Ραγδαίες εξελίξεις: Την Παρασκευή (11/01) το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου
Όλο το παρασκήνιο γύρω από τη συνάντηση που θα κρίνει το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού
Οριστικοποιήθηκε η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον κυβερνητικό του εταίρο και πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., Πάνο Καμμένο, για την Παρασκευή (11/01/2019), κατά τη διάρκεια της οποίας οι δυο τους θα ξεκαθαρίσουν τις αναμεταξύ τους σχέσεις, γεγονός που θα κρίνει και το μέλλον παρούσας συγκυβέρνησης.
Την Παρασκευή (11/01/2019) θα πραγματοποιηθεί τελικά το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, στη διάρκεια του οποίου οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τόσο τις μεταξύ τους σχέσεις όσο και το τοπίο αναφορικά με το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.
Κατά πληροφορίες, ο κ. Καμμένος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την διευθύντρια ειδήσεων και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου του τηλεοπτικού σταθμού Star, Μάρα Ζαχαρέα, ζητώντας της να μεταφερθεί για την Παρασκευή (11/01) η συνέντευξή του, αντί για την Τετάρτη (09/01), όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Υπό το πρίσμα αυτό, το τετ-α-τετ των δύο κυβερνητικών εταίρων αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά το πέρας της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στην Αθήνα (σ.σ. θα βρίσκεται στη χώρα μας την Πέμπτη και την Παρασκευή). Καθίσταται δε προφανής η προσπάθεια και των δύο να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, δίνοντας προς τα έξω και ιδίως στην κυρία Μέρκελ μια επίφαση κυβερνητικής ενότητας.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται, καθώς επικρατεί γενικευμένη ένταση στους κόλπους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. κι ενώ για την Τετάρτη (09/01/2019) έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ., η οποία προτού καν ξεκινήσει, στιγματίστηκε από το «αντάρτικο» της υφυπουργού Εξωτερικών, Μαρίνας Χρυσοβελώνη.
Η κυρία Χρυσοβελώνη, με γραπτή της ανακοίνωση, ξεκαθάρισε πως δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση αυτή, υποστηρίζοντας πως δεν ενημερώθηκε εγκαίρως ως προς το περιεχόμενό της, ενώ ανέφερε πως «η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της».
Την ίδια στιγμή, πάντως, η στάση του κ. Καμμένου προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια και στο κυβερνών κόμμα, με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, να χαρακτηρίζει τον υπουργό Εθνική Άμυνας «πρόβλημα» και να επιμένει πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να συνεχίσει τη θητεία της και χωρίς τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Επί της ουσίας, η αναφορά του κ. Σκουρλέτη στην ύπαρξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ήρθε στον απόηχο της ανακοίνωσης που είχε εκδώσει νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (08/01/2019) το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, ότι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στην περίπτωση που κατατεθεί από την αντιπολίτευση πρόταση μομφής.
Στα χαρακτητιστικά αποσπάσματα της ανακοίνωσης του Ποταμιού αναφέρονται τα εξής:
«Το Ποτάμι στηρίζει την κυβέρνηση;Όχι. Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η θέση μας όπως διατυπώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Θεσσαλονίκη από τον επικεφαλής, είναι ξεκάθαρη: Αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές. [...] Το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών; Ναι. Το Ποτάμι από την ίδρυση του – το 2014 - έχει ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας της πΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις».
Πηγή: newsbomb.gr