| sadowod.com | vivaspb.com |

Η Ουάσινγκτον θέλει να δώσει στην Ουκρανία την ιδιότητα του κύριου συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΗΠΑ

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ, παρουσίασαν ένα νομοσχέδιο που προβλέπει αυξημένη στήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την επέκταση της στρατιωτικής βοήθειας και τη χορήγηση του καθεστώτος του κύριου στρατιωτικού-πολιτικού συμμάχου των ΗΠΑ στο κράτος μας.


«Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα να παραχωρηθεί στην Ουκρανία η ιδιότητα του κύριου συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών εκτός ΝΑΤΟ, για την περίοδο από την ημερομηνία απόκτησης του εν λόγω εγγράφου μέχρι την ένταξη της χώρας μας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απλούστευση της διαδικασίας μεταφοράς των αμυντικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία», δήλωσε η διπλωματική αντιπροσωπεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014, ο τότε Πρόεδρος Πετρό Ποροσένκο, επιδίωξε τη χορήγηση αυτής της παραχώρησης στην Ουκρανία, όμως ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε, παρά την απόφαση της Επιτροπής Γερουσίας. Επί του παρόντος, τουλάχιστον 15 χώρες λειτουργούν υπό τέτοιο καθεστώς.

Επιπλέον, σύμφωνα με την πρεσβεία, το νομοσχέδιο «για την παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία με σκοπό την προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της» αποσκοπεί στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας του κράτους μας, μεταξύ άλλων με τη μεταφορά όπλων, την πώληση των θανατηφόρων αμυντικών μέσων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και την ενίσχυση της ικανότητας της Ουκρανίας να αντισταθεί στις Ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Ο κατάλογος των όπλων που μπορούν να μεταφερθούν στην Ουκρανία, συμπληρώνεται από αντι-δεξαμενόπλοια, αντικλεπτικά και αντιαεροπορικά συστήματα.

Το σχέδιο νόμου συγχρηματοδοτήθηκε από τους επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, τον Βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Έλιοτ Ένγκελ και τον Ρεπουμπλικάνο Μίχαελ Μσκολ, καθώς και τον Πρόεδρο και Συμπρόεδρο της Υποεπιτροπής για την Ευρώπη, την Ευρασία, την Ενέργεια και το Περιβάλλον αυτής της Επιτροπής, Βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπίλλ Κίτινγκ και τον Ρεπουμπλικάνο Άνταμ Κινζινγκερ.

«Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την ισχυρή διμερή και δυαδική υποστήριξη της Ουκρανίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο θεωρείται ένα σημαντικό νέο βήμα που στοχεύει στην εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ουκρανίας-ΗΠΑ στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας», ανέφερε η Ουκρανική Πρεσβεία στις ΗΠΑ.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: eurointegration.com.ua