| sadowod.com | vivaspb.com |

Κοινό μέτωπο με Γερμανία για να μη κλείσουν τα σύνορα – Αλ. Τσίπρας: Κατανομή ευθύνης και αλληλεγγύη, οι θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Όλοι πρέπει να εφαρμόζουν τις κοινές μας αποφάσεις, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό. Όπως μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιάννης Φασουλάς, σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να υποστηρίξει τη μη διατήρηση στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της φράσης που αναφέρεται στο «κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων» καθώς θα δικαίωνε τις μέχρι τώρα ενέργειες της Αυστρίας.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενώ μέχρι χθες είχε επικρατήσει η αυστριακή θέση για σαφή αναφορά στα συμπεράσματα στο πλήρες κλείσιμο του διαδρόμου, όπως φαίνεται και από το προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει, συντονισμένες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη γερμανίδα Καγκελάριο και από την ελληνική κυβέρνηση είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η βάση διαπραγμάτευσης. Ως εκ τούτου, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της Συνόδου, οι βασικές προτεραιότητες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να συνεχίσει η Ελλάδα τις εργασίες ολοκλήρωσης των hotspots, να φέρει αποτελέσματα η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, να δεχθεί η Τουρκία την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών πριν από την 1η Ιουνίου και να ξεκινήσει μια διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στις δηλώσεις του πως το προσφυγικό είναι ένα «κοινό, ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν είναι το πρόβλημα μιας χώρας» και πως «πρέπει να βρούμε συλλογικές, ευρωπαϊκές λύσεις». «Δυστυχώς» ανέφερε «μεταξύ των δύο Συνόδων Κορυφής υπήρξαν κάποιες συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν απ” όλους, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη. Οι συμφωνίες που δεν εφαρμόζονται, δεν είναι συμφωνίες», επισημαίνοντας τη «δύσκολη κατάσταση» που καλείται τώρα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.

«Σήμερα προσβλέπω σε ουσιαστικά αποτελέσματα στη συνάντηση με την Τουρκία, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το Σχέδιο Δράσης, να μειωθούν ουσιαστικά οι ροές προς την Ελλάδα και να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα των διακινητών» συνέχισε ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη «να επιταχύνουμε σημαντικά τη διαδικασία της μετεγκατάστασης και να έχουμε μια αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης».

«Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη. Προσμένω πως αυτές οι αρχές είναι για όλους, οι κανόνες είναι για όλους και όλοι πρέπει να εφαρμόζουν τις κοινές μας αποφάσεις» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες ήταν με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός αναπληρωτής μεταναστατευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Ακολούθησαν οι συναντήσεις με με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Οι άξονες της ελληνικής διπλωματίας

Σε τέσσερις βασικούς άξονες θα κινηθεί η ελληνική διπλωματία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία στις Βρυξέλλες, ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές.

Ο πρώτος άξονας θα είναι να οριστικοποιηθούν διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο δεύτερος θα είναι η αποστολή ενός σαφούς μηνύματος προς τους οικονομικούς μετανάστες ότι δεν έχει νόημα η διακινδύνευση της μετάβασής τους στην Ελλάδα. Ο τρίτος θα είναι η οριστικοποίηση διαδικασιών για την επιστροφή στις χώρες τους και ο τέταρτος η οικονομική αποζημίωση της Ελλάδας για το άχθος της προσφυγικής κρίσης.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρώπης αρχίζει σταδιακά να ωριμάζει η ιδέα ότι θα πρέπει να δοθεί μια σαφής εικόνα σε πρόσφυγες και μετανάστες, πως η Ελλάδα δεν συνιστά οδό μετάβασης προς τη βόρεια Ευρώπη. Κοινοτικές πηγές σημείωναν πως στο πλαίσιο αυτό επικρατεί η ιδέα ότι ακόμα και οι Σύροι πρόσφυγες, που έχουν το δικαίωμα αίτησης παροχής ασύλου, δεν θα προωθούνται στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας, αλλά μέσω της Τουρκίας και το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων με την τουρκική πλευρά.

Δηλώσεις του Ολλανδού Προεδρεύοντος

Η ΕΕ περιμένει από την Τουρκία να πάρει πίσω «όλους τους μη σύρους πρόσφυγες» και να κάνει τα πάντα για να σταματήσει την αναχώρηση σύρων μεταναστών από τις ακτές της, τόνισε σήμερα ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής που αναμένεται ότι θα δώσει ώθηση στη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία στη μεταναστευτική κρίση.

«Είναι σημαντικό η Τουρκία να είναι κατ” αρχάς έτοιμη να πάρει πίσω όλους τους μη σύρους πρόσφυγες», δήλωσε ο Ρούτε, ο οποίος παρευρέθη χθες το βράδυ σε μια σύνοδο συντονισμού με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Όμως αυτό δεν αρκεί, τελικά θέλουμε επίσης να έχουμε ως προοπτική να μειωθεί στο μηδέν η ροή των σύρων προσφύγων (σ.σ.: που αναχωρούν από τις τουρκικές ακτές), θα δούμε ποια μέτρα θα ληφθούν», πρόσθεσε ο ολλανδός πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.

