| sadowod.com | vivaspb.com |

Carol of the Bells: από το λαϊκό τραγούδι στις παγκόσμιες σκηνές

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

CarolOfBells00

CarolOfBells00

Ούτε μια ημέρα Χριστουγέννων δε γίνεται χωρίς αυτήν την μελωδία παγκοσμίου φήμης. Όμως πολλοί θα εκπλαγούν ότι βασίζεται στα ουκρανικά κάλαντα «Shchedryk» (από την λέξη «γενναιόδωρος»).

Η ερμηνεία του λαϊκού τραγουδιού, που δημιουργήθηκε από τον Ουκρανό συνθέτη Mykola Leontovich, πέρασε δρόμο γεμάτο με δράμα.

Ο ακριβής χρόνος εμφάνισης των καλάντων «Shchedryk» είναι άγνωστος. Οι στίχοι προέρχονται από την προχριστιανική περίοδο της ιστορίας. Ήταν δημοφιλή στα ουκρανικά χωριά και τα τραγουδούσαν για το νέο έτος. Σύμφωνα με τις έρευνες ανθρωπολόγων, το τραγούδι ήταν διαδεδομένο στο Ποντίλλια (η περιοχή της Ουκρανίας, η οποία συνορεύει με την Μολδαβία).
CarolOfBells02

Η εμφάνιση του ένα αριστούργημα
Στην έκδοση του τραγουδιού «Shchedryk», το οποίο έλαβε μεγάλη δημοτικότητα, ο συνθέτης Mykola Leontovich δούλευε όλη τη ζωή του. Η πρώτη μελωδία δημοσιεύτηκε στο 1901-1902. Οι επόμενες, στα 1906-1908, 1914, 1916, 1919.

Η πρώτη χορωδιακή παράσταση του «Shchedryk» αναφέρεται το 1916 με την παρουσίαση από την χορωδία του Πανεπιστημίου του Αγίου Βλαδιμήρου του Κιέβου, υπό την καθοδήγηση του Olexander Kosice. Το τραγούδι έγινε δημοφιλές και ο Leontovich αναγνωρίστηκε ως ένας από τους Ουκρανούς συνθέτες.
Μετά την πτώση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ο Leontovych διώχθηκε από τους μπολσεβίκους. Πέντε χρόνια μετά το ντεμπούτο του χορωδιακού «Shchedryk», το 1921, ο συνθέτης πυροβολήθηκε με την υποψία της μυστικής εθνικιστικής δραστηριότητας.

CarolOfBells03

CarolOfBells03


Ντεμπούτο στο εξωτερικό
Πρώτη φορά στο εξωτερικό το «Shchedryk» δημοσιεύτηκε στην ουκρανική έκδοση στις 5 Οκτωβρίου 1921 σε μία συναυλία στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Υπάρχει μία ηχογράφηση που χρονολογείται από το 1922.
Το 1936, ο Peter Vyhovsky (ή ο Peter Vilhovskiy) δημιούργησε την αγγλική έκδοση του «Shchedryk», το γνωστό «Carol of the Bells» (Τα κάλαντα των κουδουνιών).

Αναγνώριση
Ούτε μια ημέρα Χριστουγέννων περνάει χωρίς την εκτέλεση του «Carol of the Bells», αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι αυτό το τραγούδι δεν είναι Αμερικανικό, αλλά Ουκρανικό.

Και, φυσικά, πολλοί δεν γνωρίζουν ποιός ήταν ο συγγραφέας των πρωτότυπων καλάντων. Όμως η εκδοχή του Leontovych είναι η βάση όλων των άλλων παραλλαγών του τραγουδιού. Την μελωδία του «Shchedryk» μπορούμε να την ακούσουμε σε soundtrack πολυάριθμων ταινιών και έλαβε πολυάριθμες εφαρμογές.

Στις αρχές του 2015, η εφημερίδα Drohobyczer Zeitung, παρουσίασε τις 17 καλύτερες εκτελέσεις του τραγουδιού «Shchedryk» στον κόσμο - από κλασική έως ροκ.

Και το 2016 έκλεισαν 100 χρόνια από την πρώτη παράσταση του «Shchedryk». Αυτή η μελωδία ας συνεχίζει να γεμίζει τα εκατομμύρια των ανθρώπων στον κόσμο με τη διάθεση των Χριστουγέννων!


Μετάφραση: Άννα Μανιάτη

Πηγή: 1