| sadowod.com | vivaspb.com |

Η πολιτική της πλήρους ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ παραμένει η ίδια προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής της Ουκρανίας - Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πολιτική απόκτησης πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ παραμένει η ίδια προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής της Ουκρανίας. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια κοινής ενημέρωσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στις Βρυξέλλες, στις 4 Ιουνίου.


«Η στρατηγική στόχευση της Ουκρανίας είναι να αποκτήσει πλήρη ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Αυτό κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Ουκρανίας και παραμένει η σταθερή μας προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο αρχηγός του κράτους.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε επίσης ότι το κίνημα της Ουκρανίας προς τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα ζωής και της ασφάλειας, είναι μια απαίτηση της ουκρανικής κοινωνίας.

«Αυτός είναι ο στόχος όλων των μεταρρυθμίσεων μας , δηλαδή η αύξηση του βιοτικού επιπέδου των Ουκρανών, η εξάλειψη της διαφθοράς και ο εκσυγχρονισμός ολόκληρου του κράτους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο διασφαλίζοντας την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις συμφωνίες του Μινσκ. «Αλλά πρέπει πρώτα να είμαστε σε θέση να προστατευθούμε, να γίνουμε ισχυροί οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά», τόνισε σχετικά.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε για την πολιτική και πρακτική υποστήριξη που λαμβάνει η Ουκρανία από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τους συμμάχους της.

«Θέλω πραγματικά να δώσω νέα ώθηση στις σχέσεις μας με τη Συμμαχία. Η ένοπλη επίθεση της Ρωσίας παραμένει μια σημαντική πρόκληση για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Μεταξύ των κοινών καθηκόντων, είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία απαιτεί πρόσθετες προσπάθειες από τη Συμμαχία», τόνισε ο αρχηγός του κράτους.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των Συμμάχων να ενισχύσουν την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας και να βοηθήσουν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των Ναυτικών δυνάμεων της χώρας.

«Ελπίζουμε να επαναφέρουμε τον τακτικό μας διάλογο στο πλαίσιο της επιτροπής Ουκρανίας-ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και υπουργών άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία αναμένει την επίσκεψη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου.

«Θα συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση. Χρειαζόμαστε όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς που θα μας βοηθήσουν σε αυτόν τον δρόμο», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Ουκρανία είναι αξιόπιστος εταίρος της Συμμαχίας.

«Η Ουκρανία είναι πολύ πολύτιμος εταίρος του ΝΑΤΟ. Συμβάλλετε στις αποστολές μας στο Αφγανιστάν και στο Κοσσυφοπέδιο, ακόμη και αν έχετε προβλήματα στο σπίτι. Κάνουμε πολλές ασκήσεις μαζί. Αυτό δείχνει την αφοσίωση της Ουκρανίας σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησαν για την κατάσταση στα ανατολικά της Ουκρανίας, και συγκεκριμένα την προσπάθεια της Ρωσίας να παράσχει τα διαβατήριά της στους Ουκρανούς πολίτες.

«Το τελευταίο παράδειγμα της προσπάθειας της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Ουκρανία είναι ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», τόνισε.

Σήμερα, η Επιτροπή ΝΑΤΟ-Ουκρανίας κατά τη συνάντησή της θα εξετάσει την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία.

«Θα ήθελα να ακούσω την εκτίμησή σας. Η σύγκρουση στα ανατολικά της Ουκρανίας συνεχίζει να λαμβάνει ζωές. Η μάχη σκότωσε 13 χιλιάδες Ουκρανούς. Αξίζουν την ειρήνη. Χαιρετίζω την προσήλωσή σας στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης. Το ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Δεν θα αναγνωρίσουμε την παράνομη προσάρτηση. Καταδικάζουμε τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Συμμαχία χαιρετίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Ναυτικό Δίκαιο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία πρέπει να απελευθερώσει τους ουκρανούς ναυτικούς και τα πλοία που κρατήθηκαν το Νοέμβριο του 2018. Υπενθύμισε ότι, ως απόκριση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ αύξησε τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη
Πηγή: president.gov.ua