| sadowod.com | vivaspb.com |

«Αίμα και άμμος» στα Σκόπια: Δραματικές εξελίξεις μετά το βατερλώ Ζάεφ στο δημοψήφισμα

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Ο… κυκλώνας της αποχής σάρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών – Ποιες οι επόμενες κινήσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού που δεν παραιτείται Στον αέρα βρίσκεται πλέον η συμφωνία των Πρεσπών καθώς, τα αποτελέσμα του δημοψηφίσματος για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Τσίπρα - Ζάεφ, κατέληξε τελικά σε φιάσκο.

Παρά τις εθνικιστικές, ανιστόρητες και προκλητικές κορώνες του Σκοπιανού πρωθυπουργού καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας υπέρ του "Ναι", οι Σκοπιανοί δεν πήγαν στις κάλπες, με αποτέλεσμα η συμμετοχή όχι μόνο να μην φτάσει το 50% αλλά με το ζόρι να φτάσει το 35% - 36%, εγείροντας πλέον θέμα νομιμότητος.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή των Σκοπίων, η συμμετοχή, με στοιχεία από το 85,71%, των εκλογικών τμημάτων ήταν 36,11%.

Παρ΄ολα αυτά, ο Ζάεφ ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει τις διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας πως αναμένει από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, «διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα».

«Σέβομαι την ετυμηγορία όσων ψήφισαν. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είπε "ναι"» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Αφού απέρριψε, δε, τη φιλολογία ότι ένα δημοψήφισμα με συμμετοχή κάτω του 40% δεν είναι έγκυρο, ο κ. Ζάεφ διέψευσε και τις προσδοκίες όσων θεωρούσαν ότι η πολύ υψηλή αποχή θα πρέπει να ερμηνευτεί ως αποδοκιμασία της πολιτικής του και κατά συνέπεια θα πρέπει να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

«Θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας» διαβεβαίωσε ο κ. Ζάεφ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών.

«Ανοίγει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», συμπλήρωσε.

«Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνεια. Αυτοί που συμμετέχουν είναι αυτοί που αποφασίζουν και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Ζάεφ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Παρά την αποχή που κήρυξε η αντιπολίτευση εγώ σε σέβομαι την απόφαση των πολιτών να μην συμμετέχουν», σημείωσε ο Πρωθυπουργός της γείτονος, τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα πάει σε εκλογές και υπογραμμίζοντας ότι οι επόμενες αποφάσεις θα παρθούν εντός της Βουλής.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στη Βουλή για να εγκριθεί. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας προκειμένου να μπούμε σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Ξεπερνά το 91% το «ΝΑΙ»

Η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές ήταν οριακά υψηλότερη απ' ό,τι στις υπόλοιπες περιοχές δείχνουν τα στοιχεία από την εφορευτική επιτροπή του δημοψηφίσματος. Μέχρι τώρα, συνήθως η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές ήταν 10% χαμηλότερη.

Το ποσοστό του ΝΑΙ σε πολλές αλβανικές περιοχές υπερβαίνει το 95%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές είναι λίγο κάτω από το 90%.

Πάντως από τα παράδοξα του δημοψηφίσματος είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν διότι δεν υπήρχε το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους…

Την ίδια ώρα, με καταμετρημένες τις ψήφους από το 85% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ ψήφισε το 91,25% (500.323 ψηφοφόροι) και υπέρ του ΟΧΙ το 5,82% (31.886 ψηφοφόροι). Τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 2,94%.

Σοβαρές καταγγελίες από την αντιπολίτευση - «Ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Την ίδια ώρα, το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης των Σκοπίων, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για σημαντικές παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας σε διάφορα εκλογικά κέντρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση σε κάποια εκλογικά κέντρα καταμετρήθηκαν 500 ψηφοφόροι σε δύο ώρες, κάτι που συνεπάγεται ένας ψηφοφόρος κάθε 14 δευτερόλεπτα!

Λίγο αργότερα, πάνω στο χαμένο στοίχημα του Ζόραν Ζάεφ για το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό (30/09) δημοψήφισμα στα Σκόπια, «πάτησε» ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοφσκι, δηλώνοντας πως ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Ερωτηθείς δε αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσε ωστόσο να καλέσει όλες τις πλευρές να «σεβαστούν» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ

Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, είχε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως σημείωσαν μάλιστα κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

«Βόμβα» Καμμένου: Άκυρο το δημοψήφισμα

Δικαιωμένος εμφανίζεται ο Πάνος Καμμένος από τις εξελίξεις στα Σκόπια λόγω της μεγάλης αποχής στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς το άκυρο και ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απολογηθεί!

«Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία», αναφέρει ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος καλεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη «να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά στο tweet του ο υπουργός Άμυνας και επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

— Panos Kammenos (@PanosKammenos) 30 Σεπτεμβρίου 2018

Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση

ΝΔ: «Θα κάνουμε τα πάντα για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών»

«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό κατέθεσε τον Ιούνιο πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση», επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενο στο δημοψήφισμα των Σκοπίων.

«Η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας. Η ΝΔ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών», προσθέτει η Πειραιώς.

«Τα Σκόπια έχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές»

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για όλους τους πολίτες, για τα θεσμικά όργανα, για τη δημοκρατία, δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.

«Σήμερα, επιδείξαμε τη δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα. Απόψε, θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Θα ψηφίσουμε. Λάβαμε την εντολή να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό», δήλωσε ο ηγέτης του DUI.

Ερωτηθείς αν δεν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, είτε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Αχμέτι τόνισε ότι τα Σκόπια έχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Πηγή: newsbomb.gr