Σκληρός ο Αλέξης Τσίπρας με τους υπουργούς
Με ιδιαίτερη θέρμη «καλωσόρισε» στην κυβέρνηση τους νέους υπουργούς ο Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημα της εισήγησής του,
τονίζοντας ωστόσο ότι «παλαιοί» υπουργοί έχουν ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη.
«Βρισκόμαστε στα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου για να βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο» είπε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις χθεσινές του δηλώσεις.
«Δώσαμε μάχες για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Πετύχαμε πολλά. Όχι όσα θέλαμε, αλλά παρά τη σκληρή επιτροπεία, καταφέραμε να προστατέψουμε πολλούς. Με το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, με το πρόγραμμα Υγείας, με την προστασία της πρώτης κατοικίας, με τη βελτίωση της λειτουργίας των σχολείων».
«Γνωρίζουμε καλά ότι το ασφαλιστικό σώθηκε, ωστόσο η κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους παραμένει δύσκολη. Αποφύγαμε όμως τα χειρότερα. Αυτά για τα οποία είχαν δεσμευτεί οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Έγινε πλήρης εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων. Με δυο λόγια, μέσα σε αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να κλείσουμε την πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση, να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και να ελαχιστοποιήσουμε τις πληγές. Τώρα όμως γυρνάμε σελίδα».
«Μειώσαμε την ανεργία»
«Το ασφαλιστικό θα πρέπει να βασίζεται στην ποιοτική και καλά αμειβόμενη εργασία. Έτσι θα έχουμε δίκαιη ανάπτυξη. Έχουμε θετικές ενδείξεις για την οικονομία. Περάσαμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θετικές ειδήσεις έχουμε και στα δημοσιονομικά. Πιάσαμε για 2η συνεχόμενη χρονιά τους στόχους.
Βελτιώθηκε η λειτουργία των φορολογικών μηχανισμών. Η ανεργία παρόλο που είναι απαράδεκτα υψηλή, αποκλιμακώνεται σταθερά. Τη μειώσαμε κατά 4 μονάδες. Όμως η μάχη είναι μπροστά. Ο μεγάλος στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας στη χώρα. Να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2021 και να τη φτάσουμε στο 10%.
Να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις. Για τα εργασιακά έχουμε ένα σύμμαχο: το ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σφοδρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας- Αποθέωση της Έφης Αχτσιόγλου
«Βλέπουμε την ηγεσία της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να επιμένει και να ταυτίζεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για απορρύθμιση και απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων. Θέλω να επισημάνω ότι εμείς αυτό το αποτυχημένο μοντέλο δε θα το δεχτούμε. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν είναι συνώνυμο της απαξίωσης της εργασίας.
Μόνο η αύξηση του μισθού είναι βάση της ανάπτυξης. Αυτό το μεγάλο βάρος της διαπραγμάτευσης θα το επωμιστεί μια νέα αλλά εξαιρετική συνάδελφος που θα έχει τη στήριξή μας για να πετύχει. Από την επιτυχία αυτή θα κριθεί και η επιτυχία της κυβέρνησής μας».
Το χρέος και η επίσκεψη Ομπάμα
«Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα. Είναι σαν τα δωμάτια ενός κοινού σπιτιού. Με πνεύμα αλληλεγγύης θα τα καταφέρουμε. Η διαπραγμάτευση θα κλείσει στην ώρα της ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ανοίξει η συζήτηση για μέτρα απομείωσης του χρέους. Είναι ένας ρεαλιστικός και δίκαιος στόχος.
Δεν είμαστε μόνοι μας. Η συντριπτική πλειονότητα της Δύσης το αναγνωρίζει. Και σε αυτό συμβάλει και η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας. Για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. θα είναι ιστορικό γεγονός το να αποτελεί η Ελλάδα έναν από τους τελευταίους σταθμούς του Ομπάμα πριν την λήξη της 8ετούς θητείας του. Η Ελλάδα μετατρέπεται από μαύρο πρόβατο που κανείς δεν ήθελε να επισκεφτεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Με τη μάχη που δώσαμε για το προσφυγικό, με τη μάχη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.
Μέσα σε ένα χρόνο επισκέφθηκαν την Ελλάδα ο πρόεδρος Πούτιν, ο πρόεδρος Ολάντ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι ηγέτες των 6 χωρών της ΕΕ, ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Βαρθολομαίο και τώρα ο πρόεδρος Ομπάμα».
«Δεχτήκαμε πόλεμο και θα συνεχιστεί»
«Κλείνουμε έγκαιρα και χωρίς εκπτώσεις τη δεύτερη αξιολόγηση, ξεκινά στο Eurogroup η συζήτηση για τα μέτρα της απομείωσης του χρέους, εντός του α' τριμήνου του 2017 εντάσσονται τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ανοίγει ο δρόμος να αποκτήσουμε ξανά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Έτσι αποκτούμε διάδρομο 10ετίας και επανακτούμε την εμπιστοσύνη.
