| sadowod.com | vivaspb.com |

Κάθε γυναίκα θέλει τον… Τσελεμεντέ της!

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το Ukranorama.gr, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, σας συστήνει τον Γιώργο Τσελεμεντέ, εγγονό του μάγειρα Νίκου Τσελεμεντέ ο οποίος έγραψε και εξέδωσε τον πρώτο οδηγό μαγειρικής στην Ελλάδα το 1910. Μάλιστα μέσα από την ιστοσελίδα μας, εκτός από την ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, ο Γιώργος (ο οποίος εργάστηκε για δυόμιση χρόνια στο Κίεβο) χαρίζει στους αναγνώστες μας δύο βιβλία μαγειρικής που ο ίδιος συνέγραψε και τα οποία κοσμούν τα βιβλιοπωλεία της Αθήνας. Κάθε γυναίκα που είναι νοικοκυρά θέλει να ξεχωρίζει και ως μαγείρισσα, για τον εαυτό της, την οικογένειά της αλλά ασφαλώς και τους καλεσμένους της!

 Πείτε μας λίγο για εσάς. Πόσο χρονών είστε; Από πότε ασχολείστε επαγγελματικά ως σεφ; Σε ποια εστιατόρια έχετε εργαστεί;

Καλή σας ημέρα και ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία στην ιστοσελίδα σας. Είμαι ο Γιώργος Τσελεμεντές, απόγονος του Νίκου Τσελεμεντέ, μάγειρα ο οποίος έγραψε τον πρώτο οδηγό μαγειρικής στην Ελλάδα το 1910. Είμαι 48 χρονών και ξεκίνησα να εργάζομαι ως μάγειρας το 1991 αφού τελείωσα την σχολή τουριστικών επαγγελμάτων της Αναββύσου. Απο τότε έχω εργαστεί σε πολλά εστιατόρια, ενδεικτικά αναφέρω: Ναυτικός όμιλος Ελλάδας, la aprevoiur, Πλόες, Χριστίνα δια χειρός Τσελεμεντέ, Ελιάς κουκούτσι δια χειρός Τσελεμεντέ. Είχα δικό μου εστιατόριο για 4 χρόνια. Επίσης απασχολήθηκα επαγγελματικά για 2,5 χρόνια στο Κίεβο της Ουκρανίας στο εστιατόριο ΤΑΒΒΟΟ ως chef και στο Μr Snack ως υπεύθυνος στην κουζίνα. Επιπλέον το 2011 εξέδωσα βιβλίο μαγειρικής.

Με ποιο ερέθισμα γίνατε σεφ; Γιατί επιλέξατε αυτό το επάγγελμα;

Η μεγάλη μου αγάπη ήταν πάντοτε η μαγειρική, έτσι όταν τελείωσα το λύκειο αποφάσισα να γραφτώ σε σχολή μαγειρικής, να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου, να διαπιστώσω αν είμαι ικανός να τα καταφέρω, γιατί είναι κάτι άλλο η οικιακή μαγειρική σε σύγκριση με την επαγγελματική. Αφού όλα πήγαν καλά στα 2 χρόνια της σχολής, ακολούθησα το δρόμο της μαγειρικής και επαγγελματικά.

Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος καλός σεφ; Η μάθηση; Η πείρα; Το ταλέντο;

Πρώτα από όλα η αγάπη για την κουζίνα, χαρακτηριστικά θυμάμαι ότι ο πρώτος καθηγητής μας στη σχολή, με το που ξεκινήσαμε μας είχε πει «τη στόφα (τα μάτια της κουζίνας) θα την αγαπάτε όπως αγαπάτε την γυναίκα σας εφόσον θέλετε να προχωρήσετε». Αυτό είναι το πρώτο βήμα, από εκεί και πέρα χρειάζονται καλές βάσεις στη θεωρία και πολλή πρακτική. Ασφαλώς το να υπάρχει ταλέντο, είναι επιθυμητό και βοηθάει πολύ. Επίσης θεωρώ ότι το μυαλό πρέπει να είναι ανοιχτό σε ότι ακούμε και βλέπουμε ανεξάρτητα από την ηλικία που βρισκόμαστε και τις εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει μέσα από την πορεία μας.

Τι σας εμπνέει όταν φτιάχνετε μια καινούρια συνταγή;

Εξαρτάται από ποια υλικά έχεις στο μυαλό σου εκείνη τη στιγμή, πως οραματίζεσαι να τα δεις στο πιάτο και ποια γεύση αφήνουν στο μυαλό σου.

Λένε ότι οι καλύτεροι σεφ είναι οι άντρες. Συμφωνείτε με αυτή την προσέγγιση; Έχετε γνωρίσει κάποια γυναίκα η οποία μαγείρευε καλυτέρα από εσάς;

Καταρχήν πάντοτε λέω και πιστεύω ότι η γεύση είναι υπόθεση υποκειμενική, αυτό που αρέσει σε εμένα μπορεί να μην αρέσει σε κάποιον άλλο. Παίζει ρόλο ποιες γεύσεις έχουμε πάντα μαζί μας από το σπίτι μας, αυτές είναι που μας ακολουθούν στη ζωή μας. Οι γυναίκες είναι πιο δύσκολο να γίνουν chef γιατί, ασχέτως με το τι πιστεύει ο καθένας, είναι μια πολύ βαριά σωματική εργασία.

