το τοπικό οινοποιείο παράγει διάφορες ποικιλίες κρασιών από ντόπια σταφύλια.

Αλλά οι ίδιοι οι κάτοικοι της Κιλιγιάς προτιμούν το σπιτικό κρασί. Το "Νοβάκ" (ένα είδος) είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Οι ντόπιοι λένε ότι αυτή η ποικιλία των σταφυλιών ευδοκιμεί μόνο σε αυτή την περιοχή. Αυτό το ποτό έχει το δικό του χαρακτηριστικό – κατ’ αρχήν δεν είναι αισθητή η επιρροή του αλκοόλ, αλλά κάποια στιγμή έχετε σαφή συνείδηση ότι είναι απολύτως αδύνατο να σταθείτε στα πόδια σας.
Σε αυτή την πόλη που συνορεύει με τη Ρουμανία ζουν λίγο περισσότεροι από 20 χιλιάδες άνθρωποι. Και στην απέναντι όχθη του Δούναβη βρίσκεται η ομώνυμη πόλη της Ρουμανίας. Αυτές είναι οι δύο Κιλιγιές σ’ έναν ποταμό!

 

Μετάφραση: Βλαντ Ταουσάν

Πηγή: Global Ukraine News