Ο μαχητικός «ειρηνοποιός»: Για τις νέες απειλές και τον εκβιασμό του Πούτιν
Οι απειλές του Πούτιν για επέκταση της ζώνης των στρατιωτικών συγκρούσεων, στην περίπτωση κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δώσουν όπλα στην Ουκρανία και ταυτόχρονα μια επίδειξη «καλής θέλησης» για ειρηνευτική αποστολή στο Ντονμπάς - αποδεικνύουν ότι το Κρεμλίνο αναζητά ενεργά σενάρια.
Γιατί ο Πούτιν κάνει τέτοιες αντηχείς δηλώσεις και τι να περιμένουμε από τον ιδιοκτήτη του Κρεμλίνου; Διαβάστε παρακάτω.
«Ειρηνευτική αποστολή» με τις συνθήκες της Μόσχας
Από το ξεκίνημα της ένοπλης σύγκρουσης στο Ντονμπάς, η Ρωσία παρεμποδίζει σταθερά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη δυνατότητα να εισαγάγει μια ειρηνευτική αποστολή στα ανατολικά της Ουκρανίας. Η θέση είναι λογική, διότι τα «μπλε κράνη» θα διαπίστωναν αμέσως στο Ντονπμάς ότι ενάντια στην Ουκρανία δεν αγωνίζονται ανθρακωρύχοι και οδηγοί των τρακτέρ που κάθονται στα τανκς, αλλά ο τακτικός στρατός της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα, οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Μινσκ και της Νορμανδίας σχετικά με το θέμα αυτό, συνεχώς οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Μια συγκεκριμένη πρόοδος συνέβη πριν από ένα χρόνο, κατά τις διαπραγματεύσεις του «Νορμανδικού Κουαρτέτου» στη Γερμανία. Συμπερασματικά, οι διαπραγματευτές έμοιαζαν να έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία για τη διαμόρφωση ενός Σχεδίου Δράσης για την επίλυση της σύγκρουσης στα ανατολικά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης και εξέτασης για τη δυνατότητα εισαγωγής μιας διεθνούς αστυνομικής ένοπλης αποστολής του ΟΑΣΕ. Ωστόσο, η πρωτοβουλία κόλλησε εκεί. Πέρα από τις λέξεις, το θέμα δεν έχει προχωρήσει.
Ο Πέτρο Ποροσένκο σημείωνε διαρκώς προς όλους τους διεθνείς χώρους ότι η Ουκρανία απαιτεί την εισαγωγή ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ντονμπάς. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι αντιπροσωπεύει την ιδέα της έλευσης ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ντονμπάς αυτό το μήνα, κατά τη διάρκεια της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Παρεμπιπτόντως, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν μια απόπειρα αποφυγής των δεσμεύσεων για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.
Ο Πούτιν δείχνει ότι είναι έτοιμος για την αποστολή του ΟΗΕ, αλλά όχι πέρα από τη γραμμή οριοθέτησης
Λίγες ημέρες πριν από την επόμενη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, ο Πούτιν ανήγγειλε στη σύνοδο κορυφής BRICS ότι δεν υποστηρίζει μόνο την εισαγωγή της ειρηνευτικής αποστολής, αλλά και ότι θα καταθέσει το σχετικό ψήφισμα προς εξέταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Όμως, όπως επεσήμανε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ντμίτρι Σνεγιριόβ σε σχόλιό του σχετικά με το θέμα, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Στην πραγματικότητα, ο ρώσος πρόεδρος, με τη δήλωσή του, προσπάθησε να εξαλείψει πλήρως όλες τις διπλωματικές προσπάθειες της Ουκρανίας προς αυτήν την κατεύθυνση. Εξάλλου, ο Πούτιν προτείνει ευνοϊκούς όρους για το Κρεμλίνο, αλλά απαράδεκτους για τη Δύση και την Ουκρανία.
Καταρχάς, αναφερόμαστε στο γεγονός ότι η εισαγωγή των ειρηνευτικών δυνάμεων πρέπει να συντονίζεται από την αποκαλούμενη ως «Λαϊκή Δημοκρατία τουΛουγκάνσκ/Ντονέτσκ». Δηλαδή, το Κίεβο πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τρομοκράτες, και όχι με τη χώρα-εισβολέα, εν προκειμένω τη Ρωσία. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Πούτιν, η αποστολή θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στη γραμμή οριοθέτησης.
Αυτή η δήλωση του Πούτιν υποτίθεται ότι συνιστά επίδειξη «καλής θέλησης» της Μόσχας σχετικά με την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και την αναζήτηση τρόπων επίλυσής της. Με τον τρόπο αυτό, ο Πούτιν προσπαθεί να επιβάλει σε όλους την ιδέα ότι μια ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία δεν εμπεριέχει τον εξωτερικό παράγοντα της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας, αλλά είναι καθαρά εσωτερικής φύσεως, σημειώνει ο εμπειρογνώμονας.
Το κυριότερο, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Σνεγιριόβ, είναι ότι ο Πούτιν συμφωνεί με την εισαγωγή ειρηνευτικών δυνάμεων μόνο στη γραμμή οριοθέτησης.
