Ανυποχώρητη η τρόικα, καθυστερεί η αξιολόγηση
Σε θολό τοπίο συνεχίζονται οι επαφές των κλιμακίων με τους επιτελείς των ελληνικών υπουργείων αφού οι απαιτήσεις των προϊσταμένων τους αναβάλουν συνεχώς την ημερομηνία εκκίνησης της αξιολόγησης.
Με την άφιξη και των κλιμακίων που θα ασχοληθούν με το ασφαλιστικό και το φορολογικό, το δημοσιονομικό κλιμάκιο έχει ανοίξει το κεφάλαιο του μακροοικονομικού σεναρίου (δηλαδή του ρυθμού ανάπτυξης ως το 2018) αναμένοντας στην ουσία τις τελικές προτάσεις της Κυβέρνησης για τα δύο άλλα θέματα.
Το πρόβλημα που έχει φέρει σε στασιμότητα την όλη διαδικασία της προετοιμασίας είναι η εμμονή των ξένων εμπειρογνωμόνων για την εφαρμογή σκληρών πρόσθετων μέτρων από τώρα ώστε να κλείσει το κενό που συνεχίζουν να βλέπουν για το 2016. Στην καλύτερη εκδοχή το κενό αυτό υπολογίζεται από 700 έως και 900 εκ. ευρώ ακόμη και με την εφαρμογή όλων των μέτρων με βάση τις προτάσεις που έχει παρουσιάσει έως τώρα η Κυβέρνηση.
Για να κλείσει το κενό, επιμένουν να «έρθουν μπροστά» μέτρα τα οποία υπάρχουν ήδη στο ελληνικό μνημόνιο για την επόμενη φάση και με προοπτική να κλείσουν το κοινά αποδεκτό δημοσιονομικό κενό των 2 δισ ευρώ για την διετία 2017 - 2018. Τέτοια μέτρα είναι η επανεξέταση των ειδικών μισθολογίων και αφορά αστυνομικούς, στρατιωτικούς, γιατρούς ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, παρότι είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στη δεύτερη αξιολόγηση.
Στο φορολογικό ζητούν να ξεκινήσει η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών αλλά και του αφορολόγητου μισθωτών και συνταξιούχων ώστε η Ελλάδα να χτίσει το πρόγραμμα της με μέτρα «σταθερής απόδοσης» . Στο ίδιο πλαίσιο δεν φαίνεται να δέχονται ούτε και την παράταση της απόσυρσης για άλλους έξι μήνες όπως προτείνει το υπουργείο Οικονομικών.
Επιμένουν ακόμη να μην δέχονται μόνο 150 εκ. ευρώ από τα συνολικά έσοδα ύψους 440 εκ. ευρώ που είχε υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών από το τέλος των 5 λεπτών στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και τον φόρο στα ηλεκτρονικά «φρουτάκια».
Συνεχίζουν επίσης να πιέζουν να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τις αμυντικές δαπάνες και τα κοινωνικά επιδόματα από όπου έχει υπολογιστεί εξοικονόμηση 600 εκ. ευρώ από του προϋπολογισμό του 2016.
Στο τραπέζι και το κόστος από το προσφυγικό
Από την άλλη πλευρά , παρότι κανείς δεν θέλει επίσημα να το παραδεχθεί οι ελληνικές αρχές επιμένουν να θέτουν και το προσφυγικό ως θέμα εκτός γραμμής υπολογίζοντας ότι μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει δαπανήσει περίπου 500 εκ. ευρώ για την περίθαλψη και την μεταφορά των προσφύγων και έχει λάβει λιγότερα από 30 εκ. ευρώ.Μετά το κλείσιμο των συνόρων το κόστος ισχυρίζονται ότι μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 600 εκ. ευρώ που υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδας. Συνεπώς το ποσό αυτό θα πρέπει να υπολογιστεί, είτε αφαιρώντας τα χρήματα αυτά από τις δαπάνες, είτε προσαρμόζοντας ανάλογα τους δημοσιονομικούς στόχους.
Στο θέμα αυτό οι εκπρόσωποι των δανειστών δηλώνουν αναρμόδιοι τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να εξεταστεί πρώτα από την ΕΕ και μετά να το βάλουν και στην δική τους ατζέντα. Πάντως το ΔΝΤ που λειτουργεί πιο ανεξάρτητα υποβαθμίζει το ζήτημα εκτιμώντας ότι το κόστος για την διάσωση, την περίθαλψη και την μετακίνηση των προσφύγων δεν θα ξεπεράσει τα 250 - 300 εκ. ευρώ για το τρέχον έτος.
Πηγή: 1