Η Ισπανία είναι έτοιμη να παρουσιάσει τις αποδείξεις της παρέμβασης της Ρωσίας στο καταλανικό δημοψήφισμα
Τα 50% από τα fake προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα, τα οποία εξυπηρετούσαν σκοπούς για την αποσταθεροποίησης τη Ισπανίας, είχαν ως έδρα τη Ρωσία, ενώ επιπλέον ένα 30% δραστηριοποιήθηκε στη Βενεζουέλα.
Οι ισπανικές αρχές έχουν αποδείξεις για τις παρεμβάσεις ομάδων από τη Ρωσία στο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία, προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στο κράτος.
Αυτό υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στις 13 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει η DW.
Σύμφωνα με την έρευνά τους, δημόσιες και ιδιωτικές ομάδες που εδράζονται στο έδαφος της Ρωσίας και της Βενεζουέλας, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας μεγάλης κλίμακας, χρησιμοποιούσαν το Twitter, το Facebook και άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση ιδεών απόσχισης, με σκοπό να επηρεάσουν την κοινή γνώμη πριν από το δημοψήφισμα που διοργάνωσαν την 1η Οκτωβρίου, οι τότε αρχές της Καταλονίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Alfonso Dastis δήλωσε ότι η Μαδρίτη εντόπισε στα κοινωνικά δίκτυα τα fake προφίλ, τα μισά από τα οποία προέρχονταν από τη Ρωσία και το 30% από τη Βενεζουέλα. Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι οι λογαριασμοί αυτοί δημιουργήθηκαν για τη διάδοση πληροφοριών που ενίσχυαν τα πλεονεκτήματα του διαχωρισμού της Καταλονίας από την Ισπανία. Σύμφωνα με τον Dastis, ο ίδιος έθεσε το ζήτημα αυτό σε διάλογο με το Κρεμλίνο.
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας της Ισπανίας, María Dolores de Cospedal, τόνισε ότι οι εν λόγω ομάδες προσπαθούν να επιτύχουν αστάθεια στην Ευρώπη και ότι το καθήκον των Ισπανών είναι να δημοσιοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες.
Στη συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες, συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι, σύμφωνα με διάφορες εκθέσεις, η Ρωσία είχε κάνει προσπάθειες να παρέμβει στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες σε αρκετές χώρες.
Για αυτό το λόγο η συμμαχία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποίησε στρατηγικές πληροφορικού πολέμου για τη διάσπαση της Δύσης και τη διατάραξη της ενότητάς της όσον αφορά στις οικονομικές κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου.
Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη
Πηγή: rbc.ua