| sadowod.com | vivaspb.com |

Ποιο ήταν το καθημερινό φαγητό των Ουκρανών πριν ανακαλυφθεί η πατάτα ;

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Food0

Food0

Σήμερα οι πατάτες είναι σχεδόν το κυριότερο εθνικό πιάτο. Αλλά πριν από περίπου 300 χρόνια, οι πρόγονοί μας δεν ήξεραν καν σε τι μοιάζει αυτό το λαχανικό. Ποια ήταν η διατροφή των Ουκρανών πριν από τρεις αιώνες;

Μέχρι το 17ο αιώνα, η βάση τροφίμων των Ουκρανών ήταν μια ποικιλία από δημητριακά, κρέατα των άγριων ζωών και πολλά είδη ψαριών, συνήθως αποξηραμένα ή σε ψαρόσουπα.

Η σούπα ως κύριο πιάτο ήταν πάντα πολύ δημοφιλής στην Ουκρανία. Δεν υπάρχουν πολλές χώρες που μπορούν να καυχηθούν για τόσες συνταγές σούπας. Βάριβο, ουχά (ψαρόσουπα), κουλίς (σούπα με κεχρί), μπόρστς (σούπα με παντζάρι), χολοδνίκ (κρύα καλοκαιρινή σούπα με φρέσκο αγγούρι ή τουρσί) και δεν είναι ο πλήρης κατάλογος των κυρίων πιάτων.

Food1

Γαρνιτούρες. Υπήρχαν πολλά γεύματα με βάση το σιτάρι, το φαγόπυρο ή τις φακές, στα οποία πρόσθεταν μανιτάρια, λάχανο, αποξηραμένα φρούτα και μούρα.
Οι γεωγραφικές ανακαλύψεις επηρέασαν πολύ την ποικιλία των ουκρανικών γευμάτων. Στις αρχές του 17ου αιώνα εμφανίστηκαν στη διατροφή προϊόντα χωρίς τα οποία σήμερα είναι δύσκολο να φανταστείς την ουκρανική κουζίνα: πατάτες, ντομάτες, καλαμπόκι, ηλίανθος.

Κρέας. Μαγειρευτά κρέατα δεν έτρωγαν συχνά. Πιο πολύ στο σπίτι το είχαν καπνιστό ή αλμυρό, έφτιαχναν διάφορα λουκάνικα. Έτσι το κρέας θα μπορούσε να αποθηκευτεί για πολύ καιρό.
Είναι γνωστό ότι το χριστιανικό ημερολόγιο έχει πολλές νηστείες, οπότε το κρέας στο τραπέζι των θρησκευτικών Ουκρανών ήταν μια σπανιότητα. Και συνήθως το τρώγανε όλο για να τελειώσει πριν αρχίσει η νηστεία.

Food2

Food2

Σάλο (λαρδί, πανσέτα). Υπάρχει μια εκδοχή ότι το λαρδί ως προϊόν διατροφής έγινε δημοφιλές στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των επιδρομών των Τατάρων. Οι μουσουλμάνοι δεν έτρωγαν χοιρινό, οπότε δεν πείραζαν και το λίπος του.

Καρυκεύματα. Τα βασικά μπαχαρικά ήταν το σκόρδο και το χρένο, που είναι τα συνηθισμένα καρυκεύματα για κρέας και λίπος. Επίσης, ως καρύκευμα χρησιμοποιούσαν χόρτα: φύλλα πικραλίδας, φύλλα τεύτλων, τσουκνίδα. Σαλάτες όμως δεν φτιάχνανε.

Food3

Food3

Ροφήματα. Σύμφωνα με το μύθο, ο Ουκρανός κοζάκος  Γιούρι Κουλτσίτσκι το 1683 άνοιξε το πρώτο καφενείο στη Βιέννη. Κατά την περίπου ίδια περίοδο, ο καφές κερδίζει δημοσιότητα και στην Ουκρανία. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο καφές ήταν δημοφιλής στη Δυτική Ουκρανία μεταξύ των πλούσιων πολιτών, ενώ στα κεντρικά και ανατολικά μέρη της χώρας προτιμούσαν το τσάι.

Food4

Οινοπνευματώδη. Κατά τη διάρκεια της εποχής των Ρους του Κιέβου, οι αγρότες κατανάλωναν  πολλά ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ: μπύρα, κβας, μέλι (κάτι παρόμοιο με το ρακόμελο). Η εργασία στα χωράφια απαιτούσε πολλή δύναμη και τέτοια ποτά με πολύ υψηλή θερμιδική αξία τη δίνανε. Η μπύρα γενικά εξομοιωνόταν με το ψωμί και χρησιμοποιούταν με ίδια συχνότητα.


Μετάφραση: Ολεξάνδρα Τσιούπεκ

Πηγή: 1

 

Παρόμοια άρθρα:

10 ενδιαφέροντα παραδοσιακά ποτά της Ουκρανίας

Ελλάδα και Ουκρανία - οι πιο νόστιμοι τουριστικοί προορισμοί