| sadowod.com | vivaspb.com |

Τα παραδοσιακά νηστίσιμα γεύματα για την παραμονή των Χριστουγέννων στην Ουκρανία

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

12strav0

Το επίσημο δείπνο την παραμονή των Χριστουγέννων συγκεντρώνει όλους τους συγγενείς στο γιορτινό τραπέζι. Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, αυτή τη μέρα ετοιμάζονται 12 πιάτα - κάποια βασικά και κάποια της επιλογής - όμως όλα είναι πάντα νηστίσιμα. Μεταξύ των βασικών είναι:

Κουτιά (κόλυβα)

12stravKutia

Είναι πάντα το κεντρικό πιάτο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τα κόλυβα για κηδεία, όπως εδώ στην Ελλάδα, στην Ουκρανία δεν ετοιμάζονται πια (μόνο σε κάποια συγκεκριμένα χωριά). Όμως στο δείπνο της Παραμονής αυτό το γεύμα ετοιμάζεται στη μνήμη όλων των προγόνων, για να συμμετέχουν όλοι μαζί στο "Άγιο Δείπνο". Η κλασική συνταγή περιέχει σιτάρι, παπαρούνα, καρύδια, σταφίδες και μέλι με ζεστό νερό. Όμως σε διάφορες περιοχές μπορεί να έχουν ακόμα 1-2 άλλα υλικά.

Μπόρς (παντζαρόσουπα)

12stravBorsh

Ετοιμάζεται αλλιώς λόγω της παραμονής, περιέχει ζωμό λαχανικών, λάχανο και παντζάρι συνήθως τουρσί, συνοδεύεται με σκορδάτα ψωμάκια. 

Σε κάποιες περιοχές επίσης ετοιμάζουν και άλλα είδη σούπας: με λάχανο τουρσί και κεχρί ή μανιταρόσουπα με ζυμαρικά.

Λαχανοντολμάδες

12stravGolubtsi

Επίσης υπάρχει μια ιδιαίτερη νηστίσιμη συνταγή. Για γέμιση πρώτα ετοιμάζουν το μείγμα: φρέσκες τριμμένες πατάτες ανακατεύονται μαζί με βραστές, προσθέτοντας κρεμμύδι και σκόρδο. Μετά το τυλίγουν σε φύλλα από φρέσκο λάχανο και βράζουν για 1,5 - 2 ώρες. Τα σερβίρουν με σοταρισμένα μανιτάρια ή λευκή σάλτσα.

Ψάρι

12stravRiba

12stravRiba

Τηγανιτό φιλέτο μπακαλιάρου, αλμυρή μαριναρισμένη ρέγγα, ολόκληρα ψάρια ψητά με κρεμμύδι και καρότο ή σκέτα - πάντα στο τραπέζι υπάρχει ένα από αυτά τα πιάτα, μπορεί βέβαια και όλα, εξαρτάται πόσο μεγάλη είναι η οικογένεια.

Βαρένικι

12stravVareniki

Τα βασικά είναι πάντα με πατάτα και με σοταρισμένο λάχανο (φρέσκο ή τουρσί). Για γλυκό επίσης ετοιμάζουν και βαρένικι με παπαρούνα, πασπαλισμένα με μέλι.

Μανιτάρια

12stravManitaria

Μαριναρισμένα, τουρσί, σοτέ, με λευκή σάλτσα, ψητά, σε ραβιόλι ή σαλάτα - όλα επιτρέπονται, όσο τραβάει η όρεξη και η φαντασία!

Πυριζκί

12stravPirizki

Τηγανιτά ή στο φούρνο με γέμιση: πατάτα, λάχανο, επίσης με φάβα ή ρύζι με φρέσκο κρεμμυδάκι και βραστό αυγό.

Παμπούσκι (λουκουμάδες)

12stravPampushki

12stravPampushki

Σκέτα, πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη, γεμιστά με μαρμελάδα από τριαντάφυλλο.

Ουζβάρ

12stravUzvar

12stravUzvar

Συνηθισμένο χειμερινό ρόφημα με αποξηραμένα μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα και μέλι - επίσης είναι πάντα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σερβίρεται ζεστό ή κρύο.

 

Μετάφραση: Ολεξάνδρα Τσιούπεκ

Πηγή: 1