Η Ρωσική Ομοσπονδία διατηρεί τον πλήρη έλεγχο των ουκρανο-ρωσικών συνόρων. Παρόλο που για την αλλαγή ελέγχου των συνόρων επιμένει η Ουκρανία και αυτή είναι επίσης η βασική απαίτηση των συμμετεχόντων στις διαπραγματεύσεις της Νορμανδίας και του Μινσκ, λέει ο εμπειρογνωμόνων.
Έτσι, πιστεύει οΣνεγιριόβ, τα λόγια του Πούτιν μπορούν να θεωρηθούν και ως εκβιασμός. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνιολογικών και Πολιτικών Μελετών «Sociovymir» Σεργκέι Ταράν, στα λόγια του Πούτιν εντοπίζονται και κάποια θετικά στοιχεία.
Η δήλωση του Πούτιν μπορεί να θεωρηθεί ως η αρχή των διαπραγματεύσεων. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αίσθηση σημαντικών η χαρμόσυνων νέων. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι ο Πούτιν αρχίζει να ψάχνει μανιωδώς για μια διέξοδο από την κατάσταση. Δεν είναι ότι αρνείται την «Novorossia» ή την «Μικρή Ρωσία». Όμως δέχεται τη συζήτηση που προσέφερε η Ουκρανία στο ζήτημα της ειρηνευτικής αποστολής. Ως εκ τούτου, αυτή είναι μια καλή εξέλιξη, όχι μια περασμένη διαδρομή, δηλώνει πεπεισμένος ο Ταράν.
Την ίδια στιγμή, ο πολιτικός εμπειρογνώμονας Μιχαήλ Μπασαράμ σημειώνει ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να οδηγήσει τα πάντα στο επίπεδο μιας εσωτερικής σύγκρουσης «πολέμου» για να εκπληρώσει τις συμφωνίες του Μινσκ οι οποίες είναι επωφελείς για τη Ρωσία. Δηλαδή στην πραγματικότητα, να κάνει ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας, προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο του κράτους μας.
Μία του κλέφτη, δύο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μέρα…
Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος στην προσπάθειά του να επιδείξει την παντοδυναμία του, αναγνώρισε πραγματικά ότι υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στο Ντονμπάς. Ειδικότερα, ο Πούτιν δήλωσε ότι αν οι ΗΠΑ θα τροφοδοτήσουν την Ουκρανία με φονικά όπλα, οι τρομοκράτες των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών του Ντονμπάς, θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους σε άλλες ζώνες συγκρούσεων.
Η προμήθεια όπλων στη ζώνη των συγκρούσεων δεν ωφελεί για την ειρήνη, παρά μόνο επιδεινώνει την κατάσταση. Υπάρχει ένα σημείο, στο οποίο αξίζει να εστιάσουν την προσοχή τους εκείνοι που φιλοξενούν τέτοιες ιδέες. Οι τρομοκράτες της αποκαλούμενης ως «Λαϊκής Δημοκρατίας τουΛουγκάνσκ/Ντονέτσκ» έχουν αρκετά όπλα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν αφαιρεθεί από την αντίθετη πλευρά, από τα εθνικιστικά τάγματα και ούτω καθεξής, ανέφερε ο «ιδιοκτήτης» του Κρεμλίνου.
Ο Πούτιν αναγνώρισε ότι στο Ντονμπάς υπάρχει ο ρωσικός στρατός, τον οποίο εκείνος ελέγχει απόλυτα
Με άλλα λόγια, ο Πούτιν έδωσε στον κόσμο να καταλάβει ότι το Κρεμλίνο είναι εκείνο που καθοδηγεί τους αυτονομιστές, όπως επίσης ότι η Μόσχα ξέρει πόσα όπλα διαθέτουν, γιατί είναι εκείνη που τους τα προμηθεύει.
Πρόκειται για μια ξεκάθαρη απειλή και εκβιασμό του Πούτιν προς τις ΗΠΑ και Ουκρανία. Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν αποκλείει την επέκταση του σκηνικού στρατιωτικών επιχειρήσεων και την ίδια τη φύση τους. Ο Πούτιν κατανοεί το εξής: Εάν λάβουμε σύγχρονα θανατηφόρα όπλα, τότε, όταν αυτά τεθούν σε εφαρμογή, η ισοτιμία των δυνάμεων θα αλλάξει προς όφελός μας, σημειώνει ο Σνεγιριόβ.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για την αύξηση του αριθμού των ρωσικών όπλων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των ρωσικών τανκς και στρατευμάτων ξεπερνά ήδη τους ευρωπαϊκούς στρατούς.
«Οι μαχητές έχουν 600 ρωσικά τανκς, αλλά αυτά εξοντώνονται πρώτα από την παρουσία αντιαρματικών όπλων. Δεύτερον, τα τανκς είναι μεν πολλά, όμως τα εκπαιδευμένα πληρώματα είναι λίγα. Ως εκ τούτου, δεν έχει νόημα να εφοδιάζουν περισσότερο τα κατεχόμενα εδάφη με πολεμικά τεχνικά μέσα», λέει ο Ντμίτριϊ Σνεγιριόβ.
