| sadowod.com | vivaspb.com |

Αυθεντικά Ουκρανικά περιδέραια

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Namysto0

Πολλά ονόματα - περιδέραια, χάντρες, κοράλλια - μαρτυρούν τη μακρά ιστορία τους και τον σπουδαίο ρόλο τους στον πολιτισμό, για τις γυναίκες της Ουκρανίας αυτά δεν είναι απλά μια διακόσμηση, η έννοια ενός κολιέ είναι βαθιά συμβολική.

Η παράδοση της χρήσης περιδεραίου έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλούς αιώνες. Τα πρώτα κοσμήματα ήταν φτιαγμένα από σπόρους λαχανικών, κόκκους, κοχύλια, καρπούς φρούτων, και στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν με πέτρες, μέταλλα και γυάλινες χάντρες. Στη συνέχεια άρχισαν να κάνουν περιδέραια από ακριβά φυσικά υλικά, όπως κοράλλια, κεχριμπάρια, μαργαριτάρια, γυαλί, σμάλτο, γρανίτης. Μόνο οι πλούσιες αστές γυναίκες είχανε ευκαιρία να τα αποκτήσουν.

Namysto1

Namysto1

Επίσης είχε διαμορφωθεί και ο τρόπος για να φοράνε οι γυναίκες τα κολιέ. Κάποτε το φορούσαν πάντα και παντού: για μια απλή βόλτα, στο πανηγύρι, αλλά και την κανονική μέρα δουλειάς. Να βγει μια γυναίκα έξω χωρίς το περιδέραιο της ήταν σαν να βγήκε χωρίς ρούχα. Πίστευαν επίσης ότι είναι προστασία από κακά πνεύματα και ανθρώπους. Βλέποντας το περιδέραιο, ήταν εύκολο να προσδιοριστεί η κοινωνική κατάσταση μιας γυναίκας.

Namysto2

Namysto2

Οι αρχαίες παραλλαγές του κολιέ των γυναικών ήταν φτιαγμένες από ορείχαλκο. Έμοιαζαν με σπειροειδείς σωλήνες στους οποίους είχαν κρεμαστεί τα νομίσματα η σταυροί.

Namysto3

Στην περιοχή του Κιέβου, του Βολίν και των Καρπάθιων, οι γυναίκες φορούσαν κολιέ με «καθαρό» (δηλαδή πραγματικό) κεχριμπάρι, γιατί σε αυτές τις περιοχές εξορυσσόταν. Πίστευαν ότι το κεχριμπάρι φέρνει υγεία και βελτιώνει το χρώμα του προσώπου.

Τα πιο διαδεδομένα σε όλη την Ουκρανία ήταν τα περιδέραια από κοράλλια. Ένα κόκκινο κοράλλινο κολιέ στο φόντο της Ουκρανικής κεντημένης βισιβάνκα είναι απίστευτη ομορφιά και εκλέπτυνση. Η παράδοση της χρήσης κοραλλιών, περνώντας μέσα από τους αιώνες, έχει επιζήσει μέχρι σήμερα. Ροζ με γκρι ή κόκκινου χρώματος χάντρες του ίδιου σχήματος, αλλά διαφόρων μεγεθών, που κρέμονται σε μεταξωτή δαντέλα με μια ορισμένη σειρά: μεγάλα εσωτερικά και μικρότερα στις άκρες.

Namysto4

Namysto4

Τα κοσμήματα από γυαλί και μαργαριτάρια ήταν προνόμιο μόνο των πλουσιότερων κυριών. Το κολιέ από γυαλί της Βενετίας ήταν εξαιρετικά ακριβό, επειδή οι χάντρες ήταν ζωγραφισμένες στο χέρι. Το γυαλί από Μουράνο δεν έχει χάσει τη δόξα και τις αξίες του μέχρι σήμερα. Ήταν πολύ ακριβά και τα κολιέ με μαργαριτάρια, επειδή τα κοχύλια έρχονταν επίσης από το εξωτερικό.

Namysto5

Namysto5


Οι χονδροειδείς χάντρες στο λαιμό ήταν αρκετά δημοφιλείς μεταξύ των Ουκρανών γυναικών. Όταν η Τσεχία άρχισε τη μαζική παραγωγή τους, κάθε γυναίκα ή κορίτσι είχε την ευκαιρία να τα φορέσει.



Μετάφραση: Ολεξάνδρα Τσιούπεκ

Πηγή: 1