| sadowod.com | vivaspb.com |

Τα 12 θαύματα της Ουκρανίας

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι θησαυροί της Ουκρανίας, τα δικά της ξεχωριστά θαύματα, είναι εκεί έξω και περιμένουν τον κάθε έναν να τα θαυμάσει. Χρονολογούνται από τους προ Χριστού αιώνες, υπάρχουν όμως και πολλά μεταγενέστερα. Διατηρήθηκαν μέσα από αγώνες και κόπο, απομεινάρια άλλων εποχών και μίας μοναδικής ιστορίας που πάντοτε θα χαρακτηρίζει αυτόν τον τόπο και τον πατριωτικό λαό του.

 

Το Εθνικό δεντρολογικό πάρκο "Σοφίεβκα" (Ούμαν, περιοχή Τσερκάσι) είναι ένα από τα πιο σημαντικά δημιουργήματα του παγκόσμιου τοπίου κηπουρικής τέχνης στα τέλη του XVIII - πρώτο μισό του ΧΙΧ αιώνα. Στο Πάρκο Σοφίεβκα νομίζεις ότι βλέπεις εικόνες από την "Ιλιάδα" και την "Οδύσσεια" του Ομήρου. Κάθε αρχιτεκτονική μορφή ή σύνθεση εκφράζει την ιδέα ενός γεγονότος ή ενός μύθου, τα οποία έχουν φανταστικό συνδυασμό μεταξύ τους και αποδεικνύεται μία συμφωνία της ομορφιάς.


Η πόλη Μουκάτσεβο είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις στην Ουκρανία. Σε γραπτά έγγραφα η πρώτη αναφορά για εκείνη χρονολογείται στον ΙΧ αιώνα. Στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μουκάτσεβο (Δυτική Ουκρανία), στη μέση της μεγάλης κοιλάδας Λατόριτσα, βρίσκεται ένα μοναχικό βουνό. Στην κορυφή αυτού του βουνού υπάρχει το αρχαίο κάστρο “Παλανόκ”. Παρόμοια αξιοθέατα στην Ουκρανία είναι πολύ λίγα.
Το φρούριο βρίσκεται σε ένα λόφο 68 μέτρων, ηφαιστειακής προέλευσης. Από απόσταση το κάστρο μοιάζει να έχει μονολιθική δομή από πέτρα, σε πιο κοντινή απόσταση όμως φαίνονται ο καταρράκτης από βεράντες με διαφορετικές δομές , σπίτια, πύργοι και τοίχοι. Το κάστρο καταλαμβάνει συνολική έκταση 14.000 τετραγωνικών μέτρων και αποτελείται από τρία μέρη: Κάτω, Μεσαίο και Άνω. Στην κορυφή του βουνού είναι Απάνω Κάστρο - αυτό είναι το παλαιότερο όλων (XIV-XVI αιώνα). Στα έξι μέτρα πιο κάτω, βρίσκεται το Μέσο Κάστρο (XVII αιώνα) και δέκα μέτρα πιο κάτω είναι το Κάτω Κάστρο (XVII αιώνα). Στις αρχές του XVII αιώνα το κτίσιμο των κτιρίων και των τεσσάρων βεραντών του Βουνού των Παλατιών είχε ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα το κάστρο να αποκτήσει τη σημερινή του εμφάνιση.

Το νησί Χόρτιτσια είναι ένα μοναδικό συγκρότημα των ιστορικών-πολιτιστικών και φυσικών αξιοθέατων, που καλύπτουν την περίοδο από τη Μεσολιθική εποχή έως το ΧΧ αιώνα. Ο Δρυμός Χόρτιτσια περιλαμβάνεται στο Εθνικό μητρώο των ακινήτων μνημείων της Ουκρανίας. Στο έδαφός της υπάρχουν 63 μνημεία αρχαιολογίας και ιστορίας, 33 από τα οποία έχουν τεθεί υπό εθνικό έλεγχο. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού εμφανίστηκαν στην Παλαιολιθική και Μεσολιθική εποχές και οι πρώτοι οικισμοί εντοπίζονται στην Εποχή του Χαλκού (ΙΙΙ-ΙΙ αιώνα π.Χ.), από την οποία έμειναν πολλοί τάφοι, οικισμοί και χώροι λατρείας. Στο νησί υπάρχουν πολλοί αρχαίοι ναοί, με τη μορφή των σελιδοδεικτών από πέτρα, ημερομηνίας II χιλιετίας π.Χ.. Από το VII έως το ΙΙΙ αιώνα π.Χ. στο νησί ζούσαν οι Σκύθες. Διατηρήθηκε ένα μοναδικό ιερό με τη μορφή ενός κυκλικού σελιδοδείκτη από πέτρα σε ένα πευκοδάσος κοντά στο Μαύρο βράχος, το οποίο χρονολογείται κάπου ανάμεσα στους V-IV αιώνες π.Χ.

