Κοτόπουλο με κυδώνια στο φούρνο
Υλικά
1 φλ. χυμός πορτοκαλιού
1 φλ. λευκό γλυκό κρασί (Μοσχάτο Σάμου ή Λήμνου)
2 κ. σ. καστανή ζάχαρη
μερικά φυλλαράκια αρμπαρόριζας (προαιρετικά)
4 κυδώνια κομμένα στα τέσσερα (καθαρισμένα-ξεφλουδισμένα)
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 κ. σ. κόλιανδρος σε σκόνη
1 1/2 κ. σ. μουστάρδα απαλή
Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα το χυμό πορτοκαλιού, το κρασί, την αρμπαρόριζα, τη ζάχαρη και τα κυδώνια να σιγοβράσουν με κλεισμένο καπάκι για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια.
Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 200 βαθμούς.
Σκουπίζω με κουζινόχαρτο και αλευρώνω τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα σωτάρω σε τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές και τα αραδιάζω σε μεγάλο ταψί. Αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με τον τριμμένο κόλιανδρο. Εγώ έσπασα σπόρους, το προτιμώ.
Βγάζω τα κυδώνια με μία τρυπητή με προσοχή και τα τακτοποιώ ανάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλου να είναι παντού. Και ΟΧΙ δεν τα τρώμε τα κυδώνια, έτοιμη ήμουν.......με ξελίγωσαν στο βρασιματάκι τους....και μοσχοβόλαγε και η αρμπαρόριζα....άστα να πάνε ήταν...
Συμπυκνώνω λίγο το ζουμάκι από τα κυδώνια στην κατσαρόλα και στο τέλος αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω τη μουστάρδα. Για να πω την αλήθεια μου φάνηκε λίγη η ποσότητα και έβαλα την διπλάσια σίγουρα, μπορεί και κάτι παραπάνω. Ανακατεύω να δέσει η μουστάρδα με το ζωμό και περιχύνω το κοτόπουλο και τα κυδώνια.
Ψήνω για 40-45 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο. Εγώ έβαλα και λίγο λαδάκι στο ταψί και τα άφησα λιγότερο και στους 180 βαθμούς γιατί το είχα ήδη σωτάρει καλά το κοτόπουλο.
Συνοδεύεται με πιλαφάκι.
Καλή μας όρεξη!
Πηγή: 1