| sadowod.com | vivaspb.com |

Οι χώρες της G7 κάλεσαν τη Ρωσική Ομοσπονδία να απελευθερώσει τους ουκρανούς ναυτικούς

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΡΩΣΙΑ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που ανήκουν στη G7 (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ιαπωνία) κάλεσαν τη Ρωσία να απελευθερώσει τους αιχμάλωτους πολέμου, ουκρανούς ναυτικούς και να επιστρέψει σκάφη τους.

Αυτό αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G7.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας στο στενό του Κερτς και στα γύρω ύδατα, καθώς αυξάνουν επικίνδυνα την ένταση. Είναι αδύνατο να δικαιολογηθεί η χρήση στρατιωτικής δύναμης από τη Ρωσία κατά των ουκρανικών πλοίων και των ναυτικών», αναφέρει το έγγραφο.

Οι εκπρόσωποι των χωρών της G7, ζήτησαν από τη Ρωσία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να σταματήσει περαιτέρω κλιμάκωση.

«Ζητάμε την απελευθέρωση του πληρώματος και των πλοίων, καθώς επίσης το να σταματήσουν την παρεμπόδιση της νόμιμης διέλευσης σκαφών από το στενό του Κερτς», συνόψισαν οι υπουργοί Εξωτερικών.

Οι χώρες της G7 επιβεβαίωσαν και πάλι τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους στην ουκρανική κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕ κάλεσε τη Ρωσία να διασφαλίσει την ελεύθερη διέλευση των πλοίων μέσω του στενού Κερτς.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: uatv.ua