| sadowod.com | vivaspb.com |

Φορολογία ακινήτων 2017: Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις - Ποιοι θα επιβαρυνθούν

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο φοροτεχνικός, Αντώνης Μουζάκης αναλύει όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα - είτε τα ενοικιάζουν είτε όχι

Δυσκολότερη αποδεικνύεται η φετινή φορολογική χρονιά και για τους ιδιοκτήτες ακινήτωνΜέχρι και 37% αναμένεται να είναι η αύξηση στους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι. 

Πώς αυξάνονται οι συντελεστές φόρου για τα ενοίκια και τα λοιπά εισοδήματα από ακίνητα:

- από 11% σε 15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 1 μέχρι 12.000 ευρώ
- από 33% σε 35% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ
- από 33% σε 45% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 35.001 και άνω 

Η νέα φορολογία στα ενοίκια

Όσοι φορολογούμενοι εκμισθώνουν βραχυπρόθεσμα κατοικίες ή διαμερίσματα που κατέχουν θα πληρώνουν φόρο 15%-35% επί των μισθωμάτων που εισπράττουν και θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και από το τέλος διανυκτέρευσης. 

- οι συντελεστές φόρου έχουν αυξηθεί από τα επίπεδα του 11%-33% στα επίπεδα του 15%-45%. 

Οι νέες διατάξεις που θα ισχύσουν από την 1η Φεβρουαρίου 2017

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για βραχυπρόθεσμη εκμίσθωση διαμερισμάτων, μονοκατοικιών ή άλλων κτισμάτων μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες:

- ο εκμισθωτής ή υπεκσμιθωτής να είναι φυσικό πρόσωπο και εγγεγραμμένος στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

- το κάθε εκμισθούμενο ακίνητο να έχει εμβαδόν τουλάχιστον 9 τετραγωνικών μέτρων και να διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση.

- το ακίνητο να έχει λάβει όλες τις νόμιμες οικοδομικές άδειες ή αν είναι αυθαίρετο να έχει «τακτοποιηθεί» 

- η διάρκεια μίσθωσης του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. 

- τα ακίνητα πρέπει να εκμισθώνονται επιπλωμένα

δεν επιτρέπεται η καταχώρηση περισσοτέρων των 2 ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.

- Σε περίπτωση μη τήρησης των προϋποθέσεων των παραπάνω περιπτώσεων θα επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.

-το ετήσιο εισόδημα που αποκτάται από τις βραχυχρόνιες εκμισθώσεις κατοικιών και λοιπών κτισμάτων σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και φορολογείται με συντελεστές 15% μέχρι το ποσό των 12.000 ευρώ και 35% πάνω από το ποσό των 12.000 ευρώ.

Ο φορολογούμενος που εκμισθώνει ακίνητό του σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις περί βραχυχρόνιων μισθώσεων υποχρεούται να υποβάλει Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

Πηγή: newsbomb.gr