| sadowod.com | vivaspb.com |

Συμβολισμός των χρωμάτων του ουκρανικού κεντήματος

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το παραδοσιακό κέντημα «Βισιβάνκα» είναι ένα φωτεινό και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εθνικών ρούχων των Ουκρανών, ως αποτέλεσμα δουλειάς πολλών αιώνιων και γενεών, οι οποίες πολλαπλασίασαν και διατήρησαν τις παραδόσεις του έθνους, αξιοποίησαν τα χαρακτηριστικά χρώματα των νημάτων και παρέδωσαν το νόημα χρησιμοποιώντας κεντημένα σύμβολα. 

Τι σημαίνουν τα χρώματα, με ποια έννοια τα γέμιζαν οι πρόγονοί μας;

Το άσπρο - ο σεβασμός για το άσπρο μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι πρόκειται για το χρώμα που ενώνει όλα τα χρώματα. Η συνήθεια να κεντούν με άσπρη κλωστή στο άσπρο ύφασμα, ήταν χαρακτηριστική των προγόνων μας Άριων, οι οποίοι ονομάζονταν και γιοί του Φωτός. Χρησιμοποιώντας κατάλληλο συμβολισμό και το λευκό χρώμα, δήλωναν το παρελκόμενόν τους στο Φως (λευκές πετσέτες, λευκά πουκάμισα, λευκά παντελόνια, λευκά σπίτια από έξω και από μέσα - όλα λευκά). Με αυτόν τον τρόπο οι Αρίοι πλησίασαν τον κόσμο του Πατέρα Φως, διότι η υπόστασή Του συμβολίζεται από το λευκό χρώμα. Το κέντημα “άσπρες κλωστές στο άσπρο ύφασμα” αντιλαμβάνονται περισσότερο οι πνευματικοί άνθρωποι, οι οποίοι ζουν με ανώτερα τσάκρα και υψηλά ιδανικά. Το κέντημα αυτό δημιουργήθηκε για την πνευματική περισυλλογή και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα περίπλοκη τεχνική για να φτιαχτεί.

Το μαύρο - ως το απόλυτο σκοτάδι, συμβολίζει το βάθος μυστήριου του Θεού. Για αυτό το λόγο οι μοναχοί ντύνονται στα μαύρα, δείχνοντας στον κόσμο την πλήρη παραίτηση και απομάκρυνσή τους από τα εγκόσμια και την επιθυμία τους για τη βάθυνση στο μυστήριο, σε κάτι υπερκόσμιο. Το μαύρο ρούχο πρεσβεύει, ότι το πρόσωπο που το φορούσε, βρίσκεται κλεισμένο στον εαυτό του και δεν είναι διατεθειμένο για εξωτερικές επαφές. Το μαύρο χρώμα δεν συνίσταται στα παιδιά, διότι για την ανάπτυξη και την υποστήριξή τους στο τομέα της ενέργειας και της αφθονίας των τσάκρων, απαιτούνται φωτεινά ή καθαρά χτυπητά χρώματα.

Το κόκκινο - αρμόζων για ολόκληρη την Ουκρανία. Σε ζώνες, φούστες, μπότες, κασκόλ, κοσμήματα, πετσέτες και αμέτρητα είδη οικιακής χρήσης. Το κόκκινο χρώμα είναι το πρώτο στη χρωματοπυξίδα. Είναι το πιο ενεργό, άγριο και ερεθιστικό από κάθε άλλο. Φορτίζει την ενέργεια, συνιστά υποβολέα της ζωής και της προστασίας, ενώ η λειτουργία φύλαξής του είναι αξεπέραστη. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει την ανδρική αρχή στη φύση, αντιστοιχεί στο στοιχείο της φωτιάς, στο χολερικό ταμπεραμέντο, είναι ένα καυτό χρώμα που ζεσταίνει. Συμβολίζει τον άρρηκτο δεσμό αίματος, την αγάπη (καρδιά), το γεννολόγι (τσαμπί του Βιβούρνου), δηλαδή όλα όσα συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικογένειας και στην ευτυχισμένη έγγαμη ζωή. Επίσης το κόκκινο αντιπροσωπεύει τις σταγόνες αίματος που έχυσαν οι στρατιώτες για της πατρίδα τους.

Το μπλε είναι το ακαρύκευτο, το άνοστο και χρησιμοποιείται πιο πολύ στο ουκρανικό κέντημα ως φόντο. Σε συνδυασμό με το κόκκινο υπηρετεί ως το αντίθετο χρώμα. Αν το κόκκινο είναι ενεργό, καυτό, φλογερό, τότε το μπλε αντιστρόφως είναι το κρύο και παθητικό, όπως το νερό. Το μπλε είναι ένα σύμβολο του στοιχείου του νερού, της γυναικείας αρχής στη φύση, το αντίθετο από το στοιχείο της φωτιάς και της αντρικής αρχής.
Το μπλε χρώμα προσκαλεί, γνέφει, συμβολίζει την επιθυμία για το άπειρο, για καθαρά υπεραισθητά συναισθήματα. Αυτό το χρώμα είναι σαν ένα ατελείωτο βύθισμα στην αιωνιότητα όπου δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει τέλος. Το χρώμα αυτό αντιστοιχεί στα τσάκρα του λαρυγγιού και της υψηλής ανθρώπινης ανάπτυξης.

