ΝΥΤ: Η Κύπρος φοβάται ρωσική παρέμβαση στις συνομιλίες
Η Κύπρος φοβάται παρέμβαση της Ρωσίας στις συνομιλίες, τιτλοφορεί άρθρο των New York Times (NYT). Άμεση ήταν η διάψευση της κυπριακής κυβέρνησης για τα περί υπονόμευσης Κυπριακού από τη Μόσχα.
Νέο δημοσίευμα στον ξένο Τύπο επιρρίπτει ευθύνες στη Ρωσία. Αυτή τη φορά, οι NYT γράφουν ότι, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη προχωρούν στις διαπραγματεύσεις οι οποίες και θεωρούνται ως «η καλύτερη και τελευταία ευκαιρία» για επανένωση της Κύπρου μετά από τέσσερις δεκαετίες, ο Ρώσος Πρέσβης παρακολούθησε σεμινάριο που αφορούσε στον «εκτροχιασμό κάθε προοπτικής για συμφωνία ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».
Σύμφωνα με τις NYT, η εκεί παρουσία του Πρέσβη Stanislav Osadchiy, χαροποίησε τους Ε/κ πολιτικούς που κρατούν σκληρή στάση, στους οποίους και η εφημερίδα επιρρίπτει ευθύνες για το «ΟΧΙ» του 2004.
Ακολούθως, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η παρουσία του κ. Osadchiy στο σεμινάριο προκάλεσε τον θυμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι σε συνέντευξή του ο δεύτερος είπε πως ο Ρώσος Πρέσβης του απολογήθηκε και πως δεν είχε καταλάβει σε τι αφορούσε το συνέδριο. Το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας ότι ο Πρόεδρος αποδέχτηκε τη συγγνώμη του Ρώσου Πρέσβη.
Διαψεύδει παρεμπόδιση από Ρωσία η κυβέρνηση
Κληθείς από το SigmaLive να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης διέψευσε τα περί παρεμπόδισης της Ρωσίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο δημοσίευμα που κυκλοφορεί σε μεγάλο ξένο ΜΜΕ και το οποίο κάνει αναφορά σε ρωσική παρέμβαση στις διαδικασίες επίλυσης του πολιτικού μας ζητήματος.
Στις 12 Ιανουαρίου η εφημερίδα Politico είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο στην Κύπρο επικρατεί φόβος ότι η Ρωσία μπορεί να χαλάσει μια συμφωνία. Κι αυτό, γράφει, γιατί το Κρεμλίνο έχει να κερδίσει πολύ λίγα από το τέλος της μακροχρόνιας διαίρεσης Ε/κ και Τ/κ.
Οργισμένη ήταν, ωστόσο, η αντίδραση της Ρωσίας για τα περί υπονόμευσης Κυπριακού, με τον Ρώσο Πρέσβη στην ΕΕ Vladimir Chizhov να διαψεύδει το Politico, υπογραμμίζοντας ότι «η αντιρωσική υστερία γίνεται μεταδοτική και ότι καταβάλλονται νυχθημερόν, από πλευράς των αγωνιστών της (παρα)πληροφόρησης, προσπάθειες εμπλοκής της Ρωσίας σε κάθε είδους πρόβλημα, ακόμα και σε αυτά που είναι το άμεσο αποτέλεσμα της κοντόφθαλμης και αλαζονικής πολιτικής των άλλων».
Ειδικότερα, σε σχέση με το Κυπριακό, ο Ρώσος Πρέσβης στην ΕΕ είχε τονίσει ότι η χώρα του έχει υποστηρίξει μία δίκαιη και ανθεκτική διευθέτηση του προβλήματος και ότι τον Μάιο του 1986 πρότειναν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επίλυσης, ενώ αναφορικά με το τεχνικό βέτο στο τόσο άσχημα προετοιμασμένο ψήφισμα του ΟΗΕ το 2004, υπογράμμισε ότι και οι δύο πλευρές στην πραγματικότητα ευχαρίστησαν τη Μόσχα γι’ αυτήν της την κίνηση.
Εξάλλου και ο ίδιος ο κ. Osadchiy την περασμένη Πέμπτη εξέφρασε την υποστήριξη του στις συνομιλίες. Ειδικότερα, σε δήλωση του στο περιθώριο επίσκεψης στον Δήμο Λεμεσού, ο Πρέσβης είχε πει το εξής: "Εμείς θέλουμε τη λύση, θέλουμε να τακτοποιηθούν όλες οι διαφορές όσο το δυνατό πιο σύντομα».
Τέλος και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε προβεί σε σχετικές δηλώσεις, μέσα από τις οποίες και πάλι διέψευδε τα όποια προβλήματα ανάμεσα στις κυπρορωσικές σχέσεις.
Πηγή: 1