| sadowod.com | vivaspb.com |

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της "Φιδούσας"

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κεφαλλονιά (στο χωριό Μαρκόπουλο) υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της "Φιδούσας", που πήρε το όνομά από ένα θαύμα της, το οποίο θυμίζει κάθε χρόνο στους προσκυνητές της. Πριν από πολλά χρόνια οι χωρικοί είδαν ένα δέντρο να καίγεται και τις φλόγες να ανεβαίνουν πολλά μέτρα ψηλά. Προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά για να μην καεί το δάσος και το χωριό. Όταν έφθασαν στο σημείο, οι χωρικοί είδαν το δέντρο εντελώς καμένο και στην καμένη ρίζα του ήταν ακουμπισμένη μια πολύ όμορφη εικόνα της Παναγίας, την οποία η φωτιά δεν άγγιξε.

Οι χωρικοί πήραν την εικόνα, την προσκύνησαν, την κατέβασαν στο χωριό και την τοποθέτησαν στην τοπική εκκλησία. Το επόμενο πρωί πήγαν και οι άλλοι χωρικοί εκεί για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας. Όμως η εικόνα έλειπε και δεν μπορούσαν να την βρουν πουθενά. Κάποιος ανέβηκε στο βουνό και είδε ξανά την εικόνα στο καμένο δέντρο, την κατέβασε στο χωριό και ρωτούσε ποιος την πήγε εκεί. Έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να κλειδώσουν την εκκλησία.

Όμως τρεις φορές η εικόνα «έφυγε», με κατεύθυνση το καμένο δέντρο. Τότε οι χωρικοί πίστεψαν ότι η επιθυμία της Παναγίας είναι να βρίσκεται εκεί και γι' αυτό έχτισαν μία εκκλησία και έβαλαν μέσα σε ένα ωραίο εικονοστάσι την εικόνα της. Μετά από λίγο καρό χτίστηκε η μονή των γυναικών. Οι μοναχές προσεύχονταν καθημερινά στην Παναγία. Ένα πρωί είδαν να πλησιάζουν πειρατικά καράβια και μετά να ανηφορίζουν πειρατές στο μοναστήρι με σκοπό να το λεηλατήσουν.

Τότε οι μοναχές φοβήθηκαν και ζήτησαν την προστασία της Παναγίας. Κι αυτή έκανε το θαύμα της. Φίδια κύκλωσαν το μοναστήρι κι όταν οι πειρατές άρχισαν να πλησιάζουν, φοβήθηκαν κι έφυγαν. Οι μοναχές σώθηκαν και ευχαρίστησαν την Παναγία. Από τότε κάθε χρόνο εμφανίζονται φίδια.

Το ανεξήγητο γεγονός της εμφάνισης των συγκεκριμένων φιδιών, σύμφωνα με τους κατοίκους, προσπάθησαν να εξηγήσουν πολλοί Ευρωπαίοι επιστήμονες που έχουν επισκεφθεί την Κεφαλλονιά, χωρίς όμως να μπορέσουν να το εξηγήσουν, ενώ άγνωστο παραμένει, μέχρι και σήμερα, το είδος του συγκεκριμένου φιδιού.