Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η πρώτη γυναίκα υποψήφια ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προτάθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο διάγγελμα της Τετάρτης ως υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Είναι δικαστής, ενώ από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στη θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ. Στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν ήταν εύκολη η απόφασή του. «Είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας γυναίκα Πρόεδρο», είπε και αναφέρθηκε στις περγαμηνές της. «Δεν προέρχεται», τόνισε ο πρωθυπουργός, «από την πολιτική οικογένεια της ΝΔ».
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1956. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000). Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.
Η Αικατερίνη Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έγινε γνωστή και από τη συμμετοχή της στο Ειδικό Δικαστήριο σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα, πριν από 28 χρόνια στην ίδια θέση βρισκόταν ο πατέρας της, (έχει φύγει από τη ζωή) ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, ο οποίος τότε συμμετείχε ως μέλος στο Ειδικό Δικαστήριο στην δίκη του Ανδρέου Παπανδρέου. Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε μετά τις σπουδές της να δικηγορήσει για δύο χρόνια στην Αθήνα, πριν επιλέξει τελικά το 1982 το δικαστικό σώμα. Στον βαθμό της συμβούλου Επικρατείας προήχθη τον Αύγουστο του 2000 με το μεγαλύτερο μέρος της δικαστικής της σταδιοδρομίας να διαμορφώνεται στο «Οικολογικό» Ε΄ Τμήμα.
Ήταν εισηγήτρια σε μεγάλες υποθέσεις, όπως στην τακτοποίηση αυθαιρέτων νέας γενιάς αλλά και στην υπόθεση στις Σκουριές. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε απασχολήσει την δημοσιότητα με την παραίτησή της από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, καταγγέλωντας την Ένωση ότι στην ανακοίνωση της για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών υιοθέτησε πλήρως την προηγηθείσα ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ Ν.Σακελλαρίου και άρα μετετράπη «σε γραφείο τύπου του προέδρου του ΣτΕ». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια είχε ζητήσει την εξαίρεσή της από παλαιότερη συνεδρίαση του ΣτΕ, που συζητούσε τις προσφυγές κατά του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών, καθώς πρόσωπο του στενού της περιβάλλοντος είχε αναλάβει την προσφυγή της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά του νόμου Παππά.
Έχει συμμετάσχει στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας έχει διατελέσει γενική γραμματέας (1985-1986), αντιπρόεδρος (2006-2008) και πρόεδρος (1993-1995, 2000-2001). Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου "Οικονομική κρίση και προστασία του περιβάλλοντος στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας" (εκδόσεις Παπαζήση). Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου με απόφασή της διασώθηκαν ως διατηρητέα, κ.λπ.
Τώρα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες να υποστηριχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ενδεχομένως από το ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ την επέλεξε τον Οκτώβριο του 2018 ως πρόεδρο του ΣτΕ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας και σειρά ηγετικών στελεχών της Κουμουνδούρου έχουν εκφραστεί εγκωμιαστικά για το έργο της ως δικαστής.
Σε κάθε περίπτωση, θα είναι η πρώτη φορά όπου μια Ελληνίδα θα καταλάβει ένα τόσο υψηλό αξίωμα, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ισότητας των δύο φύλων. Για τον κ. Μητσοτάκη, η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου έχει δύο επιπλέον ατού: Πρώτον, θα δείξει ότι το άνοιγμα της ΝΔ στον χώρο του Κέντρου έχει συνέχεια και συνέπεια, πράγμα που ενδιαφέρει πολύ το Μαξίμου. Δεύτερον, θα δώσει την ευκαιρία να τοποθετήσει στην προεδρία του ΣτΕ ένα πρόσωπο της αρεσκείας του Μαξίμου.
Μεθοδική, δυναμική, με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, κοινωνική, λάτρης της κουλτούρας, λάτρης του θεάτρου και γενικότερα της τέχνης, της αρέσουν τα ταξίδια και τα Μουσεία. Έτσι, περιγράφουν οι συνάδελφοί της -στο Συμβούλιο της Επικρατείας- την πρώην, πια, πρόεδρό τους.
«Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την οποία με επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις. Και έχω την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την 4ετή θητεία της στην Προεδρία του Συμβουλίου Επικρατείας ως η νέα πρόεδρός του. Τώρα, πια, θα φέρει στους ώμους της το τιμητικό βάρος της ανάληψης της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Και ήδη, έχει κάνει τις πρώτες δηλώσεις της
Πηγή: 1