| sadowod.com | vivaspb.com |

Οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες για την τρομοκρατία υπέδειξαν τη Ρωσία ως τον κύριο προμηθευτή μαχητών για τον ISIS - National Interest

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΡΩΣΙΑ

«Ποια χώρα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ξένων μαχητών για το «χαλιφάτο» του ισλαμικού κράτους στη Συρία και το Ιράκ;» Αυτή η ερώτηση τίθεται από το περιοδικό National Interest και βρίσκει μια απροσδόκητη απάντηση στη μελέτη του Soufan Group, της κορυφαίας αμερικανικής ομάδας εμπειρογνωμόνων στον τομέα της αντιτρομοκρατίας: Πρόκειται για τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το αντίστοιχο υλικό παρουσιάζεται στη μετάφραση του Newsader. Αυτό το άρθρο σχετίζεται εν μέρει με τις προηγούμενες δηλώσεις εμπειρογνωμόνων και Αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες μόνο το 5% των αεροπορικών βομβαρδισμών της Μόσχας στη Συρία κατευθύνθηκε εναντίον της ISIS, ενώ η κύρια υποστήριξη των Αεροδιαστημικών αεροσκαφών έχει ανατεθεί υπέρ του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ο τελευταίος, όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson, κρατιέται στην εξουσία χάρη στις ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ωστόσο, η Ρωσία και οι γειτονικές σε εκείνη χώρες, εξακολουθούν να είναι γόνιμο έδαφος για την ισλαμική μαχητικότητα: Οι καταγόμενοι ξένοι μαχητές από τις πρώην σοβιετικές χώρες μετριούνται σε 9.000, δηλαδή περίπου το 1/4 των 40.000 ριζοσπαστών που εντάχθηκαν στο «χαλιφάτο». Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από το σύνολο των ξένων μαχητών που προέρχονται από την Ασία και τη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση του Soufan Group. Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Ρωσία, είναι η μεγαλύτερη πηγή αυτής της ροής ισλαμιστών.

Το γεγονός ότι μια ανεξάρτητη μουσουλμανική μειονότητα στη Ρωσία αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς λόγω ενός πιο βιώσιμου ποσοστού γεννήσεων σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, οδηγεί σε μια κατάσταση βαθιάς αρνητικής δημογραφικής κατάστασης. Η διαδεδομένη εξουσιαστική κυριαρχία του Βλαντιμίρ Πούτιν ριζοσπαστικοποιεί τις αντίστοιχες εθνοτικές ομάδες, των οποίων ο μαχητικός ισλαμισμός γίνεται η απάντηση στη δικτατορία του Κρεμλίνου. Ως αποτέλεσμα αυτού, υπάρχει μια σημαντική κινητοποίηση από τη ρωσική μουσουλμανική υποκατηγορία.

Η Μόσχα έχει κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να κοντρολάρει και να κατευθύνει αυτό το εξτρεμιστικό ρεύμα. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας συνέβαλε προσεκτικά στην αποχώρηση των ριζοσπαστών ισλαμιστών από τη Ρωσική Ομοσπονδία και η τρέχουσα στρατιωτική εκστρατεία του Πούτιν στη Συρία έχει ως στόχο να καταστρέψει αυτούς τους τζιχαντιστές και να τους εξουδετερώσει πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αυτή είναι μια στρατηγική που αποδεικνύεται πολύ επιτυχημένη - τουλάχιστον για την ώρα. Όπως δείχνει το Soufan Group, μέχρι σήμερα μόλις 400 υποστηρικτές της συριακής τζιχάντ επέστρεψαν στη Ρωσία. Ποσοστό πολύ μικρότερο σε σύγκριση με τον αριθμό των ανθρώπων που επέστρεψαν στην Τυνησία (800) ή τη Σαουδική Αραβία (760).

Ωστόσο, αυτή η λύση δεν μπορεί να θεωρηθεί σταθερή. Αργά ή γρήγορα, η Ρωσία ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια μεγάλη εισροή «επαναπατριζόμενων» από τα μέτωπα του εμφυλίου πολέμου της Συρίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα ανάμεσα στους Ρώσους εμπειρογνώμονες έχει αρχίσει μια έντονη δημόσια συζήτηση για τον καλύτερο τρόπο της αντιμετώπισης των κινδύνων που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της αντίστροφης ροής των ριζοσπαστών. Οι προτάσεις αυτές κυμαίνονται από την ενίσχυση των αστυνομικών μέτρων έως τη δημιουργία «μαύρων λιστών» που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους ρώσους συνοριοφύλακες να εντοπίσουν και να κρατήσουν τους μαχητές που προσπαθούν να επιστρέψουν, μακριά από τη χώρα.

