| sadowod.com | vivaspb.com |

Τα σπάνια βιβλία της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Οδησσού θα ψηφιοποιηθούν

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών για τη 200ή επέτειο της επιστημονικής βιβλιοθήκης του Εθνικού Πανεπιστημίου του Οδησσού διέθεσε χρήματα για την αγορά λογισμικού και υλικού για τη σάρωση βιβλίων, αντίστοιχο του οποίου δεν υπάρχει στην Ουκρανία.

«Τα αρχεία της βιβλιοθήκης περιέχουν μοναδικά αντίτυπα με ιστορία πάνω από ένα αιώνα. Ο σαρωτής διαθέτει ένα ειδικό φλας, χωρίς υπέρυθρο και υπεριώδες φάσμα. Επιπλέον, για σάρωση σε αυτό το μηχάνημα, το βιβλίο δεν χρειάζεται να ανοιχτεί κατά 180 μοίρες - 100 μοίρες θα είναι αρκετές, και η διαφορά "αντισταθμίζεται" από το λογισμικό. Όλα αυτά θα βοηθήσουν ώστε η διαδικασία ψηφιοποίησης να είναι ασφαλέστερη και θα προστατεύσουν την παλιά έντυπη ύλη», δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Επιστημονικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, κ. Τσεμπέρκους.

Η δημιουργία ηλεκτρονικών αντιγράφων αυτών των βιβλίων θα επιτρέψει την πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητών.

Η Βιβλιοθήκη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Οδησσού χρονολογείται από το 1817 ως βιβλιοθήκη του Λυκείου του Ρισελιέ. Περιείχε 28,5 χιλιάδες τόμους.

«Στην βιβλιοθήκη μας υπάρχουν εκατομμύρια σπάνιων αντίτυπων βιβλίων. Και ένας από τους κύριους στόχους μας είναι το τμήμα ψηφιοποίησης, έτσι ώστε οι χρήστες μας μπορούν να πάρουν πληροφορίες και από την ιστοσελίδα» - είπε η διευθύντρια της βιβλιοθήκης, Μαρίνα Ποδρέζοβα.

Μετάφραση: Ολεξάνδρα Τσιούπεκ

Πηγή: ukrinform.ua