| sadowod.com | vivaspb.com |

«Για πρώτη φορά, οι ηγέτες της ΕΕ υποστήριξαν χωρίς διαμάχη τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», είπε ο Τουσκ

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΡΩΣΙΑ

Και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ υποστήριξαν την επέκταση των κυρώσεων

 Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν ομόφωνα την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, για πρώτη φορά χωρίς διαφωνίες. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρει η Deutsche Welle.

«Ένα πράγμα ήταν απολύτως σαφές: και τα 28 κράτη μέλη ήταν ενωμένα ενόψει της παράτασης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα ήταν η πρώτη φορά που λύσαμε αυτό το ζήτημα χωρίς αμφισβητήσεις ή συζητήσεις», δήλωσε ο Τουσκ.

Υπενθυμίζουμε ότι, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι ηγέτες της ΕΕ άναψαν το πράσινο φως για να συνεχιστούν οι οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για επιπλέον 6 μήνες. Η επίσημη συνέχεια θα ισχύσει από την επόμενη εβδομάδα.

Προσθέτουμε ότι οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λόγω της επιθετικότητάς της στην Ουκρανία, επιβλήθηκαν από την ΕΕ τον Ιούλιο του 2014 για ένα έτος, ενώ το Μάρτη του 2015 η πιθανή κατάργησή τους είχε συνδεθεί με την εφαρμογή των συμφωνιών Μινσκ  - Μόσχας  μέχρι το τέλος του 2015.

Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν είχε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, μετά από αυτό, οι ηγέτες της ΕΕ επανειλημμένα αποφάσιζαν να παρατείνουν κάθε φορά τις κυρώσεις για επιπλέον 6 μήνες. Την τελευταία φορά οι τομεακές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίστηκαν από το Συμβούλιο της ΕΕ από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018. Οι περιορισμοί αφορούν σε τομείς της ρωσικής οικονομίας  όπως αυτοί της ενέργειας, της άμυνας, της οικονομίας καθώς και των ειδών διπλής χρήσης.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: rbc.ua