| sadowod.com | vivaspb.com |

Κυβέρνηση και Τσακαλώτος: Όχι στη λήψη νέων μέτρων

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όχι στη νομοθέτηση μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του Eurogroup.

Κυβερνητικές πηγές

Από την κυβέρνηση τονίζεται ότι όλοι οι θεσμοί στις δηλώσεις τους αναγνωρίζουν την εξαιρετικά καλή πορεία οικονομικών στοιχείων και δημοσίων εσόδων, το οποίο ενισχύει τις θέσεις μας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για παράλογες απαιτήσεις. Το ΔΝΤ επιμένει για νομοθέτηση μετρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, αλλά το Μαξίμου απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν για το ΔΝΤ και την έκθεση που διέρρευσε, ότι το ΔΝΤ απορρίπτοντας και τη θέση Σόμπλε για πρωτογενή πλεονάσματα είτε ετοιμάζεται να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Βερολίνο για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους και βαθύτερο κούρεμα, ή ετοιμάζει το έδαφος για αποχώρηση τουλάχιστον από το χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος. Τα περί μίας ενιαίας γραμμής των θεσμών δεν ισχύουν, τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές σημειώνοντας ότι έγιναν βολιδοσκοπήσεις και συζητήσεις. Οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ απορρίφθηκαν από τον Τσακαλώτο.

Η κυβέρνηση συνεχίζει διαβουλεύσεις από την Παρασκευή για προωθητική τομή για να υπάρξει συμφωνία.

Πάντως, το κλίμα που αποτυπώνεται είναι ότι όλοι κινούνται στη λογική στη σύντομη ολοκλήρωση εκκκρεμοτήτων γιατί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης κρίσης σε κρίσιμη καμπή για Ευρώπη προβληματίζει όλα τα μέρη.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο υπουργός Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup αναφέρθηκε στις απαιτήσεις του ΔΝΤ σχετικά με την εκ των προτέρων θεσμοθέτηση μέτρων. «Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα και δεν είναι απαραίτητη η λήψη νέων μέτρων. Αυτό υπερβαίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο της Δημοκρατίας».

«Η Ελλάδα δεν απασχόλησε μεγάλο τμήμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. Είχαμε κάποιες συναντήσεις νωρίτερα και στο πλαίσιο του Eurogroup, αλλά και των συναντήσεων αυτών, βρέθηκε σε μεγάλο βαθμό κοινός τόπος.

Υπάρχει εν πρώτοις κοινή αντίληψη ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από ό,τι αναμενόταν. Αναμένουμε το τέταρτο τρίμηνο να είναι ακόμα καλύτερο από το δεύτερο και το τρίτο και σε αυτή την περίπτωση, θα είμαστε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, μολονότι κάποιοι προέβλεπαν για το 2016 αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, όλοι συμφώνησαν ότι η δημοσιονομική υπεραπόδοση είναι εντυπωσιακή – σας υπενθυμίζω ότι είχαμε δημοσιονομικό στόχο ύψους 0,5% και πιστεύουμε ότι θα διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ. Πρόκειται για σημαντική υπεραπόδοση.

Υπάρχει και το τρίτο επίπεδο της συμφωνίας, το οποίο δεν αφορά γεγονότα αλλά εκτιμήσεις, καθώς όλοι πιστεύουν ότι με δεδομένη την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, είναι πολύ σημαντικό να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό στην ολοκλήρωση όλων των πτυχών της δεύτερης αξιολόγησης, στο χρέος και στη δημοσιονομική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος.

Νομίζω ότι όλοι όσοι πήραν τον λόγο, είτε στις συναντήσεις προ του Eurogroup είτε στη συνεδρίαση αυτού, τόνισαν πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας χρόνος και ότι θα πρέπει να καταλήξουμε σύντομα σε λύση.

Παραμένει ένα ακόμα σημαντικό θέμα, το ΔΝΤ, το οποίο επιθυμεί να νομοθετήσουμε τώρα μέτρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Κατά τη γνώμη μας αυτό χρήζει επανεξέτασης εκ μερους του -ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η επανεξέταση είναι η πολύ καλή δημοσιονομική απόδοση, καθώς κάθε φορά που σημειώνεται υπεραπόδοση, οι πιθανότητες να χρειαστούν μέτρα μειώνονται.

Ο δεύτερος λόγος, όμως, για τον οποίο είναι αναγκαία αυτή η επανεξέταση, είναι ότι εκφεύγει κατά πολύ των αναγκών της δημοκρατικής κουλτούρας της Ευρώπης. Δεν είναι σωστό να ζητείται από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετήσει δυο – τρία χρόνια εκ των προτέρων τι θα κάνει το 2019. Πρόκειται για μια δέσμευση που εκφεύγει κατά πολύ του δημοκρατικού ευρωπαϊκού πλαισίου και των ηθικών αξιών που εμπνέουν την Ευρώπη. Θεωρώ λοιπόν ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από σήμερα και στο εξής για να γεφυρωθεί το κενό και νομίζω ότι, επειδή όλες οι πλευρές δεσμεύονται για μια γρήγορη λύση, μπορούμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης».

Πηγή: ert.gr