Ελένη Κουναλάκη: Η πρώτη γυναίκα - αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια μιλά στη HuffPost
Η κυρία Κουναλάκη μιλά για τα σχέδιά της στη νέα θέση, το Τείχος στο Μεξικό, την οικονομία και πυρκαγιά που έπληξε την Καλιφόρνια.
«Ως αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, είμαι αποφασισμένη να επεκτείνω την πρόσβαση σε -οικονομικά προσιτή- δημόσια ανώτερη εκπαίδευση, στην πολιτεία μας. Πιστεύω πραγματικά ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή στην ιστορία της Καλιφόρνια, άνευ προηγουμένου, πιθανότατα από τις ημέρες του Gold Rush (Εξόρμηση των Χρυσοθήρων) το 1849», είπε η πρέσβειρα Ελένη Κουναλάκη (Eleni Kounalakis, στα αγγλικά) στις 7 Ιανουαρίου, κατά την τελετή ορκωμοσίας της ως 50η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, της πρώτης γυναίκας που εκλέχτηκε σε αυτή τη θέση στην ιστορία της πολιτείας. Στην τελετή παρόντες ήταν ο κυβερνήτης Νιούσομ και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Νάνσι Πελόζι.
Η Eλένη Κουναλάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σακραμέντο. Ο πατέρας της, Άγγελος Τσακόπουλος, ήταν μετανάστης ο οποίος έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ελλάδα σε ηλικία 14 ετών, εργάστηκε σε αγροκτήματα και αργότερα εξελίχθηκε σε καταξιωμένο κτηματομεσίτη στο Σακραμέντο και αργότερα ίδρυσε την εταιρεία «AKT Investments».
Η κυρία Κουναλάκη είναι επιχειρηματίας, σύζυγος, μητέρα και πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία (2010-2013), διορισμένη από τον -τότε-πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Επιπλέον, συμμετείχε στην προεκλογική καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον το 2016 και διετέλεσε μέλος της συμβουλευτικής της ομάδας για τις εξωτερικές υποθέσεις. Η κυρία Κουναλάκη εργάστηκε για 18 χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση ως πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας «AKT Development Corporation». Πιστεύει στην σκληρή δουλειά, την εκπαίδευση και τον πολιτικό ακτιβισμό.
Η κυρία Κουναλάκη μιλά στη HuffPost Greece για το όραμα και τα σχέδιά της ως αντικυβερνήτρια της Καλιφόρνια, τους παράνομους μετανάστες και το Τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, την οικονομία και την πυρκαγιά που έπληξε την Πολιτεία πριν από λίγους μήνες.
Μεταναστευτικό
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής της Καλιφόρνια και το 2014 ως χρονιά με την πιο πρόσφατη καταγραφή, η πολιτεία φιλοξένησε μεταξύ 2.35 και 2.6 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες. Σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου αυτών των μεταναστών στις ΗΠΑ, διαμένουν στην Καλιφόρνια αποτελώντας το 6% του πληθυσμού του πολιτείας. Το ερευνητικό κέντρο Pew (PRC) εκτιμά ότι το 71% των παράνομων μεταναστών της Καλιφόρνια, γεννήθηκε στο Μεξικό (στοιχεία 2014).
Η Οικονομία της Καλιφόρνια
Όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα των New York Times, η Καλιφόρνια έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά, ξεπερνώντας πολλές άλλες πολιτείες. Εχει ισχυρή κυβέρνηση και εξελισσόμενη οικονομία. Η πολιτεία καλωσορίζει τους μετανάστες, αγκαλιάζει την ποικιλία εθνικοτήτων και γλωσσών και προσπαθεί ενεργά να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή. Και με όλα αυτά, η οικονομία της συνεχίζει να ανεβαίνει. Στην Silicon Valley οφείλεται ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Καλιφόρνια. Ένας από τους τεχνολογικούς γίγαντες της πολιτείας, η Apple, έφερε ακόμα περισσότερα έσοδα στο τελευταίο οικονομικό της έτος - 229 δισεκατομμύρια δολάρια - πέντε φορές περισσότερα από τη συνολική οικονομική παραγωγή του Wyoming.
Η ευημερία όμως είχε ως αποτέλεσμα και την πολύ αυξημένη κυκλοφορία στους δρόμους, τις ακριβές τιμές των ακινήτων και την έλλειψη στέγης. Το 2017, η Καλιφόρνια παρουσίασε την ταχύτερη αύξηση στον αριθμό των αστέγων από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία (14%).
