Πάνω από 31.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες - SOS απο Γιατρούς χωρίς Σύνορα
Για κίνδυνο εξάπλωσης επιδημιών στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη προειδοποιούν πλέον οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη εκπρόσωπός τους, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φαγητό και νερό, ενώ οι σκηνές δεν επαρκούν για όλους.
Πολλά παιδιά είναι άρρωστα, από το κρύο και την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για εξάπλωση επιδημιών στην περιοχή, αφού οι τουαλέτες και οι ντουζιέρες δεν επαρκούν πια για τα χιλιάδες άτομα που βρίσκονται στον καταυλισμό.
Δύσκολη ήταν η νύχτα, λόγω της βροχής, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες τόσο στην πλατεία Βικτωρίας όσο και στο λιμάνι του Πειραιά.
Οι περίπου 100 άνθρωποι που παρέμειναν, παρά την κακοκαιρία, στην πλατεία Βικτωρίας προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο κάτω από μια τέντα, ένα δέντρο ή στις εισόδους των πολυκατοικιών, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έμειναν στον κέντρο της πλατείας.
Αρκετοί μετανάστες έφυγαν χθες με λεωφορεία για το Ελληνικό, ενώ και κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και σήμερα.
Το αδιαχώρητο επικρατεί στους σταθμούς επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά, όπου στεγάζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που καταφθάνουν καθημερινά με πλοία από τα νησιά.
Λόγω της έντονης χθεσινοβραδινής βροχόπτωσης οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να συνωστιστούν στους στεγασμένους χώρους, ενώ έξω από αυτούς έχουν απλώσει βρεγμένα ρούχα.
Στους περίπου 1.700 ανθρώπους που βρίσκονταν χθες το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά ήρθαν να προστεθούν σήμερα άλλοι 592 που έφτασαν το πρωί με το πλοίο "Αριάδνη" από τη Χίο και τη Μυτιλήνη.
Περίπου 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες περισσότεροι από χθες βρίσκονται σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά. Συγκεκριμένα στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που είναι πιστοποιημένοι και περιμένουν να αναχωρήσουν για τον Πειραιά ή την Καβάλα φτάνει τα 6.238 άτομα.
Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα στις 9 το πρωί ανερχόταν στους 4067. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε στους 1.127.
Στη Χίο, χθες και μέχρι στις 9 σήμερα το πρωί, πιστοποιήθηκαν 706 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.507 άτομα. Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 223 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ στο νησί βρίσκονται 664 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.
Δημήτρης Βίτσας: Πάνω από 31.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα
Μέχρι χθες σε όλη την επικράτεια βρίσκονταν 31.842 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων το 90% είναι πρόσφυγες, ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Δημήτρης Βίτσας.
Όπως είπε ο υπουργός, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, στόχος είναι η όσο πιο γρήγορη ταυτοποίηση των προσφύγων.
«Μας ενδιαφέρει όσοι έρχονται από τα νησιά, πού θα πάνε, πώς θα πάνε, οι συνθήκες διαβίωσης και συγχρόνως η προετοιμασία για την μετεγκατάστασή τους».
«Κομβική μέρα για εμάς είναι η 7η Μαρτίου και οι αποφάσεις που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Σύνοδος για τις διαδικασίες και την ταχύτητα μετεγκατάστασης» συμπλήρωσε ο Υπουργός.
«Μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία και τις αποφάσεις της ΕΕ περί μετεγκατάστασης, και η Ελλάδα θα έχει έναν αριθμό προσφύγων, σύμφωνα τον πληθυσμό, την έκταση και άλλους παράγοντες» πρόσθεσε.
Κατά τον ίδιο, ο αριθμός των προσφύγων που αναλογούν στην Ελλάδα -για 1 εκατομμύριο πρόσφυγες στην Ευρώπη συνολικά- είναι λιγότεροι από 20.000.
«Εμείς επιθυμούμε ένα κομμάτι της μετεγκατάστασης να γίνεται απευθείας από την Τουρκία και συγχρόνως να υλοποιηθούν οι προηγούμενες συμφωνίες για την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα προς άλλες χώρες» τόνισε.
Επισήμανε ακόμη ότι η μετεγκατάσταση δεν θα πρέπει να είναι μόνο οδική, αλλά θα πρέπει να γίνεται με όλους τους δυνατούς, νόμιμους και ασφαλείς τρόπους.
«Θεωρούμε απαράδεκτο να λαμβάνεται μια απόφαση στη Σύνοδο και μετά να γίνεται σύσκεψη πέντε αστυνομικών διευθυντών χωρών των Βαλκανίων και στην ουσία να μην δέχονται την απόφαση» είπε ο κ. Βίτσας.
«Έχουμε ως υποχρέωση απέναντι στην ευρωπαϊκή ιδέα, τον ανθρωπισμό να κάνουμε το καθήκον μας» είπε και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις ευρωπαϊκές αποφάσεις με την δημιουργία των hot spots και των κέντρων μετεγκατάστασης και μέσα σε μία εβδομάδα δημιουργήθηκαν άλλες 10.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας.
Σε ο,τι αφορά τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ο κ. Βίτσας επεσήμανε ότι η αποστολή του είναι ο έλεγχος, η καταγραφή και ενημέρωση. Η επαναπροώθηση είναι υπόθεση της τουρκικής ακτοφυλακής.
Πηγή: 1