| sadowod.com | vivaspb.com |

Στοιχεία-σοκ για φωτιές: To προφίλ του εμπρηστή δάσους στην Ελλάδα

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

GreeceFires2019

Με τις φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας να μην έχουν σβήσει ακόμα, οι αρχές είναι προβληματισμένες για την αύξηση των πυρκαγιών και των

καμένων εκτάσεων τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά. Παράλληλα, με βάση στοιχεία δεκαετίας, μελέτη παρουσιάζει το προφίλ του μέσου εμπρηστή δάσους στην Ελλάδα.

Ερωτήματα και ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι δασικές πυρκαγιές διπλασιάστηκαν φέτος σε σχέση με το 2018. Με τις φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας να μην έχουν σβήσει ακόμα, οι αρχές είναι προβληματισμένες για την αύξηση των πυρκαγιών και των καμένων εκτάσεων τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά. Παράλληλα, με βάση στοιχεία δεκαετίας, μελέτη παρουσιάζει το προφίλ του μέσου εμπρηστή δάσους στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στα στοιχεία για το 2019, από την αρχή του έτους μέχρι και τις 31 Ιουλίου είχαν εκδηλωθεί 7.650 πυρκαγιές σε δασικές και αγροτοδασικές περιοχές. Έτσι, παρατηρείται μία αύξηση 104% σε σχέση με πέρσι, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ευθύνονται οι… εκλογές.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Ανδριανό Γκουρμπάτση, εν αποστρατεία αντιστράτηγο και υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο διπλασιασμός αυτός φαίνεται πως οφείλεται στον φετινό εκλογικό πυρετό, με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) να μην έχει εκδοθεί ακόμα -ενώ η αντιπυρική περίοδος οδεύει στη λήξη της- και με τους μισούς δήμους και περιφέρειες να αλλάζουν χέρια διοίκησης, με αποτέλεσμα οι απαιτούμενες ενέργειες καθαρισμού να μείνουν στη μέση.

«Αυτό κυρίως οφείλεται σε εγκληματική, αμελή συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι περισσότερες ξεκινάνε από ξερά χόρτα. Οι δήμοι εν όψει εκλογών αδιαφόρησαν, αφού από πρώτη Σεπτέμβρη θα αντικατασταθούν», ανέφερε ο κ. Γκουρμπάτσης, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η απουσία των κατευθυντήριων οδηγιών από την εγκύκλιο της ΓΓΠΠ έχει δημιουργήσει χαλαρότητα κυρίως σε δήμους και περιφέρειες και δεν έχουν προχωρήσει οι κατάλληλες προληπτικές ενέργειες.


Πηγή: 1