| sadowod.com | vivaspb.com |

Στην Ουκρανία συγκροτήθηκε νέα Κυβέρνηση

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

CabinetNew

CabinetNew

Την Πέμπτη 29 Αυγούστου, ο νέος Πρόεδρος παρέστη στην ορκωμοσία του νέου Κοινοβουλίου (Βερχόβνα Ράντα), όπου το κόμμα του κέρδισε την πλειοψηφία.

Η νέα πολιτική εποχή του Ζελένσκι έχει ξεκινήσει επίσημα στην Ουκρανία.

«Οι προηγούμενες 100 μέρες μπορούν να ονομαστούν ως μια ήσυχη βόλτα στο σούρουπο, με τους προβολείς σε πρώτη ταχύτητα. Είναι αλήθεια. Είμαι βέβαιος ότι τώρα η χώρα θα μπορέσει τελικά να ενεργοποιήσει την πέμπτη ταχύτητα και να κινηθεί με αυτοπεποίθηση μέσω αλλαγών», δήλωσε ο Πρόεδρος Ζελένσκι για την έναρξη των ταχέων αλλαγών, ενώπιον των βουλευτών της Ράντα.

Οι αλλαγές άρχισαν πολύ πιο γρήγορα από ό, τι θα περίμενε κάποιος, σχεδόν αμέσως.

Μετά τις πρώτες διατυπώσεις, σε λίγες ώρες, ακόμα και χωρίς μεσημεριανό διάλειμμα, το κόμμα του Ζελένσκι «Sluga Naroda» (SN - «υπηρέτης του λαού») επανέφερε πλήρως την εξουσία στη χώρα. Δημιουργήθηκε μια νέα κυβέρνηση. Όλοι οι διορισμένοι σε βασικές θέσεις ηγεσίας στη χώρα είναι άνθρωποι του Ζελένσκι. Επιπλέον, όλη η νέα σύνθεση της κυβέρνησης σχηματίστηκε από τον ίδιο, ο Πρόεδρος πήρε προσωπικά συνέντευξη των υποψηφίων και έλαβε την απόφαση για το διορισμό τους.

Πολλά από τα μέλη της στενής ομάδας του δεν ήξεραν ακριβώς ποιον να ψηφίσουν. Και αυτό είναι ίσως το κυριότερο χαρακτηριστικό της νέας κοινοβουλευτικής πραγματικότητας στην Ουκρανία.

Από τα 17 μέλη της Κυβέρνησης , τα 11 είναι άνδρες, 6 είναι γυναίκες. Η μέση ηλικία των κυβερνητικών υπαλλήλων είναι 39 έτη.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Ποροσένκο στην Ουκρανία, αν και μερικές φορές τυπικά, η κοινοβουλευτική-προεδρική μορφή της κυβέρνησης παρέμεινε. Τώρα, στην εποχή του Ζελένσκι, το εκκρεμές μετατοπίζεται απότομα προς το προεδρικό μοντέλο, όπου ένα πρόσωπο είναι υπεύθυνο για τα πάντα.

Η νέα κυβέρνηση θα είναι διαφορετική από την προηγούμενη με την αναδιαμόρφωση των υπουργείων.
Από τώρα και στο εξής, δεν υπάρχει ξεχωριστό Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Οικονομίας. Το Υπουργείο Οικολογίας ενώθηκε με το Υπουργείο Ενέργειας. Το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων και το Υπουργείο των Κατεχόμενων Εδαφών θα γίνουν ένα.
Η ίδια μοίρα περιμένει το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Πληροφόρησης και το Υπουργείο Νεολαίας - τώρα θα είναι ένα Υπουργείο Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού. Θα εμφανιστεί ένα νέο Υπουργείο Ψηφιακών Μετασχηματισμών.

Έτσι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το νέο υπουργικό συμβούλιο θα αποτελείται από 15 υπουργεία αντί των 19 που ήταν στην πρώην κυβέρνηση. Το νέο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει 17 υπουργούς αντί για 25, όπως πριν. Μια άλλη καινοτομία είναι η απουσία του πρώτου αναπληρωτή πρωθυπουργού και η μείωση του αριθμού των αναπληρωτών πρωθυπουργών, που θα είναι όχι 6, αλλά μόνο 2.


Μετάφραση: Άννα Μανιάτη

Πηγή: 1