| sadowod.com | vivaspb.com |

Eurogroup: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα - Τι προβλέπει η ιστορική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

eurogroup 1

«Μαξιλάρι» ρευστότητας ύψους 24,1 δισ. ευρώ, δεκαετή επιμήκυνση των πληρωμών σε ό,τι αφορά τα δάνεια του EFSF αλλά και αυστηρή εποπτεία αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου στις 20 Αυγούστου 2018 προβλέπονται - μεταξύ άλλων

- στη συμφωνία - «πακέτο» που έκλεισε η Ελλάδα κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup που ολοκληρώθηκε στη 01:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής (22/06/2018), στις Βρυξέλλες.

Επί της ουσίας, η Ελλάδα εξασφαλίζει 10ετή επιμήκυνση και ανάλογη περίοδο χάριτος καθώς και εκταμίευση δόσης που φτάνει τα 15 δισ. ευρώ. H απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί από το Eurogroup. Από τη δόση των 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, τα 3,3 δισ ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους δανείων του ΔΝΤ.

Κατά τα λοιπά, οι Ευρωπαίοι δεν ενεργοποίησαν το «γαλλικό κλειδί» (σ.σ. την πρόταση Μακρόν για ρήτρα ανάπτυξης), αλλά περιορίστηκαν σε δήλωση - δέσμευση παρακολούθησης της βιωσιμότητας του χρέους και παρέμβασης αν χρειαστεί. Με τα εμπροσθοβαρή μέτρα, πάντως εξασφαλίζεται ότι οι πληρωμές των δανείων του EFSF (κοντά στα 100 δισ. ευρώ) θα ξεκινήσουν από το 2033.

Διεθνή ΜΜΕ: «Η ελληνική κρίση τελειώνει εδώ»
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) τονίζει ότι η συμφωνία θα «επιτρέψει στην Αθήνα να βγει, όπως προβλεπόταν, από την εποπτεία των πιστωτών της, της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την 20ή Αυγούστου και να αρχίσει να χρηματοδοτείται μόνη από τις αγορές, έπειτα από πολλά χρόνια βαθιάς ύφεσης και τρία προγράμματα στήριξης», ενώ υπογραμμίζει τη δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί πως «η ελληνική κρίση τελειώνει εδώ, απόψε» και το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «ικανοποιημένη» για τη συμφωνία.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde, η συμφωνία ήταν πριν από λίγο τρίτη είδηση, με την εφημερίδα να κάνει λόγο για «το τέλος δέκα χρόνων κηδεμονίας» της ελληνικής οικονομίας.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της Le Figaro το θέμα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, υπό τον τίτλο «Η ευρωζώνη συμφωνεί στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», δύο μήνες πριν από την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Guardian η συμφωνία στο Eurogroup ήταν πριν από λίγο το δεύτερο θέμα, υπό τον τίτλο «Η ευρωζώνη έκλεισε μια συμφωνία για να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση» και υπότιτλο «οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών οριστικοποίησαν το σχέδιο για να ανακτήσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές τον Αύγουστο, μετά το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης».

Η συμφωνία βρίσκεται επίσης στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης της οικονομικής εφημερίδας The Wall Street Journal, με τον τίτλο «Η Ευρωζώνη συμφωνεί στις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου για να τερματιστεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας».

Η ηλεκτρονική έκδοση του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg τοποθετούσε προ ολίγου την είδηση στην τέταρτη θέση του πρωτοσέλιδού της, κάνοντας λόγο για μια «συμφωνία-ορόσημο» καθώς «τελειώνουν τα έπη» των προγραμμάτων στήριξης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Financial Times: «Ιστορική συμφωνία»
Διπλωμάτες της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Financial Times, κάνουν λόγο για μια «ιστορική στιγμή». Με την εν λόγω συμφωνία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έρχεται στο τέλος της μια οκταετία μνημονίων και ολοκληρώνονται τρία προγράμματα διάσωσης.

Κατά τους ίδιους διπλωμάτες, η συμφωνία ήταν ένας «λεπτός συμβιβασμός» για να εξισορροπηθούν οι πολιτικές εντάσεις στις χώρες των δανειστών -όπως για παράδειγμα στη Γερμανία- και η ανάγκη της Ελλάδας να μπορεί να στηρίξει τον εαυτό της τα επόμενα χρόνια.

Γερμανικός Τύπος: «Η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της»
Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια περιγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ το πλαίιο της συμφωνίας στο Eurogroup για την Ελλάδα.

Για success story της Ελλάδας έκανε λόγο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

«Μετά από 8 χρόνια η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ισπανία και τη χώρα μου την Πορτογαλία, ανήκει στις χώρες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα στήριξης», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Τόνισε επίσης, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μετά το πέρας του προγράμματος και όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτό το ονομάζουμε ιδιοκτησία και αποτελεί προϋπόθεση ώστε η Ελλαδα να συνεχίσει να είναι στα πόδια της».

Αναφερόμενος στη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους ο Σεντένο έκανε λόγο για εμπροσθοβαρή μέτρα, όπως επέκταση στα δάνεια του EFSF και επέκταση της μείωσης των επιτοκίων, που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.

Ο Σεντένο έκανε επίσης γνωστό ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στη διαδικασία εποπτείας της χώρας και ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με ένα μαξιλάρι ασφαλείας 25 δισ. για τους υπόλοιπους 22 μήνες». Τέλος, τόνισε ότι «μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το χρέος είναι βιώσιμο».

Μοσκοβισί: Η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται απόψε

Για μια ιστορική στιγμή μίλησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup τόνισε ότι η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται απόψε.

«Δεν είναι μια τετριμμένη στιγμή. Είναι μια ιστορική στιγμή. Η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται εδώ απόψε» είπε ο κ. Μοσκοβισί, και συμπλήρωσε: «Είναι μια ιστορική στιγμή κατ’ αρχάς για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη… Βάζει μια συμβολική τελεία σε μια υπαρξιακή κρίση για το ενιαίο μας νόμισμα».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος έκανε μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, υπενθυμίζοντας τον κίνδυνο του Grexit το 2012 και το 2015, και υπογράμμισε ότι πρέπει να προσεγγίσουμε αυτή τη στιγμή με μεγάλη ικανοποίηση και συγκίνηση.


Πηγή: 1