Το παλάτι του Λουτσκ ή το παλάτι του Λούμπαρτ είναι ένα από τα δύο (μερικώς) διατηρημένα κάστρα και αποτελεί αρχιτεκτονικό και ιστορικό μνημείο εθνικής σημασίας. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα, παλαιότερα και καλύτερα διατηρημένα παλάτια στην Ουκρανία. Με την τρέχουσα μορφή, ως τυπικό ευρωπαϊκό μεσαιωνικό φεουδαρχικό κάστρο, χτίστηκε ανάμεσα στο 1340 και στο 1385 από τον Πρίγκιπα Λούμπαρτ Λιθουανίας - Ρωσίας. Στο έδαφος του κάστρου άνοιξαν διάφορα μουσεία: έργων ζωγραφικής, καμπανών, κεραμικής τέχνης, εκτύπωσης βιβλίων, κατασκευής όπλων. Το κάστρο βρίσκεται συνεχώς υπό ανακαίνιση, στην επικράτειά του δε, πραγματοποιούνται αρχαιολογικές έρευνες.

 

Καμιανέτς-Ποντίλσκι. Το 1998, με βάση το Κρατικό Ιστορικό-Αρχιτεκτονικό Αποθεματικό, δημιουργήθηκε ο Δρυμός "Καμιανέτς" (περιφέρεια Χμελνίτσκι). Στην πόλη υπάρχουν περισσότερα από 200 αρχιτεκτονικά μνημεία, εκ των οποίων 175 ανήκουν στο ΚΙΑΑ, συμπεριλαμβανομένων 111 κρατικής αξίας. Η αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης έχει διατηρήσει δείγματα διαφορετικών πολιτισμών (Ουκρανών, Πολωνών, Εβραίων, Αρμένων, και Ρώσων) και θρησκειών (Ορθόδοξων, Καθολικών, Εβραίων, Μουσουλμάνων). Επιπλέον, η περιοχή είναι πλούσια σε μεσαιωνικά μνημεία στρατιωτικής και θρησκευτικής αρχιτεκτονικής (XVI-XX) όπως τα κάστρα και οι άλλες οχυρώσεις, εκκλησίες, καθεδρικούς ναοί και παλάτια. Στο έδαφος της περιφέρειας Χμελνίτσκι υπάρχουν 105 αρχαιολογικοί χώροι (μεταξύ των οποίων οι 12 είναι εθνικής σημασίας), 2442 μνημεία της ιστορίας (εκ των οποίων τα 4 είναι εθνικής σημασίας), 341 μνημεία αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας (εκ των οποίων τα 230 είναι εθνικής σημασίας) και 474 μνημειακής τέχνης (από αυτά το ένα είναι εθνικής σημασίας).

Το Κρατικό Μουσείο-Δρυμός "Παλάτι Ολέσκι" (XII-XVIII αιώνα) είναι το παλαιότερο επιζών στην περιφέρεια της Λβιβ, και το μοναδικό παλάτι που απομένει από την εποχή του Κράτος των Ρως. Βρίσκεται σε λόφο 50 μέτρων στο νοτιοανατολικό τμήμα της πεδινής Μπούζσκα και χτίστηκε από έναν από τους γιους του πρίγκιπα της Γαλικίας-Βολίνσκ, του Γιούρι Λβόβιτς. Το κάστρο επιβίωσε φυσικών καταστροφών, είχε καταστραφεί από σεισμό και κάηκε κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, αλλά αποκαταστάθηκε και τώρα είναι ένα παράρτημα της Πινακοθήκη της Λβιβ και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία στην Ουκρανία.