Ανοίγει επιτέλους μια χαραμάδα ρεαλιστικής ελπίδας για τη χώρα. Τρομοκρατεί όμως και τους αντιπάλους. Την ηγεσία της ΝΔ και τα συμφέροντα του παλιού πολιτικού συστήματος. Που προτιμά τη χώρα να σέρνεται μήπως επιστρέψει. Προτιμούν η χώρα να σέρνεται γιατί ξέρουν ότι με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης κλείνει οριστικά το σενάριο της Αριστερής παρένθεσης.
Μην ξεχνάτε: η κυβέρνηση αυτή δεν θα γίνει αρεστή. Δε θα θεωρηθεί ποτέ μια θεμιτή εναλλακτική. Ο λόγος είναι απλός. Γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ κομμάτι του χρεωκοπημένου συστήματος. Ο πόλεμος που δεχτήκαμε και θα συνεχίσει, θα είναι ανελέητος. Το παλιό σύστημα δε θα αποδεχτεί απλά την ήττα».
Οι τηλεοπτικές άδειες και το ΕΣΡ
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις τηλεοπτικές άδειες κατηγορώντας τη ΝΔ πως φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί η συγκρότηση του ΕΣΡ.
«Η μάχη για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, ήταν ένα ακόμη επεισόδιο αυτού του πολέμου. Δε θα υποχωρήσουμε. Δώσαμε μια έντονη μάχη. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει εκδοθεί ακόμη επισήμως. Θα γίνει σεβαστή αλλά ο νόμος συνεχίζει να ισχύει, εκτός από το σημείο για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.
Η απόφαση για τις αρμοδιότητες σχετικά με τον διαγωνισμό για τα κανάλια, δεν έγινε από επιλογή αλλά από ανάγκη επειδή δεν υπήρχε ΕΣΡ με επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Η Ν.Δ. υπονόμευσε τη σύσταση παραβιάζοντας τις διατάξεις» σημείωσε.
Τόνισε ότι πλέον κανείς δεν ισχυρίζεται ότι διαγωνισμός δεν πρέπει να γίνει και ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει τίμημα για τις άδειες.
Όπως είπε «η Ν.Δ. δεν έχει καμία δικαιολογία να συνεχίσει να αρνείται τη συνταγματική της υποχρέωση. Οφείλει να προσέλθει αλλιώς η άρνησή της θα αποτελεί διαρκή θεσμική εκτροπή».
Προειδοποίησε ότι «κανείς δεν θα εκπέμπει ως καταληψίας δημόσιων συχνοτήτων όσα κι αν είναι τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσουμε. Η επιστροφή στο προηγούμενο γεγονός δεν είναι επιλογή».
Διαβεβαίωσε ότι η δέσμευση για ενίσχυση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης, παιδικών σταθμών και πρόσληψης νοσηλευτών θα ισχύσουν ανεξάρτητα από τα έσοδα για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η καθημερινότητα του πολίτη στο επίκεντρο
«Για πρώτη φορά ένας υπουργός Επικρατείας (σ.σ. αναφέρεται στον Αλέκο Φλαμπουράρη) θα επιφορτιστεί με το καθήκον της συγκέντρωσης των παραπόνων και των προβλημάτων των πολιτών. Αυτό όμως δεν είναι δουλειά ενός υπουργού.
Αυτή η ομάδα πρέπει να έχει διασύνδεση με όλα τα υπουργεία. Πρέπει τα υπουργεία σας να ανοίξουν στα αιτήματα των πολιτών. Πρέπει να έχετε επαφή με τον πολίτη γιατί μου έγιναν παράπονα πως υπήρξαν υπουργεία με τις πόρτες κλειστές. Αυτό είναι αδιανότητo».
Οι καρέκλες δεν γράφουν το όνομα μας
«Νέο ξεκίνημα για την κυβέρνησή μας. Τα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου θα είναι δύσκολα αλλά ανοίγουμε βήμα. Στόχος παραμένει η έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Αυτός παραμένει ο ορίζοντάς μας. Σε κανενός μας την καρέκλα δεν γράφει το όνομα του. Ούτε στη δική μου.
Είμαστε σε θέση ευθύνης στην πιο δύσκολη στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Οι καρέκλες μπορεί αν μη γράφουν το όνομά μας αλλά μπορεί το όνομά μας να συνδυαστεί με μεγάλες τομές. Ποια είναι η φιλοδοξία μας; Να είμαστε μια ακόμα κυβέρνηση της κρίσης; Ή η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση; Προσωπική μου φιλοδοξία είναι αυτή και πρέπει να κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για το στόχο αυτό. Καλή δουλειά σε όλους και καλή δύναμη» είπε κλείνοντας.
Πηγή: 1