Το Τείχος
Από την προεκλογική του καμπάνια ακόμα, ο Τραμπ οραματιζόταν να χτίσει ένα Τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού για να σταματήσει την κρίση ασφάλειας που ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει. Το σχέδιο κατασκευής στοιχίζει 5.7 δισ. δολάρια. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί απορρίπτουν συνεχώς την πρόταση.
Τον περασμένο Νοέμβριο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε διακήρυξη με την οποία δήλωνε ότι στα άτομα που διασχίζουν τα σύνορα από σημεία εκτός των επισήμων εισόδων στις ΗΠΑ, δεν θα χορηγηθεί άσυλο.
Ο Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι δεν έχει παραιτηθεί από τη διαπραγμάτευση με το Κογκρέσο για το θέμα του συνοριακού Τείχους, απειλώντας ότι πρόκειται να το κατασκευάσει μόνος του. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους New York Times στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως «χάσιμο χρόνου» και ανέφερε ότι πιθανότατα θα αναλάβει δράση μόνος του.
«Shutdown»
Πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν την μεγαλύτερης διάρκειας «μερική αναστολή λειτουργίας» μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους («government shutdown») στη ιστορία τους. Ο Τράμπ είναι αποφασισμένος να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το συνοριακό τείχος και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, οι οποίοι από τις 3 Ιανουαρίου ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι αποφασισμένοι να μην του την παραχωρήσουν. Ο Τράμπ συμφώνησε τελικά να λήξει το «shutdown» -για την ώρα τουλάχιστον- χωρίς να λάβει τα χρήματα που είχε απαιτήσει από το Κογκρέσο.
Σύμφωνα με τον οίκο S&P Global Ratings, η οικονομία των Η.Π.Α. έχασε τουλάχιστον 6 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από την απώλεια παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και λόγω της απώλειας οικονομικής δραστηριότητας εκτός του δημοσίου. «Παρά το γεγονός ότι η παύση αυτή έχει λήξει, μια μικρή συμφωνία στο Capitol Hill θα επηρεάσει πιθανώς την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις προθέσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών», ανέφερε σε Δελτίο Τύπου η S&P.
Πυρκαγιά στην Καλιφόρνια
Η μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε τη δασική πόλη Paradise στη βόρεια Καλιφόρνια τον Νοέμβριο του 2018, ήταν η πιο θανατηφόρα στη σύγχρονη ιστορία της πολιτείας, σύμφωνα με το Vox. Πρόκειται για την πιο καταστροφική πυρκαγιά που έχει καταγραφεί, προκαλώντας τουλάχιστον 48 θανάτους και καταστρέφοντας περισσότερα από 7.600 κτίρια. Ολόκληρη σχεδόν η πόλη του Paradise με 26.000 κατοίκους κάηκε, αφήνοντας πολλούς άστεγους. Και είναι μόνο μία από τις πολλές μεγάλες πυρκαγιές στη «Χρυσή Πολιτεία» που ξέσπασαν το περασμένο καλοκαίρι και φθινόπωρο, καθώς οι σφοδροί άνεμοι διόγκωσαν το πρόβλημα.
Τον Ιανουάριο του 2019, ο Τράμπ απείλησε να περικόψει τα ομοσπονδιακά κονδύλια για την καταπολέμηση των πυρκαγιών της Καλιφόρνια, λέγοντας ότι τα χρήματα αυτά πάνε χαμένα.
«Δισεκατομμύρια δολάρια στέλνονται στην Πολιτεία της Καλιφόρνια για δασικές πυρκαγιές, που με σωστή διαχείριση των δασών δεν θα είχαν συμβεί ποτέ», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. «Αν δεν κάνουν αυτά που πρέπει - κάτι που είναι απίθανο - έχω διατάξει τη FEMA να μην στείλει άλλα χρήματα. Είναι μια ντροπιαστική κατάσταση για τις ζωές και τα χρήματα που ξοδεύονται!».
Η Πελόζι, απάντησε ότι η απειλή του Τράμπ «προσβάλλει τη μνήμη του μεγάλου αριθμού Αμερικανών που έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιές πέρυσι και χιλιάδων περισσότερων που έχασαν τα σπίτια τους».
Πηγή: huffingtonpost.gr