Σε επίσημο επίπεδο, η Ρωσία δεν έχει παρουσιάσει ακόμα μια σοβαρή στρατηγική για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος. Αποφασίζοντας ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, η ηγεσία του Κρεμλίνου άρχισε να διεξάγει αυτό που ονομάζει «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» στο εξωτερικό. Ωστόσο, οι Ρώσοι ηγέτες δεν έχουν ακόμη διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία της πατρίδας τους από την ίδια απειλή με την οποία, όπως ισχυρίζονται, παλεύουν στο εξωτερικό. Αντίθετα, τα διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από το καθεστώς του Πούτιν - από τη δημιουργία της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας των στρατευμάτων της Εθνικής Φρουράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας η οποία αριθμεί 340.000 άτομα, έως την έγκριση των νέων δρακόντειων νόμων για την παρακολούθηση online περιεχόμενου, περισσότερο σχετίζονται με τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να εδραιώσει την πολιτική εξουσία, παρά με μια πραγματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ένα μοιραία λάθος. Στη Ρωσία, υπάρχει ήδη μια ανησυχητική αύξηση τόσο των τρομοκρατικών επιθέσεων όσο και των εξτρεμιστικών απειλών. Αυτή η τάση είναι προάγγελος ενός πολύ πιο τρομερού μέλλοντος, καθώς ολοένα και περισσότεροι Ρώσοι τζιχάντ επιστρέφουν στην πατρίδα τους - στο ρωσικό έδαφος. Το Κρεμλίνο χρειάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να εξουδετερώσει την απειλή της επιστροφής, ειδικά στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της παρακμής του ISIS στη Μέση Ανατολή.

Ρωσικά διαβατήρια στους μαχητές του ISIS

Μεταξύ των ηγετικών ομάδων στη λίστα των προμηθευτών ξένων μισθοφόρων για το «Ισλαμικό Κράτος», πέραν της Ρωσίας συγκαταλέγονται η Τυνησία και η Γαλλία, σύμφωνα με την αμερικανική ομάδα διαβούλευσης Soufan Centre που καταγράφεται στη μελέτη με τίτλο «Beyond the Caliphate».

Όπως οι εμπειρογνώμονες της εταιρείας έχουν υπολογίσει, αυτή τη στιγμή στις τάξεις του ΙSIS ανήκουν και πολεμούν 3.417 Ρώσοι. Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στη δεύτερη θέση (3.224 άτομα), ενώ η τρίτη θέση ανήκει στην Ιορδανία (3.000 άτομα). Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Τυνησία με 2926 άτομα. Στην πέμπτη βρίσκουμε τη Γαλλία, από την οποία για να αγωνιστούν στο πλευρό των τρομοκρατών, ξενιτεύτηκαν 1.910 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2017 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι στη Συρία, με την την πλευρά των αγωνιστών πολεμούν περίπου 4.000 Ρώσοι και ότι επιπλέον 5.000 άτομα προέρχονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Οι ειδικοί εκτιμούν τον αριθμό των μαχητών της ΙSIS που επιστρέφουν στην πατρίδα τους σε 5.600 άτομα. Η δυσκολία είναι η επανένταξη των γυναικών και των παιδιών στην κοινωνία, επειδή τα κράτη δεν γνωρίζουν πώς να ενεργήσουν σε αυτή την κατάσταση. Στη Ρωσία, υπενθυμίζουμε, οι αρχές της Τσετσενίας ξεκίνησαν μια ενεργή εκστρατεία για την επιστροφή των συζύγων και των παιδιών των μαχητών από το Ιράκ και τη Συρία.

Η τελευταία έκθεση για τον αριθμό ξένων μαχητών στις τάξεις της ΙSIS αποκαλύφθηκε από το Soufan το 2015. Τότε ως πρωτοπόρος στην παροχή εξτρεμιστών παρουσιαζόταν η Τυνησία. Η Ρωσία έπαιρνε την τρίτη θέση στη βαθμολογία των «προμηθευτών» των μαχητών.

Ήταν μια έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από δύο χρόνια και ονομάζεται «Ξένοι μαχητές». Στην επικαιροποιημένη αξιολόγηση της ροής των ξένων μαχητών στη Συρία και στο Ιράκ (αρχείο PDF) δηλώνεται ότι στις δύο αυτές χώρες την εποχή εκείνη πολεμούσαν έως και 31.000 αλλοδαποί, προερχόμενοι από 86 χώρες.

Έτσι, μέσα σε ένα έτος (από το 2014 έως το 2015), ο αριθμός τους είχε αυξηθεί περίπου τρεις φορές (από 12.000 σε 31.000 άτομα). Οι αριθμοί αυτοί προέκυψαν από τους ειδικούς αναλυτές με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, τις εκθέσεις από κυβερνητικές πηγές και τις ακαδημαϊκές αξιολογήσεις.

Εάν ο αριθμός των αφίξεων από χώρες της Δυτικής Ευρώπης διπλασιάστηκε εκείνη την εποχή, τότε οι καταγόμενοι από τη Ρωσία και άλλες χώρες της ΚΑΚ θα πρέπει να τριπλασιάστηκαν. 

Ο Όμιλος Soufan Group, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ιδρύθηκε το 2005 από τον Ali Lebanon, πρώην πράκτορα του Λιβάνου του FBI, Αλί Σουφάν. Το περιοδικό The New Yorker ονόμασε τον Σουφάν ως πράκτορα, ο οποίος πλησίασε πιο κοντά από τους άλλους για να εκθέσει την συνωμοσία της οργάνωσης των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: newsru.com, newsader.comyoutube.com