| sadowod.com | vivaspb.com |

Από την Αυλίδα στη Χώρα των Ταύρων

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ifigenia

Αν ψάξουμε τους πρώτους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και του χώρου της σημερινής Ουκρανίας, θα τους βρούμε στην αρχαία ελληνική μυθολογία.

Και αν αναζητήσουμε την πρώτη γυναίκα που έγινε «γέφυρα» μεταξύ των δύο τόπων, θα τη βρούμε, χωρίς αμφιβολία, στο πρόσωπο της Ιφιγένειας. Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, ο Αγαμέμνων, ο πατέρας της, την έφερε στην Αυλίδα για να τη θυσιάσει, ώστε να κατευνάσει το θυμό της Θεάς Άρτεμης. Όμως την τελευταία στιγμή η Άρτεμις λυπήθηκε την Ιφιγένεια και τη μετέφερε στην Ταυρίδα, τη Χώρα των Ταύρων, τη σημερινή Κριμαία, όπου την έκανε ιέρεια του ναού της. Το τι συνέβη μετά, μας διηγείται ο Ευριπίδης στην «Ιφιγένεια στη Χώρα των Ταύρων», μία από τις πιο γνωστές αρχαιοελληνικές τραγωδίες.

Την παράσταση αυτή παρουσίασε αυτόν τον Ιούλιο το Θέατρο Χαλκίδας, στον πολιτιστικό χώρο της Αυλίδειας Αρτέμιδας, λίγο έξω από την πόλη της Χαλκίδας. Σε ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο που έχει μετατραπεί σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, δίπλα στον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας αλλά και στη σκιά του γειτονικού εργοστασίου τσιμέντου, φέτος το καλοκαίρι διοργανώνεται το Bio-Mechanical festival με πλήθος πολιτιστικών γεγονότων γύρω από το βασικό θέμα «Αρχαίοι Μύθοι στην Μετα-Βιομηχανική Εποχή».

IMG 8238 Copy

IMG 8238 Copy

Στην αρχή της παράστασης, οι γυναίκες του χορού μας καλωσορίζουν σε διάφορες γλώσσες στη Χώρα των Ταύρων. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κατσανός μένει πιστός στο έργο του Ευριπίδη ενώ προσπαθεί να ενώσει το ιστορικό παρελθόν του χώρου με το βιομηχανικό παρόν του παρουσιάζοντας την Ιφιγένεια σε ένα σκηνικό με σιδερένιες πλατφόρμες και βαρέλια και κουστούμια σε αντίστοιχο στυλ.

IMG 8243 Copy

IMG 8243 Copy


Οι νέοι και ταλαντούχοι ηθοποιοί αποδίδουν με αμεσότητα τους ρόλους της τραγωδίας ενώ το συγκρότημα Knives παίζει ζωντανά τη μουσική για τα μελωδικά κομμάτια της παράστασης. Για τους ξένους επισκέπτες προβάλλονται αγγλικοί υπότιτλοι στους βράχους πίσω από τη σκηνή ενώ ένα πλήθος φιλόξενων εθελοντών φροντίζει όλες τις λεπτομέρειες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το 1898, η Ουκρανή ποιήτρια Λέσια η Ουκρανή (Λαρίσα Κοσάτς-Κβίτκα) μετέφρασε ένα κομμάτι της «Ιφιγένειας στην χώρα των Ταύρων» στα Ουκρανικά. Ολόκληρο το έργο του Ευριπίδη από τα αρχαία Ελληνικά στα Ουκρανικά μετέφρασε το 1993 ο Ανδρίι Σοδομόρα.



Γεράσιμος Μανιάτης