| sadowod.com | vivaspb.com |

25η Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο στα μουσεία

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

2503AthensMuseum

Φέτος η μεγάλη εθνική εορτή μπορεί να μην μας χάρισε την ευκαιρία για ένα τριήμερο, όμως τα μουσεία φροντίζουν να την κάνουν συναρπαστική

με ένα ανοιχτό σε όλους ταξίδι στην ιστορία και την τέχνη.

Η εθνική επέτειος συνδέεται παραδοσιακά με τις πρώτες ανοιξιάτικες εξορμήσεις αλλά και με τον μπακαλιάρο συνοδεία σκορδαλιάς. Φέτος, η 25η Μαρτίου πέφτει Σάββατο και ο μπακαλιάρος θα τιμηθεί από τους περισσότερους εντός πόλεως… Πολλά μουσεία, όμως, παραμένουν ανοιχτά και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο, προσφέροντάς μας μια αναζωογονητική απόδραση – ταξίδι στην ιστορία της χώρας μας.

Κλασικό θεματικό προορισμό αποτελεί το Πολεμικό Μουσείο με τη «Χάρτα» του Ρήγα και τα απαραίτητα καριοφίλια, αλλά και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, οι επιμελητές του οποίου ξεναγούν τους επισκέπτες από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 3 μ.μ. στην μόνιμη έκθεσή του, όπου ο αγώνας του ’21 ζωντανεύει μέσα από τα όπλα των αγωνιστών, αλλά και διάφορα αντικείμενα όπως το φορητό σκάκι του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Ειδικά για φέτος, από τις 11 π.μ. το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάζει επαναλαμβανόμενες προβολές video με θέμα «Η ιατρική στον αγώνα του 1821» στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής.

Τέλος, το πάντα δημοφιλές Μουσείο της Ακρόπολης, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ., μας υποδέχεται με ελεύθερη είσοδο, αλλά και με… «Ελληνικό Παραδοσιακό Πιάτο» στο εστιατόριό του. Πέρα από την βόλτα στους εκθεσιακούς του χώρους, το Μουσείο της Ακρόπολης μας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσουμε το αντίγραφο της «Κόρης 685» στο οποίο πριν από 100 χρόνια, ο ελβετός ζωγράφος Ε. Ε. Gilliéron (1885–1939 ) πρόσθεσε τα αρχαία χρώματα σύμφωνα με την αποτύπωση του πατέρα του L. E. Gilliéron (1850-1924 ), επίσης ζωγράφου, που έγινε αμέσως μετά την ανεύρεση του γλυπτού, το 1888 νοτιοδυτικά του Παρθενώνα ( παρουσίαση από τον πρόεδρο του μουσείου στη 1 μ.μ. ) Το ίδιο βράδυ στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της περιοδικής έκθεσης «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων», δίπλα στην τεχνητή βελανιδιά της έκθεσης, προβάλλονται βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από το μουσικό έργο του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού «Φωνή δρυός», που είναι εμπνευσμένο από την μαντική βελανιδιά της Δωδώνης.

Πολεμικό Μουσείο, Ριζάρη 2, 210724 4464

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Παλιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη, 2103237617

Μουσείο της Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 2109000900


Πηγή: 1