Ταυτόχρονα ο Ρούτε δήλωσε πως είναι «μετρίως αισιόδοξος», όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις «παραχωρήσεις» που η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει στην ΕΕ. Η τελευταία έχει μεγάλη ανάγκη τη συνεργασία της Τουρκίας για να μειώσει τις αφίξεις μεταναστών στις ελληνικές ακτές που υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν ακόμη περισσότερο όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες την άνοιξη.

Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν κυρίως ότι η Άγκυρα θα θέσει σε εφαρμογή από τον Ιούνιο, όπως έχει υποσχεθεί, μια συμφωνία επανεισδοχής όλων των οικονομικών μεταναστών και όλων των αιτούντων άσυλο το αίτημα των οποίων απορρίπτεται από την Ευρώπη και έχουν φθάσει από την Τουρκία, η οποία θα πρέπει με τη σειρά της να τους στείλει στον τόπο καταγωγής τους.

Όμως οι απαιτήσεις αυτές που ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε, οι οποίες αφορούν ενδεχομένως τους Ιρακινούς, τους Ερυθραίους ή τους Αφγανούς που ζητούν άσυλο, προκαλούν επιφυλάξεις στις μκο και τον ΟΗΕ όσον αφορά τη νομιμότητά τους έναντι του διεθνούς δικαίου.

Η Τουρκία και η ΕΕ είναι «σύμφωνες ότι πρέπει βήμα με βήμα να ανακτηθεί ο έλεγχος, αυτό ισχύει τόσο για τους μη σύρους πρόσφυγες όσο τελικά και για τους σύρους πρόσφυγες (…) είναι πράγματι κοινή φιλοδοξία μας να βάλουμε τέλος στο “επιχειρηματικό μοντέλο” των διακινητών ανθρώπινων όντων και των επικίνδυνων διάπλων» στο Αιγαίο, εξήγησε ο ολλανδός πρωθυπουργός.
«Βλέπω σήμερα μια προοπτική για πρόοδο (…) αλλά με επιφύλαξη», σχολίασε.

Δηλώσεις Νταβούτογλου

Το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας για την Ευρώπη φρόντισε να επισημάνει στις δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Ωστόσο αναφέρθηκε και στο πόσο σημαντική είναι και η Ευρώπη για την Τουρκία, τονίζοντας ότι εργαζόμαστε από κοινού για το μέλλον της ηπείρου μας και αυτή η προόκληση θα λυθεί με συνεργασία και η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να γίνει μελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εύχομαι, κατέληξε ο τούρκος πρωθυπουργός, ότι η Σύνοδος αυτή να αποτελέσει σημείο καμπής για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Δηλώσεις Μέρκελ

Χρειάζονται περισσότερες και εντατικές διαπραγματεύσεις, επισήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ κατά την προσέλευσή της. Η κ. Μέρκελ μίλησε για βιώσιμη και ευρωπαϊκή λύση σε συνεργασία με την Τουρκία. «Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε» είπε ακόμα μια φορά ξεκάθαρα αναφερόμενη στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι αυτό απαιτείται μια «βιώσιμη λύση» από κοινού με την Τουρκία, πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Δηλώσεις Ολάντ

Η Σύνοδος πρέπει να αποφασίσει την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα που αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε στις δικές του δηλώσεις ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσει ο επαναπατρισμός των μή Σύρων προσφύγων. Ο κ., Ολάντ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα υποδέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό και θα πρέπει να τους βοηθήσουμε και θα πρέπει να συνεργαστούμε και με την Τουρκία. Ο στόχος είναι αλληλεγγύη με την Ελλαδα συνεργασία με την Τουρκία και ασφάλεια των εξωτερικών συνορών. Πρέπει όμως να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την Τουρκία σε διάφορα ζητήματα, όπως στο θέμα του Τύπου, κατέληξε ο γάλλος πρόεδρος.

Δηλώσεις Ντέιβιντ Κάμερον

Θα πρέπει να δούμε μια λύση στην Ευρώπη τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον. Εμείς δεν είμαστε στην Σενγκεν, έχουμε τα δικά μας εξωτερικά σύνορα, ερχόμαστε γιατί είναι σημαντικό για την Ευρώπη, είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Δηλώσεις Μάρτιν Σουλτς

Την αισιοδοξία του για εξεύρεση λογικών και ανθρωπιστικών λύσεων στη Σύνοδο, ώστε να βοηθηθούν οι πρόσφυγες, οι οποίοι «χρειάζονται επειγόντως την προστασία μας», εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.

«Εδώ πρέπει να γίνει και η διαπίστωση ότι και άλλοι οι οποίοι ψάχνουν μια καλύτερη ζωή, χρειάζονται την προστασία μας», επισήμανε ο Σουλτς. «Εχω κατανόηση γι αυτό, αλλά σε αυτήν την προσφυγική κρίση πρέπει, επιφυλασσόμενοι να εξετάσουμε ειδικές περιπτώσεις, να απορρίψουμε το αίτημά τους και να τους αποστείλουμε πίσω, ώστε να καταστεί δυνατή η βοήθεια γι αυτούς που πράγματι την χρειάζονται, ιδίως για οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ. Σε αυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της Τουρκίας και ελπίζω ότι σήμερα θα κάνουμε μερικά βήματα».

Πηγή: 1