Η Καταλονία, η Μεγάλη Βρετανία, η Πολωνία, τα Βαλκάνια. Ο στόχος της Ρωσίας είναι να διασπάσει την Ευρώπη
Ο πόλεμος πληροφοριών μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνεται.
Η Μαδρίτη αναφέρει επίσημα την επιρροή του Κρεμλίνου στο καταλανικό δημοψήφισμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός μπαίνει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Μόσχα.
Η Ενωμένη Ευρώπη κατανοεί όλο και περισσότερο την επιρροή της ρωσικής προπαγάνδας και καλεί τους κυβερνω-στρατιώτες» να συμβάλουν στην καταπολέμησή της εναντίον των «τρολ» της Μόσχας. Την τελευταία εβδομάδα, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν ανοιχτά την παρέμβαση της Μόσχας:
«Έχω ένα απλό μήνυμα για τη Ρωσία. Εμείς ξέρουμε τι κάνετε. Και δεν θα πετύχετε, γιατί υποτιμάτε τη δύναμη της δημοκρατίας μας», προειδοποιεί η Τερέζα Μέι.
Η βρετανή πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ρωσία για παρεμβολή στις ευρωπαϊκές εκλογές, παραπληροφόρηση και προπαγάνδα που απειλούν το διεθνές σύστημα. Η Ισπανία από την πλευρά της, δήλωσε ότι έχει αποδείξεις για την επιρροή της Μόσχας στην καταλανική κρίση. «Έχουμε πληροφορίες ότι το Internet-traffic πριν από το δημοψήφισμα, διερχόταν από δίκτυα που βασίζονταν ιδιαίτερα στη Ρωσία», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Δάστης.
Πρόκειται για ψευδή πληροφόρηση σχετικά με το δημοψήφισμα στην Καταλονία. Σύμφωνα με τη Μαδρίτη, οι ομάδες που χρησιμοποιούν τη Internet-υποστήριξη από τη Μόσχα προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Ευρώπη. Ως απάντηση σε υβριδικές απειλές, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ επιταχύνουν τα μέτρα ασφαλείας. Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η συμμαχία του Βορειοατλαντικού Κογκρέσου αποφάσισε να επεκτείνει τη δομή διοίκησής της και να δημιουργήσει νέα έδρα στην Ευρώπη.
«Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός, ότι σήμερα έχουμε να κάνουμε με νέες πλατφόρμες. Κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης δεν υπήρχε Internet. Τώρα, για παράδειγμα, μπορείτε να «σπάσετε» οτιδήποτε. Και συχνά αυτό μπορεί να γίνει από ανθρώπους που συνδέονται με την κυβέρνηση, «πατριώτες χάκερ», όπως αυτοί ονομάστηκαν από ένα διάσημο άτομο στη Μόσχα. Ακολούθως, οι πληροφορίες που λαμβάνονται χρησιμοποιούνται σε διάφορες πράξεις που παραπλανούν», δήλωσε ο Robert Pshel, πρώην διευθυντής του Γραφείου Πληροφοριών του ΝΑΤΟ στη Μόσχα.
Η προπαγάνδα του Πούτιν είναι διαφορετική από τη σοβιετική και τις επιδιώξεις της. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δημιούργησαν μια θετική εικόνα της Σοβιετικής Ένωσης απέναντι στη «σάπια Δύση». Τώρα η προπαγάνδα του Κρεμλίνου έχει καταστεί πιο καταστροφική. Την ακόλουθη γνώμη εκφράζει η Miriam Lexmann από το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (Ουάσινγκτον):
«Πρώτα απ 'όλα, η προπαγάνδα δεν επικεντρώνεται στην αλλαγή της στάσης στο θετικό απέναντι στη Ρωσία. Πρόκειται μάλλον για μια προσπάθεια να σπείρει άγχος στις φιλελεύθερες-δημοκρατικές δομές. Για να το επιτύχει, χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι και τεχνικές, αλλά ο κύριος στόχος δεν είναι να ενώσουν τους ανθρώπους, όσο το να χωρίσουν την κοινωνία».
Η πραγματική απειλή της ρωσικής επιρροής κατανοήθηκε από τον κόσμο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Το 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε μια ομάδα που θα πρέπει να αντιταχθεί στις εκστρατείες προπαγάνδας από τη Μόσχα. Την προηγούμενη εβδομάδα, 8 χώρες της ΕΕ στράφηκαν στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι προκειμένου να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση αυτής της δομής. Μεταξύ των υπογραφόντων είναι η Λιθουανία, η Λετονία και η Πολωνία. Νωρίτερα, η Βαρσοβία αποφάσισε να δημιουργήσει μια ειδική μονάδα για την καταπολέμηση της κυβερνοεπαγρύπνησης.
«Καθορίσαμε δύο κύριους στόχους της προπαγάνδας. Ο πρώτος είναι η αποσταθεροποίηση της πολωνικής κοινωνίας. Και ο δεύτερος στόχος της Ρωσίας στην Πολωνία, είναι η απομόνωση της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε η Marta Kowalska από το Κέντρο Ανάλυσης της Προπαγάνδας και της Αποπληρωμής (Βαρσοβία).
Οι ειδικοί εντοπίζουν επίσης αυτές τις στοχεύσεις και στα Βαλκάνια. Αυτό το έτος, η Μόσχα έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει το Μαυροβούνιο από την ένταξή του στο ΝΑΤΟ. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση, η Ρωσία νικήθηκε. Τον Μάιο, η Ποντγκόριτσα έγινε μέλος της συμμαχίας του Βορείου Ατλαντικού και σύντομα μπορεί να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το από πού προέκυψε αυτή η ιδέα, εξήγησε η Μάρτα Σπάλα, ειδήμονας στα Δυτικά Βαλκάνια:
«Βασικά, μιλάμε για μια προσπάθεια να τεθεί υπό αμφισβήτηση ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός των Βαλκανίων, προκειμένου να καταδείξει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έναν οργανισμό που καταρρέει και ότι καμία βαλκανική χώρα δεν θα έχει οφέλη από μια συνεργασία με την Ενωμένη Ευρώπη, την ώρα που μια συνεργασία με τη Ρωσία προσφέρει πολλά περισσότερα.
Φαίνεται ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις προσπάθειες της, γι αυτό και κάθε χρόνο αυξάνει το στρατό των «χρηστών - τρολ», οι οποίοι είναι έτοιμοι να σπείρουν διχόνοια και μίσος. Εκτός από την προσάρτηση της Κριμαίας, έχουν επίσης πιστωθεί με σημαντική επιρροή στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ερώτημα είναι, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του Κρεμλίνου και αν θα μπορέσει να την εμποδίσει ο ευρωπαϊκή κυβερνο-στρατός;
Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη
Πηγή: belsat.eu