Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενότερα με το ΝΑΤΟ και να επιταχύνει τις προετοιμασίες για την ένταξη
Η Ουκρανία είναι έτοιμη για στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, περαιτέρω εφαρμογή συστηματικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της άμυνας και δεν αφαιρεί από την ημερήσια διάταξη τη δυνατότητα να ενταχθεί στο Σχέδιο Δράσης για τη Συμμετοχή στη Συμμαχία, δήλωσε ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 31 Οκτωβρίου μετά τη συνάντηση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανία στο Κίεβο.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενότερα με τη Συμμαχία και να επιταχύνουμε τις προετοιμασίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Χωρίς να αφαιρείται από την ημερήσια διάταξη η δυνατότητα προσχώρησης της Ουκρανίας στο Σχέδιο Δράσης για τη Συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, είμαστε έτοιμοι σήμερα να αποδείξουμε με πρακτική εργασία ότι η Ουκρανία αξίζει αυτό το σχήμα σχέσεων με τη Συμμαχία. Ελπίζουμε ότι η πρόοδός μας στην εφαρμογή των αρχών και προτύπων του ΝΑΤΟ, καθώς και η νέα μορφή της δέσμευσής μας στη Συμμαχία, θα αναγνωριστούν σε περαιτέρω πολιτικές αποφάσεις των Συμμάχων», δήλωσε ο Πρόεδρος.
Ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι σήμερα, οι ουκρανικές αρχές επικεντρώνονται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου, τον εκσυγχρονισμό του τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.
«Όσο αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων, διαβεβαίωσε τους συμμάχους ότι η Ουκρανία συμμορφώνεται με όλες τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας για τη νομοθεσία της Ουκρανίας «Περί της εκπαίδευσης». Επιπλέον, έξι από τις επτά συστάσεις έχουν ήδη εφαρμοστεί από την ουκρανική πλευρά», τόνισε.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι η Ουκρανία βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Συμμαχίας και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ευρωατλαντικού χώρου ασφαλείας.
«Σήμερα έχουμε συμφωνήσει σε μια ενημερωμένη, ενοποιημένη δέσμη έργων και πρακτικών δραστηριοτήτων. Συζητήσαμε τις προοπτικές της συνεργασίας μας στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενισχυμένης Ικανότητας του ΝΑΤΟ. Έχω αποδείξει σήμερα ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να εισέλθει σε αυτό το νέο επίπεδο συνεργασίας με τη Συμμαχία», δήλωσε ο Πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Από τη δική του πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg τόνισε ότι οι σύμμαχοι της Συμμαχίας υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ποτέ δε θα αναγνωρίσουν την προσπάθεια παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία. Καταδικάζουν επίσης τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου. «Οι σύμμαχοι καλούν τη Ρωσία να επιστρέψει τα αλιευτικά σκάφη της Ουκρανίας πέρυσι και να παράσχει ελεύθερη πρόσβαση στους ουκρανικούς λιμένες της Αζοφικής Θάλασσας», τόνισε.
Στο πλαίσιο της περαιτέρω συνεργασίας, ο Jens Stoltenberg δήλωσε ότι υπήρξε πρόταση για την ανάπτυξη μιας ενιαίας συντονισμένης προσέγγισης για την αύξηση της στήριξης της ασφάλειας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου.
«Τώρα θέλουμε να τα φέρουμε όλα μαζί. Στη συνέχεια, μπορούμε να παράσχουμε υποστήριξη για την ανάπτυξη μιας ολιστικής και ενοποιημένης, συντονισμένης προσέγγισης. Ειδικότερα, όταν θα συναντηθούμε στην Ουάσινγκτον, θέλουμε να επαναλάβουμε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι ναυτικές ασκήσεις και η πολιτική μας στήριξη στις πρακτικές μας ενέργειες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.
Μετάφραση: Άννα Μανιάτη
Πηγή: https://president.gov.ua