 

Το κάστρο Χοτίνσκα χτίστηκε στους X-XVIII αιώνες και βρίσκεται στην πόλη Χοτίν, στην Ουκρανία. Είναι ένα από τα θαύματα της Ουκρανίας. Τα V-X αιώνες η περιοχή χρησιμοποιείται από τη χρονογραφική φυλή των Τιβερών, και έμοιαζε με πόλη χτισμένη σε ακρωτήρι. Το χτίσμα των λίθινων οχυρώσεων Χοτίν συνήθως συνδεόταν με το Πριγκιπάτο της Γαλικίας-Βολίν και το όνομα του Δανιήλ Γκάλιτσκι. Μετά από αρχαιολογικές ανασκαφές (Μ. Τιμοσούκ, 1961-1967) αποκαλύφθηκαν τα πέτρινα τείχη του κάστρου του XIII αιώνα, τα ερείπια της λευκής πέτρινης εκκλησίας και τα ίχνη του οικιστικού κτιρίου.Φρούριο Χοτίνσκα χτίστηκε το X-XVIII αιώνα, βρίσκεται στην πόλη της Χοτίν, στην Ουκρανία.

Το Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο της Όπερας και του Μπαλέτου της Οδησσού, είναι το πρώτο κτίριο του θεάτρου που είχε σχεδιαστεί από το διάσημο αρχιτέκτονα της Αγίας Πετρούπολης Τομ ντε Τόμον και έκανε πρεμιέρα στις 10 του Φεβρουαρίου του 1810. Η αίθουσα διαθέτει 800 καθίσματα. Εξήντα τέσσερα (64) χρόνια μετά το άνοιγμά του, το Δημοτικό Θέατρο καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά. Η κατασκευή ανατέθηκε στους καινούριους βιεννέζους αρχιτέκτονες Φερντινάντ Φέλνερ και Γκέρμαν Γκέλμερ, που είχαν ήδη φιλοτεχνήσει τα θέατρα στη Βιέννη, στη Βουδαπέστη, στη Δρέσδη και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.

 

Η Κίεβο-Πετσέρσκα Λαύρα του Κιέβου είναι ένα από πρώτα μοναστήρια που ιδρύθηκαν στο Κράτος των Ρως. Ιδρύθηκε το 1051 από τον μοναχό Αντώνιο, καταγωγής από το Λούμπετς, ο οποίος εκείνη την εποχή μόλις είχε γυρίσει από τον Άγιον Όρος. Συν-ιδρυτής της Μονής ήταν ένας από τους πρώτους φοιτητές του Αντώνιου, ο Θεοδόσιος. Τη δομή των μοναστηριών της Κιέβου-Πετσέρσκα Λαύρας αποτελούν πλέον έξι μοναστήρια: Ονομάζονται Βασικός, Νοσοκομείο, Κοντινές Σπηλαίες, Μακρινές Σπηλαίες, Ερήμοι Γκολοσέεβσκα και Ερημοι Κιτάεβσκα.

 

Η Ποτσάγιεβ Λαύρα ιδρύθηκε σε ένα λόφο, κοντά στο χωριό της Νέας Ποτσάγιεβ γύρω στο 1240-1241 μ.Χ., από τους μοναχούς της Κιέβου-Πετσέρσκα Λαύρας, ο οποίοι διέφυγαν μετά την καταστροφή του Κιέβου από τον Μπατού Χαν. Η ιστορία δεν διατήρησε τα ονόματά τους.

 

 

Η Σβιατογκόρσκα Λαύρα είναι ορθόδοξη μονή της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην πόλη Σβιατογκόρσκ της περιοχής του Ντόνετσκ. Μεταξύ των μοναχών που ήταν στο μοναστήρι, οι 17 έχουν γίνει άγιοι. Το 2004 η μονή είχε πάρει τον χαρακτηρισμό Λαύρας.

 

Η Χερσόνησος είναι ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο της Ουκρανίας, υπήρξε αρχαία ελληνική πόλη-κράτος (422-421 π.Χ.) στα νότια της χερσονήσου της Κριμαίας. Επί δύο χιλιάδες χρόνια η πόλη ήταν ένα αξιόλογο κέντρο του αρχαίου και βυζαντινού πολιτισμού, στα σύνορα με τον συντριπτικό βάρβαρο κόσμο.