Χρυσό και κίτρινο. Το κίτρινο χρώμα γίνεται αντιληπτό από εμάς ως ο ήλιος. Φωτεινό, ακτινοβόλο γι’ αυτό θεωρείται χρώμα ελαφρύ, λίγο ερεθιστικό, χρώμα που ζεσταίνει. Μετά από το άσπρο, αυτό το χρώμα κάνει την καλύτερη αντανάκλαση του φωτός. Πουκάμισα, κεντημένα με ξεχωριστές κερκίδες σε κίτρινο και μαύρο χρώμα φορούσαν οι χήρες. Αυτός ο συνδυασμός των χρωμάτων είναι αρχαίος και αρχοντικός, αλλά πρέπει να είναι καλά κατανοητό το τι εκφράζει.

Το κίτρινο χρώμα εκφράζει τη βασική ψυχική ανάγκη να ανοιχτείς. Εκφράζει την ελπίδα, επιθυμία για τη χαρά και την ευτυχία. Αυτό το χρώμα συμβολίζει την άρση της διαρκούς έντασης και την επίτευξη του στόχου. Είναι το χρώμα που συμβολίζει επίσης το πλούτο. Στην αρχαιότητα οι τσάροι και οι τσαρίνες ήταν ιερείς αφιερωμένοι, χρισμένοι από το Θεό και φορούσαν πολύ χρυσό για να λαμβάνουν θείες πληροφορίες, όχι για να καυχώνται και να επισκιάζουν τους άλλους με τη λάμψη του μεγαλείου τους. Το ίδιο ισχύει και για τους κληρικούς οι οποίοι πρέπει να βρίσκονται σε μόνιμη σύνδεση με θείες ενέργειες και πεδίο πληροφοριών.

Το πράσινο χρώμα είναι ένα από τα αγαπημένα χρώματα των Ουκρανών. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται πιο πολύ στα πολύχρωμα ουκρανικά κεντήματα και στην ύφανση, η παρουσία του στα ωμιαία και βραχιόνια σημεία των ρούχων είναι πολύ συχνή. Πράσινα γιλέκα, σκουτιά, φούστες, καφτάνια, αντρικά παντελόνια και βράκες, ζώνες, φουλάρια, καπέλα, κοσμήματα, είναι τόσα πολλά που δεν γίνεται να καταγραφούν όλα.

Είναι το χρώμα της φύσης, του φυτικού βασιλείου, και οποίο προέκυψε στο αποκορύφωμα μεταξύ του ουρανού (το κίτρινο, το φως του ηλίου) και της Γης (το μπλε του νερού). Το πράσινο είναι αξιόλογο, στατικό, παθητικό χρώμα, το οποίο φέρνει ικανοποίηση και ηρεμία, έχει δε προσόντα όπως η υπομονή και η αντοχή.Το πράσινο δεν έχει τη δύναμη και την ενέργεια που αναβλύζει, κατέχει όμως τη δυναμική ενέργεια η οποία δείχνει την εσωτερική ένταση, αλλά δεν βγαίνει προς τα έξω. Το πράσινο χρώμα συμβολίζει το ξύπνημα της φύσης, την αιώνια ζωή, τη νέα δύναμη, την αύξηση και την ανάπτυξη.

Το καφέ χρώμα σχηματίζεται από την έκλειψη κίτρινου-κόκκινου. Παρορμητική και ζωοποιός η δύναμη του κόκκινου, λόγω της σκίασης από το κίτρινο «φρενάρει», περιορίζεται και παγώνει. Το καφέ δεν έχει πλέον τη διαχυτικότητα, την επιθετικότητα, την ενεργητικότητα και τη δύναμη του κόκκινου χρώματος. Η βιώσιμη δύναμη παραμένει κρυφή, αποκοιμήθηκε όπως στους σπόρους, οι οποίοι κάποτε πρέπει να βλαστήσουν. Το καφέ χρώμα είναι για το λόγο αυτό ένα από τα αγαπημένα χρώματα των αγροτών, είναι το χρώμα της ανοιξιάτικης γης που οργώνουν, την οποία μόλις έχουν σπείρει και η όποια υπόσχετε να φέρει γενναιόδωρη και καλή σοδειά.

Το γκρι χρώμα όπως το μαύρο και το άσπρο, σχετίζεται με αχρωματικά χρώματα. Όπως και το πράσινο, κατέχει μια αντίθεση, αυτή που του δημιουργούν το λευκό με το μαύρο. Είναι το πιο ουδέτερο χρώμα, δεν είναι το φως, ούτε το σκοτάδι, δεν είναι εξωτερικό, ούτε εσωτερικό, δεν είναι της έντασης, ούτε και της χαλάρωσης. Το γκρι είναι το όριο, το κύκλωμα, το φόντο. Το γκρι (καθώς και τα άλλα αχρωματικά χρώματα όπως το λευκό και το μαύρο) αυξάνει την ένταση και εντείνει την επίδραση του κάθε χρώματος που βρίσκεται κοντά.

Το πολύχρωμο κέντημα δίνει τον κορεσμό σε όλα τα τσάκρα, ειδικά στα κατώτερα σημεία. Ο καθένας χρειάζεται σε διαφορετικό βαθμό το ένα ή το άλλο χρώμα, προκειμένου να κορεστούν τα τσάκρα του. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα χρειάζονται περισσότερο το πράσινο χρώμα. Το λευκό χρώμα δεν το αντιλαμβάνονται όλοι, για κάποιους αυτά τα κεντήματα είναι δίχως νόημα, είναι αόρατα. Το λευκό κέντημα που προορίζεται για την πνευματική περισυλλογή, είναι ένα σημασιολογικό και πνευματικό σχέδιο, εμπλουτισμένο με υψηλή, καθαρή, λεπτή ενέργεια.

Την ιστορία του ουκρανικού κεντίματος "Βισιβάνκα" μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

πηγή