| sadowod.com | vivaspb.com |

Έκθεση φωτογραφίας «Σύγχρονοι Έλληνες Φωτογράφοι»

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ελληνικός Σύλλογος Φωτογράφων (ΕΣΦ), σε συνεργασία με το Σύλλογο Φωτογράφων της Οδησσού «FOTON-2» παρουσιάζουν στον εκθεσιακό χώρο του υποκαταστήματος, τα 51 έργα των 43 Ελλήνων φωτογράφων από 9 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου του 2016. Αργότερα, αυτό το φθινόπωρο, η έκθεση-ανταπόκριση των φωτογραφιών των μελών του Συλλόγου Φωτογράφων της Οδησσού «FOTON-2» θα παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο του Ελληνικού Συλλόγου Φωτογράφων στην Αθήνα και στη συνέχεια σε πολλές άλλες ελληνικές πόλεις.


Τέτοιου είδους εκθέσεις ανταλλαγής συμβάλλουν στην προσέγγιση, στην προώθηση άμεσων επαφών και στην εκλαΐκευση των έργων Φωτογράφων και των δύο χωρών.

Η συλλογή των έργων των Ελλήνων φωτογράφων παρουσιάζει το στυλ και τις τάσεις της σύγχρονης ελληνικής φωτογραφίας. Ο ΕΣΦ εκπροσωπεί όλους τους τομείς της φωτογραφίας και επιτρέπει στους καλλιτέχνες να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους, χωρίς περιορισμό, με την τήρηση των αρχών της τέχνης.

Παρουσιάζονται έργα Ελλήνων φωτογράφων όπως οι:

Γιαβάσης Δημήτρης, Γκόνης Βασίλης, Καζάζης Γιώργος, Οικονομίδης Δημήτρης, Κώστας Παναγιάς, Χρήστος Παυλίδης, Βαμβακάς Ιωάννης, Γιώργος Βαρδάκης, Λάζαρος Βασιλειάδης, Ζαραφωνίτης Δημήτρης, Ζορμπάς Χρήστος κ.α.

Οι διοργανωτές της έκθεσης:

Κυριάκος Κόκκος, Γενικός Έφορος του Ελληνικού Συλλόγου Φωτογράφων
Δημήτρης Παρασκευάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Συλλόγου Φωτογράφων, υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Φωτογράφων ιδρύθηκε το 1952 και ήταν ο μοναδικός για τους δημιουργικούς φωτογράφους της δεκαετίας του 50, του 60 και του 70. Οι διαλέξεις του συλλόγου για τη δημιουργική φωτογραφία, οι πανελλήνιοι διαγωνισμοί φωτογραφίας έδιναν τα κίνητρα για τη διατήρηση του ανταγωνισμού και τη δημιουργία της φωτογραφικής τέχνης στην Ελλάδα.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Φωτογράφων με τη συνεχή προσφορά του στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας και την ενίσχυση της φωτογραφικής τέχνης στη μεταπολεμική Ελλάδα ήταν σε θέση να είναι βρίσκεται για περισσότερα από 60 χρόνια στην πρώτη γραμμή της φωτογραφικής δημιουργικότητας μέσω της προώθησης της τέχνης και του διαλόγου.

Το περιοδικό «Ελληνική φωτογραφία» δημοσιεύεται συνεχώς από τον σύλλογο, από τον Ιούνιο του 1954 έως τον Ιανουάριο του 1993, υπό τη συντακτική επιτροπή του ΕΣΦ, φιλοξενώντας στις σελίδες του σημαντικά έργα φωτογράφων με ένα μοναδικό σημείο αναφοράς για όλους τους σύγχρονους μελετητές της φωτογραφίας στην Ελλάδα.

Μετά από μια περίοδο αναστολής, το περιοδικό επανακυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή, με ένα πολύ πλούσιο περιεχόμενο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύγχρονης φωτογραφίας. Το περιοδικό εκδίδεται σε τριμηνιαία βάση και διανέμεται δωρεάν στα μέλη του με τις πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες φωτογραφικές ειδήσεις, με το χρονοδιάγραμμα όλων των εθνικών και διεθνών εκδηλώσεων, καθώς και ειδήσεις της FIAP.

Σήμερα ο ΕΣΦ συμμετέχει ενεργά σε φωτογραφικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και όχι μόνο και συμβάλλει στην ανάπτυξη της φωτογραφίας σε διεθνές επίπεδο, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην Μπιενάλε και σε άλλες διεθνείς εκθέσεις.

Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος έχει θεσπίσει το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας, συνεχίζει να οργανώνει εθνικούς διαγωνισμούς φωτογραφίας, καθώς επίσης και διαγωνισμούς φωτογραφίας των Βαλκανίων. Παρά το ΕΣΦ λειτουργεί το μοναδικό studio για φωτογράφηση στην Αθήνα, τα μέλη του οποίου παράγουν υψηλής ποιότητας φωτογραφικό έργο και το υποβάλουν στο αθηναϊκό κοινό.

Επιπλέον, ο ΕΣΦ διοργανώνει μια σειρά διαλέξεων για τη φωτογραφία, ειδικά σεμινάρια για αρχάριους και προχωρημένους φωτογράφους και φωτογραφικές εκδρομικές εξορμήσεις.

Ο ΕΣΦ είναι μέλος της FIAP (Διεθνής Ομοσπονδία Φωτογραφικής Τέχνης), δεδομένου ότι από το 1954 ο είναι ο αποκλειστικός εκπρόσωπος της Ελλάδας.

Από το Σεπτέμβριο του 2005, ο ΕΣΦ αναγνωρίζεται ως ένα από τα 28 ιδρυτικά μέλη του «Φώτο Φεστιβάλ Ένωσης», το οποίο είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ φωτογραφίας στον κόσμο.

Η δημόσια οργάνωση «Η φωτογραφική ένωση της Οδησσού» (ΦΕΟ) ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2002. Ξεκίνησε να υλοποιεί ένα μεγάλο αριθμό πολιτιστικών και κοινωνικών προγραμμάτων του τοπικού, κρατικού και διεθνές επίπεδου.

Η ΦΕΟ είναι συν-ιδρυτής και συν-διοργανωτής του Φεστιβάλ των συλλόγων φωτογραφίας της Ουκρανίας, το οποίο για 11 έτη διεξάγεται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Η τελική έκθεση του Φεστιβάλ πραγματοποιείται στις πόλεις των συλλόγων που συμμετέχουν.

Συλλογικό μέλος της ΦΕΟ είναι και το City club των φωτογράφων της Οδησσού «FOTON-2», ένα από τα παλαιότερα club φωτογραφίας της Ουκρανίας, τα μέλη του οποίου είναι οι φωτογράφοι, ευρέως γνωστοί πέρα από τα σύνορα της χώρας, ενώ οι συλλογές του club καταλαμβάνουν πάντα τις υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη του Φεστιβάλ των φώτο-συλλόγων της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα μέσα από τη συλλογή του club «FOTON-2» θα παρουσιαστεί η ουκρανική σύγχρονη δημιουργική φωτογραφία στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2016.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: 1