Πολλοί σεφ θεωρούν ότι όσο λιγότερο επεξεργάζονται τα τρόφιμα τόσο καλύτερα. Εσείς ποιες απαιτήσεις έχετε από τα τρόφιμα που χρησιμοποιείτε στα πιάτα σας;

Θεωρώ ότι όσο λιγότερο επεξεργαζόμαστε τα τρόφιμα τόσο καλύτερο αποτέλεσμα έχουμε. Η γεύση θα είναι πιο γεμάτη και το αποτέλεσμα που θα δώσουν, εξαιρετικό. Πιστεύω ότι όσο πιο φρέσκα υλικά χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας τόσο πιο ωφέλιμα θα είναι για το αποτέλεσμα που θέλουμε. Ασφαλώς σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος που θα επεξεργαστούμε τα τρόφιμα.

Στη δουλειά σας δίνετε προτεραιότητα στην ελληνική κουζίνα;

Όντως, η βάση μου είναι η ελληνική κουζίνα αλλά υπάρχουν φορές, μάλιστα πολλές, κατά τις οποίες εμπλέκω και άλλες τεχνικές ή προσθέτω κάποιο υλικό το οποίο είναι ταιριαστό με την ελληνική κουζίνα.

Έχετε εκδώσει το δικό σας βιβλίο μαγειρικής. Μιλήστε μας λίγο για αυτό.

Το 2011 έγραψα το πρώτο μου βιβλίο «Δια χειρός Γ. Τσελεμεντέ». Είναι βασισμένο σε παραδοσιακές συνταγές, προσαρμοσμένες στη σημερινή εποχή. Χωρίς να χάνουν την κλασική γεύση τους, τις έκανα πιο ελαφριές και πιο εύπεπτες, είτε με τα υλικά που χρησιμοποίησα, είτε με τον τρόπο παρασκευής τους. Είναι επίσης γραμμένο δίνοντας ημερήσια μενού με βάση το διαιτολόγιο που ακολουθούσαμε πιο παλιά, και το οποίο περιλάμβανε όσπρια, λαδερά, ψαρικά και γενικώς όλα τα είδη τροφίμων και συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός στη διάρκεια μιας εβδομάδας.

Γνωρίζετε την ουκρανική κουζίνα; Έχετε δοκιμάσει συνταγές της; Πως σας φάνηκαν;

Επειδή ήμουν στο Κίεβο για 2,5 χρόνια και εργάστηκα εκεί, δεν θα ήταν δυνατόν να μην γνωρίσω την ουκρανική κουζίνα. Δοκίμασα πολλά τοπικά πιάτα και αρκετά από αυτά μου άρεσαν πάρα πολύ.

Έχετε διαπιστώσει κοινά στοιχεία στην ελληνική και στην ουκρανική κουζίνα;

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι έχουμε αρκετά κοινά πιάτα, ασφαλώς με κάποιες αλλαγές και διαφοροποιήσεις που δικαιολογούνται από τις κλιματικές διαφορές. Για παράδειγμα στα γεμιστά που τα φτιάχνουν διαφορετικά ή στους λαχανοντολμάδες τους οποίους εδώ στην Ελλάδα συνδυάζουμε με αυγολέμονο ενώ στην Ουκρανία μαγειρεύουν με βάση την κόκκινη σάλτσα. Με τον ίδιο τρόπο (κόκκινη σάλτσα) τους φτιάχνουν και σε κάποια μέρη της Βόρειας Ελλάδας, όμως η αλήθεια είναι ότι το διαπίστωσα μετά.

Τι θα μπορούσατε «να δανειστείτε» από την ουκρανική κουζίνα; Ίσως κάποιον συνδυασμό τροφίμων που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει;

Η ουκρανική κουζίνα προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ και κάποια φαγητά τα ετοιμάζω και εδώ στην Ελλάδα, όπως τηγανίτες από ανθότυρο(σίρνικι) μπορς, βαρένικι, μπουζενίνα.

Για την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία έχετε εικόνα και άποψη;

Δυστυχώς έχω… Και λέω δυστυχώς γιατί αυτό που γίνεται στην Ουκρανία για μένα είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια χώρα, εγώ τον έχω χαρακτηρίσει ως ακήρυχτο πόλεμο και για αυτό λέω είναι ότι χειρότερο. Επίσης είναι και πόλεμος της προπαγάνδας, μέσω του οποίου θεωρώ ότι γίνονται και οι μεγαλύτερες καταστροφές. Εγώ προσωπικά, ότι έγινε στην Κριμαία, το συνδύασα στο μυαλό μου σαν να γινόταν κάτι αντίστοιχο με την Θράκη στην Ελλάδα. Είναι απλά τρομακτικό. Εύχομαι αυτός ο πόλεμος να τελειώσει το συντομότερο και να βγει δυνατή η Ουκρανία μέσα από αυτή την άσχημη κατάσταση.

Σήμερα είναι η ημέρα της γυναίκας, τι θα θέλατε να τους ευχηθείτε;

Εύχομαι να είναι πάντα υγιείς, χαρούμενες με πολλή αγάπη και ευτυχία στη ζωή τους.

Σας ευχαριστούμε πολύ! Ευχόμαστε καλή επιτυχία και πάντοτε έμπνευση στις δημιουργίες σας!

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία σας στο Ukranorama. Θα ήθελα επίσης να ενημερώσω τους αναγνώστες σας που θέλουν νέες ιδέες σε γεύσεις, ότι αυτό το διάστημα συνεργάζομαι με την ιστοσελίδα greek affair, στην οποία καθημερινά δημοσιεύω μια συνταγή φαγητού και κάθε Σάββατο ενός γλυκού.

Επιμέλεια - Ιωάννα Τελιανίδη