| sadowod.com | vivaspb.com |

Η Ουκρανία έθεσε υπό κράτηση ρωσικό τάνκερ: ελεύθερα τα μέλη του πληρώματος

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

izmail

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει θέσει υπό κράτηση ένα ρωσικό τάνκερ, που η Μόσχα φέρεται να χρησιμοποίησε όταν έθεσε υπό κράτηση 3 ουκρανικά και τους 24 Ουκρανούς ναύτες τους, τον περασμένο Νοέμβριο, κοντά στην Κριμαία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της SBU στο Facebook, η έρευνα αποκάλυψε ότι η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας και η συνοριοφυλακή χρησιμοποίησαν ένα τάνκερ με την ονομασία Neyma «να μπλοκάρει παράνομα την κίνηση των ουκρανικών πολεμικών πλοίων Nikopol και Berdyansk και του στρατιωτικού ρυμουλκού Yani Kapu,στα στενά του Κερτς προτού παράνομα θέσει υπό κράτηση τους Ουκρανούς ναύτες και τα τρία πλοία».

Το τάνκερ, που σύμφωνα με την ουκρανική ανακοίνωση, έκτοτε έχει αλλάξει το όνομά του σε Nika Spirit, τέθηκε υπό κράτηση απ’ τις ουκρανικές Αρχές αφότου έφτασε υπό ρωσική σημαία στο ουκρανικό λιμάνι της Ιζμαήλ, στις 24 Ιουλίου.

Δεν είναι ακόμα γνωστές λεπτομέρειες για την τύχη του πληρώματος του ρωσικού τάνκερ.

Στις 25 Νοεμβρίου ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ, επιβιβάστηκαν και στη συνέχεια έθεσαν υπό κράτηση τα τρία ουκρανικά πλοία κοντά στο στενό του Κερτς. Έκτοτε η Ρωσία κρατάει τους 24 Ουκρανούς ναυτικούς που είναι αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης έως 6 ετών αν καταδικαστούν.

Η Μόσχα απ’ την πλευρά της ισχυρίζεται ότι τα ουκρανικά πλοία παρανόμως εισήλθαν σε ρωσικά χωρικά ύδατα κοντά στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Σύντομα όμως το πλήρωμα του τάνκερ απελευθερώθηκε και όλοι επιστρέφουν στα σπίτια τους. Η SBU δήλωσε ότι το ρωσικό πλήρωμα δεν παραβίασε τους κανόνες του Ναυτικού Νόμου και των νόμων της Ουκρανίας.
"Σύμφωνα με τους ουκρανικούς νόμους, χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των ρωσικών ναυτικών, οι τελευταίοι παρείχαν μια απρόσκοπτη ευκαιρία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους στις οικογένειές τους" - αναφέρεται στη δήλωση της SBU.

Πηγή: 1