Περήφανοι για την κληρονομιά μας
Σας προτείνουμε να γνωρίσετε περισσότερα μνημεία που υπάρχουν στην έκταση της Ουκρανίας, τα οποία αξίζει να τα δείτε με τα μάτια σας.
Η ζωγραφική της Πετρικίβκα ή σκέτο “Πετρικίβκα” - πρόκειται για ουκρανική λαϊκή διακοσμητική τέχνη η οποία διαμορφώθηκε στο Ντνιπροπετρόβσκ στο χωριό Πετρικίβκα, εξ ου και το όνομά της. Οικιακά σκεύη με μοτίβα σε στυλ Πετρικίβκα διατηρούνται από τον XVII αιώνα. Η τεχνική της εκτέλεσης είχε εξαρχής διακριτικό χαρακτηριστικό το οποίο την διαφοροποιούσε από άλλα παρόμοια είδη της ζωγραφικής. Από τις 5 Δεκεμβρίου 2013, η “Πετρικίβκα” έχει τη δική της θέση στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας από την UNESCO.
Το ιστορικό κέντρο της πόλης Λβιβ ή λεγόμενη Παλιά Πόλη, είναι ιστορικά η περιοχή της ίδρυσής της η οποία μέσα από τη δράση της σε πολιτικού και οικονομικούς τομείς, εξελίχθηκε σε πολιτιστική κοιτίδα της. Η περιοχή του ιστορικού κέντρου αποτελείται από 120 εκτάρια της μεσαιωνικής και αναγεννησιακής εποχής και της συνοικίας του Αγίου Γιούρα που απλώθηκε στο λόφο. Η ζώνη - συγκρουστήρας του ιστορικού κέντρου, ορίζεται έξω από την ιστορική περιοχή και αριθμείται σε περίπου 3.000 στρέμματα. Στο 22ο Συνέδριο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στο Κιότο (Ιαπωνία) το 1998, η πόλη Λβιβ έγινε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ο Εθνικός Δρυμός “Χερσόνησος” (Σεβαστούπολη), ιδρύθηκε το 422-421 π.Χ., παίρνοντας το όνομά του από την αρχαία ελληνική αποικία των μεταναστών της Ηράκλειας ή αλλιώς Ποντικής της Μικρά Ασίας. Τώρα τα ερείπια της αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα της Σεβαστούπολης. Αυτή η πόλη - κράτος έμελλε να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής - σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια - και η ιστορία της είναι μέρος της ιστορίας της αρχαίας Ελλάδας, της αρχαίας Ρώμης και του Βυζαντίου. Το 2009, η Χερσόνησος συμπεριλήφθηκε στο μητρώο του κράτους Μνημεία της Ουκρανίας. Το 2013, η Χερσόνησος μαζί με τη χώρα της Ηράκλειας χερσονήσου, συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO.
Στις 28 Ιανουαρίου του 2004 Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Ρωσία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Λευκορωσία, Μολδαβία και Ουκρανία απευθύνθηκαν στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με μια πρόταση για την εγκριθούν τα 34 σημεία της αλυσίδας Γεωδαιτικό Τόξο Στρούβε ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Στις 15 Ιουλίου του 2005 κατόπιν της 29ης συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.
Η κατοικία των μητροπολιτών της Μπουκοβίνα και Δαλματίας είναι από τα πολλά εξαιρετικά αρχιτεκτονικά αριστούργημα της Δυτικής Ουκρανίας. Βρίσκεται στην πόλη Τσερνιβτσί (Ουκρανία). Από τις 24 Αυγούστου 1963 είναι το μνημείο εθνικής σημασίας. Στις 28 Ιούνη του 2011, στην 35η σύνοδο της επιτροπής της UNESCO, το αρχιτεκτονικό σύνολο της διαμονής (αγγλ. Residence of Bukovinian and Dalmatian Metropolitansa) συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Στις 12 Δεκεμβρίου 1990, το αρχιτεκτονικό σύνολο του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας και του μοναστηρίου της Κιέβου - Πετσέρσκα Λαύρας, προστέθηκε στο κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς. Η προσθήκη σε αυτή τη λίστα επιβεβαίωσε την εξαιρετική παγκόσμια αξία των πολιτιστικών αγαθών που υπόκεινται σε συντήρηση, προς όφελος όλης της ανθρωπότητας. Το συγκρότημα “Κίεβο - Καθεδρικός Ναός Αγίας Σοφίας και τα γύρω μοναστικά κτίσματα, το αποκαλούμενο ως Κίεβο-Πετσέρσκα Λαύρας” ήταν το πρώτο πολιτιστικό κτίριο από την Ουκρανία που μπήκε στον κατάλογο της UNESCO.
Το 2007, μαζί με το κομμάτι που απλώνεται ως την Σλοβακία, τα αθώα δάση οξιάς των ουκρανικών Καρπαθιών συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οι μοναδικές ιστορικές ξύλινες εκκλησίες της περιοχής των Καρπαθίων της Ουκρανίας, συμπεριλήφθηκαν στις 21 Ιούνη 2013, στην 37η σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς που πραγματοποιήθηκε στην Καμπότζη, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.