| sadowod.com | vivaspb.com |

Ο Πούτιν φέρνει το ενεργειακό παιχνίδι του στην Αθήνα

. ΡΩΣΙΑ

Poseidon00

ΑΘΗΝΑ - Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα στις 28 Μαΐου για να ενισχύσει τις ενεργειακές σχέσεις με την Αθήνα και να διασφαλίσει την αναβίωση του αγωγού IGI Poseidon, που θα μεταφέρει Ρωσικό αέριο μέσω Ελλάδας στην Ιταλία.

“Ο IGI Poseidon ήταν από την αρχή η μόνη ρεαλιστική προοπτική μεταφοράς Ρωσικού αερίου από ένα νότιο διάδρομο που θα παρέκαμπτε την Ουκρανία. Ο κάθετος εναλλακτικός μέσω FYROM και Σερβίας ήταν καταδικασμένος να αποτύχει”, είπε στο New Europe ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής έρευνας του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών στις 5 Μαΐου.

Poseidon1

Η ενέργεια είναι μέρος των ευρύτερων γεωπολιτικών σχεδιασμών. Ο ηγέτης του Κρεμλίνου βλέπει την Ελλάδα, μέλος της ΕΕ, ως ένα πολιτικά σημαντικό παίκτη στην περιοχή των Βαλκανίων όσο ο Ρωσικός γίγαντας στο αέριο Gazprom προσπαθεί να ελαφρύνει την αντίσταση των Βρυξελλών ενάντια στις προσπάθειες της Μόσχας να κατασκευάσει ένα νέο αγωγό προς την ΕΕ, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. "Η Ρωσική πλευρά φαίνεται τώρα πιο πρόθυμη να σεβαστεί τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ειδικότερα το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο και, συνεπώς, θα είναι δύσκολο για τις Βρυξέλλες να μπλοκάρουν το έργο", είπε ο Φίλης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν έργα όπως ο Νότιος Διάδρομος Αερίου, ο οποίος περιλαμβάνει τον Αγωγό Διαμέσου της Αδριατικής (TAP) και τον Αγωγό Διαμέσου της Ανατολίας (TANAP), που θα μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Gazprom. "Αυτό που σίγουρα θα χρειαστεί ένα έργο Ρωσικής έμπνευσης είναι η πολιτική στήριξη ορισμένων κρατών - μελών όπως επίσης και εταιρίες με αποτελεσματικές τακτικές άσκησης πίεσης", είπε ο Φίλης.

Στην παρούσα φάση, η Ουάσινγκτον και ένας αριθμός Ευρωπαϊκών χωρών είναι ενάντια στη μεταφορά Ρωσικού αερίου μέσω Ελλάδας και του IGI Poseidon. Ο Φίλης είπε ότι η πραγματοποίηση του έργου θα κριθεί από την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Βουλγαρία. Η Σόφια "έπνιξε" το South Stream αρνούμενη να συμμετάσχει ως χώρα διαμεταφοράς και, ύστερα από την πρόσφατη χειροτέρευση των Ρωσο-τουρκικών σχέσεων, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί με τη Μόσχα, παρά το φιλοδυτικό προσανατολισμό της ηγεσίας της.

Όσο αφορά την Ουκρανία, ο Φίλης σημείωσε ότι αν η κατάσταση στο τρίγωνο Βρυξέλλες-Κίεβο-Μόσχα βελτιωθεί, οποιαδήποτε πιθανή βιώσιμη λύση που θα μπορούσε να ακολουθήσει, θα περιλάμβανε πιθανά και μια ενεργειακή συμφωνία, με την έννοια που δε θα απέκλειε τελείως την Ουκρανία από τη μεταφορά του Ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.
Εντούτοις, σημείωσε ότι αν ο Nord Stream-2 πραγματοποιηθεί, πιθανώς δε θα υπάρξει πραγματική ανάγκη για την ανάπτυξη και άλλου συστήματος τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής αγοράς. Σε αυτήν την περίπτωση, η πραγματοποίηση του IGI Poseidon θα εξαρτηθεί από την οικονομική του βιωσιμότητα και τη χρηματοδότηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πούτιν και η Gazprom - ούτε η Ελληνική ούτε η Ιταλική ηγεσία - θα πρέπει να πείσουν τους δυτικούς τους εταίρους ώστε να παρακάμψουν τις επιφυλάξεις τους, είπε ο Φίλης.

Θεωρητικά, ο IGI Poseidon και το ΤΑΡ είναι συμπληρωματικές διαδρομές. Στην πράξη, θα μπορούσαν να γίνουν ανταγωνιστικοί μια και οι δύο θα προσεγγίσουν την Ιταλία, είναι παρόμοιοι σε όρους ποσοτήτων και είναι ακόμη άγνωστο αν η Gazprom μπορεί να αποτραπεί από το να επιχειρήσει να συμπληρώσει τον TAP με τις ποσότητές του με βάση τις διατάξεις του Τρίτου Πακέτου Ενέργειας, είπε ο Φίλης.

"Η ενεργειακή ατζέντα της Ελλάδας εξυπηρετείται όταν εξασφαλιστεί η συμμετοχή μας μέσω και προς ρεαλιστικά, βιώσιμα και στοχευμένα στην αγορά έργα, τα οποία δεν έρχονται σε αντίθεση με τα ευρύτερα συμφέροντά μας,", είπε ο Φίλης. "Ωστόσο, αν η Ελλάδα στοχεύει στην ανάδειξή της σε ενεργειακό κόμβο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά. Αντίθετα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πλουραλιστικά, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία εξαρτήσεων. "


Συγγραφέας: Kostis Geropoulos

Μετάφραση: Γεράσιμος Μανιάτης
Πηγή: 1