Τσίπρας: Μετά το τέλος των μνημονίων η κυβέρνηση προχωρά με σχέδιο υπέρ των πολλών
Τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την αύξηση τόσο των επενδύσεων όσο και των εξαγωγών υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
«Σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι, πιο αισιόδοξοι αλλά και πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δύσκολη δουλειά που μας περιμένει», δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
«Η ελληνική οικονομία καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2% και αποκτά διαρκώς νέα δυναμική. Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται, ενώ η ανεργία μειώνεται. Σήμερα είναι στο 18,9%, από το μέγιστο του 27%, που είχε φτάσει πριν από περίπου τέσσερα χρόνια» τόνισε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας βασίζεται σε εξαγωγές, καινοτομία και συγχρόνους τρόπους παραγωγής. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ο ΟΟΣΑ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν αποδώσει ένσημα στην Ελλάδα για τις προσπάθειές της.
«Όλα αυτά έγιναν παράλληλα με τη μεγάλη προσπάθεια να διορθωθούν οι σαρωτικές συνέπειες της ύφεσης, που ώθησαν στο περιθώριο και στη φτωχοποίηση μεγάλο μέρος του πληθυσμού», τόνισε.
«Διεθνείς οργανισμοί, αναλυτές και ευρωπαϊκοί θεσμοί, αναγνωρίζουν την ποιοτική δουλειά που συντελέστηκε αυτά τα 3,5 χρόνια. Έγινε παράλληλα με την προσπάθεια να διορθωθούν οι σαρωτικές συνέπειες της ύφεσης, που ώθησαν στη φτωχοποίηση μεγάλο μέρος του πληθυσμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Το χρέος μας είναι πια βιώσιμο, εγγυημένο και σε τροχιά σταθερής απομείωσης. Εφαρμόσαμε περισσότερες από 450 μεταρρυθμιστικές δράσεις σε όλο το εύρος της οικονομίας. Η Ελλάδα -και δεν είναι υπερβολή να το ισχυριστεί κανείς- είναι σήμερα μια νέα οικονομία», συμπλήρωσε.
«Σήμερα, σχεδόν 4 μήνες μετά από τη λήξη της μνημονιακής περιόδου, η χώρα μας ανέκτησε την αυτοδυναμία της και την πρωτοβουλία στον καθορισμό των δικών της προτεραιοτήτων. Πορευόμαστε πλέον με το δικό μας εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο και τις δικές μας προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών όρων, υπέρ των πολλών» συνέχισε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σειρά παρεμβάσεων που προωθεί η κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι αποτελεί «ηθική και πολιτική μας υποχρέωση, να δικαιώσουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για τις στερήσεις στις οποίες υποβλήθηκε», κάνοντας λόγο για «ομπρέλα» αναπτυξιακών παρεμβάσεων που αφορούν:
- την προώθηση των εξαγωγών
- το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό
- τα σύγχρονα ευρυζωνικά έργα
- την επιτάχυνση αδειοδότησης των επιχειρήσεων
- τη διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων
- την ίδρυση δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας
- την ολοκλήρωση Κτηματολογίου
Επεσήμανε επίσης, ότι η κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων δεν ήταν μια νομοτελειακή εξέλιξη και αναφέρθηκε στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup και σημείωσε πως η διάρκειά του δεν οφειλόταν στην Ελλάδα, αλλά στην Ιταλία, καθώς η συζήτηση για τη χώρα μας ολοκληρώθηκε μέσα στα πρώτα 20 λεπτά και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2019 που δεν περιλαμβάνει περικοπή των συντάξεων.
Ο πρωθυπουργός απάντησε, τέλος και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για «παροχολογία» και παρατήρησε:
«Μας κατηγορούν για παροχολογία αλλά δε χρησιμοποιούν σωστά τον όρο. Παροχολογία σημαίνει συζήτηση περί παροχών ή υπόσχεση για μελλοντικές παροχές. Το γνωστό «θα» των παλιότερων εποχών. Εμείς αντίθετα κατοικούμε στα λόγια μας. Προχωράμε σε παρεμβάσεις και ελαφρύνσεις σήμερα. Σε χρόνο ενεστώτα. Και το κάνουμε υπεύθυνα, κοστολογημένα και εντός των δυνατοτήτων που σήμερα έχουμε επειδή η οικονομία ανέκαμψε και η χώρα βγαίνει από τη κρίση».
Πηγή: newsbomb.gr