Σύμφωνα με τον Σεργκέι Ταράν, ο Πούτιν δεν θα τολμήσει να ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση. Κι αν μας δοθούν θανατηφόρα όπλα, σίγουρα θα υπάρξουν προκλήσεις στο Ντονμπάς από τους φιλο-ρώσους μαχητές. Κι αυτό στο Κίεβο πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό.
Όλος ο κόσμος παραδέχεται ότι ο Πούτιν είναι ένας εισβολέας και ότι αυτά τα στρατεύματά στο Ντονμπάς είναι δικά του. Ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ζήτημα της παροχής θανατηφόρων αμυντικών όπλων. Είναι λογικό το ότι ο ρώσος πρόεδρος, μας απειλεί με κλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης. Αν και η κατάσταση στο Ντονμπάς, εφόσον η Ουκρανία θα λαμβάνει θανατηφόρα όπλα, θα εξελίσσεται αντίθετα: Οι μαχητές δεν θα προχωρήσουν, τονίζει ο Ταράν.
Το Κρεμλίνο επεξεργάζεται νέα σενάρια
Ο Πούτιν, όπως είναι γνωστό, ποτέ δεν λέει το οτιδήποτε, έτσι απλά για να το πει. Τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σήμερα έχουν ζώσει τα φίδια από όλες τις πλευρές. Πρώτων και κύριων, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δείχνουν όλο και περισσότερο την ετοιμότητά τους να επιλύσουν ενεργά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, όχι με όρους της Μόσχας. Όπως γνωρίζετε, ο ειδικός εκπρόσωπος της Ουάσιγκτον Kurt Volcker , σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, δήλωσε ευθέως ότι όλες οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στο Ντονμπάς βρίσκονται στην πλευρά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της πραγματικής απόσπασης των συμφωνιών του Μινσκ.
Τα ρωσικά στρατεύματα είναι στο Ντονμπάς και η Ρωσία ελέγχει τα εδάφη που είναι γνωστά ως ΟРДЛО (ξεχωριστές περιοχές των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ). Πιστεύω ότι αυτή είναι η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά στην εισβολή της Ρωσίας και στην κατάσχεση του κομματιού της ουκρανικής επικράτειας. Αλλά αυτή είναι και η αποτυχία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητα και εντοπίζεται στο ότι έδωσαν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας και στη συνέχεια δεν τις εκπλήρωσαν. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό στο σημείο αυτό, να μην εγκαταλείψουμε και να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την ακεραιότητα της Ουκρανίας, - πιστεύει ο Volcker.
Ο Πούτιν δεν κρύβει ότι φοβάται την παροχή όπλων στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκεται σε περίπλοκη θέση. Οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν, αλλά οι κυρώσεις δεν έχουν χαλαρώσει, αντιθέτως ενισχύονται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη Ρωσία εξακολουθεί να επιδεινώνεται. Δεν υπάρχουν πρόοδοι ούτε στην εξωτερική πολιτική σκηνή. Η Ουκρανία ενδιαφέρει όλο και λιγότερο τους Ρώσους. Και η παροχή θανατηφόρων όπλων θα αλλάξει θεμελιωδώς την κατάσταση στο Ντονμπάς υπέρ της Ουκρανίας. Και αυτό τρομάζει τον Πούτιν, γιατί τότε δεν θα έχει με τι να εμφανιστεί απέναντι στους ψηφοφόρους. Ως εκ τούτου, το μόνο που έχει απομείνει γι 'αυτόν είναι μια επίδειξη «ειρήνης», την οποία υποστηρίζει με απειλές να καταλάβει νέα εδάφη της Ουκρανίας και ταυτόχρονα παρελαύνοντας με όπλα υπό τη μύτη του ΝΑΤΟ σταστρατιωτικά γυμνάσια «Δύση-2017» στη Λευκορωσία.
Ο Πούτιν αναπτύσσει διάφορα σενάρια και παρακολουθεί πώς θα αντιδράσουν στην Ουκρανία και στη Δύση, για να βρει το αδύναμο σημείο και να χτυπήσει εκεί. Από την άλλη πλευρά, όλο και περισσότερο αισθάνεται ότι το Κρεμλίνο χάνει την επίδρασή του, προσπαθώντας να εκβιάζει τον κόσμο με τη στρατιωτική του δύναμη. Γίνεται προφανές ότι το στρατιωτικό δυναμικό της Ρωσίας είναι μερικές τάξεις μεγέθους μικρότερο από το ΝΑΤΟ. Και η Ρωσία μπορεί να είναι ικανή μόνο για ένα προειδοποιητικό πυρηνικό χτύπημα. Αλλά, όπως σημειώνει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ολέγκ Ζντάνοβ, αυτό έρχεται από τη σφαίρα της φαντασίας. Διότι όλοι θέλουν να ζουν όμορφα.
Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη
Πηγή: 24tv.ua